Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer: Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συμβολική πορεία Memory Walk 2022
«Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματά σου» το μήνυμα του Memory Walk που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη
«Δεν ξεχνάμε όσους ξεχνούν», «Άνοια: Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», «Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματά σου» έγραφαν τα πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος όπου οργανώθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το Memory Walk από την εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer Σεπτέμβρη 2022 και των 20ών γενεθλίων της.
Τα πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος έγραφαν: «Δεν ξεχνάμε όσους ξεχνούν», «Άνοια: Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», «Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματα σου». Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer Σεπτέμβρη 2022 και των 20ών γενεθλίων της, οργάνωσε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου μια συμβολική πορεία- Memory Walk· δυναμώνοντας τη φωνή διεκδίκησης προς έναν αξιοπρεπή βίο για τους πάσχοντες με άνοια και τους φροντιστές τους.
Από την πλατεία Συντάγματος έως το Ζάππειο Μέγαρο, πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας – βρέφη, παιδιά με τους γονείς και τους παππούδες ή τις γιαγιάδες τους – συνέστησαν τον ανθρώπινο χάρτη όλων όσων επηρεάζονται (λιγότερο ή περισσότερο) από τη νόσο: Παιδιά – φροντιστές, φροντιστές – σύντροφοι, εγγόνια πασχόντων, οικείοι και φίλοι.
Τα βήματα τους ιχνηλατούσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Επικεφαλής η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά μαζί με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον βουλευτή ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Μεταξά και Χαρά Καφαντάρη, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη, τον καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Γιώργο Παξινό και τον καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμο.
Η πορεία μετατράπηκε σε γιορτή, όταν στον κήπο του Ζαππείου Μεγάρου ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο, με τη Σοφία Μανουσάκη στην ερμηνεία, παρουσίασαν σπουδαίες συνθέσεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, ξυπνώντας ευχάριστες αναμνήσεις στο κοινό – και ειδικά στους ασθενείς με άνοια που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Στη σκηνή ανέβηκε και η ηθοποιός, παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα, τιμώντας της ‘θητεία’ της ως φροντίστρια της αγαπημένης της γιαγιάς. Πριν τη συναυλία, στη διάρκεια σύντομων χαιρετισμών, κατέφθαναν χαρμόσυνα νέα για την κοινότητα των πασχόντων: Η επεξεργασία θέσπισης επιδομάτων για τους ακούραστους φροντιστές, η δημιουργία νέων δομών Κέντρων Ημέρας και Οικοτροφείων εντός της επόμενης διετίας με την συμβολή του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής, οι ενέργειες στήριξης από το Δήμο Αθηναίων που έρχονται άμεσα καθώς και η πάγια υπενθύμιση για την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.
Ο προαύλιος χώρος του Ζαππείου κατακλείστηκε από την ομάδα, τα μέλη, τους φίλους και ωφελούμενους των δράσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και εξελίχθηκε σε μια σπουδαία δυνατότητα προβολής ώστε το πρόβλημα της άνοιας, να καταστεί ορατό. Εταιρεία Alzheimer Αθηνών M. Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33, 11636 Αθήνα • Τ: 210 7013271 - F: 210 6012239 kentroalz@otenet.gr • www.alzheimerathens.gr @AlzheimerAthens Να βγει από τα σπίτια της αδιάκοπης φροντίδας και να εκτεθεί στο κοινό βλέμμα.
Άλλωστε, η άνοια και η νόσος Alzheimer μας αφορούν όλους - τώρα ή στο μέλλον. Οι αγώνες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών καθρεφτίστηκαν στα πρόσωπα των εκατοντάδων που περπάτησαν μαζί μας. Στο πρόσωπο της γυναίκας με άνοια πρώιμης έναρξης που χαμογέλασε στο άγγιγμα μιας άγνωστης, στην ανάγκη του ηλικιωμένου φροντιστή να κρατήσει ψηλά ένα πλακάτ «για να το βλέπουν όλοι», στην στιγμιαία χαρά ενός πάσχοντα με προχωρημένη άνοια να κινήσει ρυθμικά τα πόδια του στους ήχους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.
Είναι όλοι εκείνοι που «δεν ξεχνάμε, όταν ξεχνούν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.