- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer: Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συμβολική πορεία Memory Walk 2022
«Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματά σου» το μήνυμα του Memory Walk που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη
«Δεν ξεχνάμε όσους ξεχνούν», «Άνοια: Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», «Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματά σου» έγραφαν τα πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος όπου οργανώθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το Memory Walk από την εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer Σεπτέμβρη 2022 και των 20ών γενεθλίων της.
Τα πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος έγραφαν: «Δεν ξεχνάμε όσους ξεχνούν», «Άνοια: Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», «Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματα σου». Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer Σεπτέμβρη 2022 και των 20ών γενεθλίων της, οργάνωσε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου μια συμβολική πορεία- Memory Walk· δυναμώνοντας τη φωνή διεκδίκησης προς έναν αξιοπρεπή βίο για τους πάσχοντες με άνοια και τους φροντιστές τους.
Από την πλατεία Συντάγματος έως το Ζάππειο Μέγαρο, πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας – βρέφη, παιδιά με τους γονείς και τους παππούδες ή τις γιαγιάδες τους – συνέστησαν τον ανθρώπινο χάρτη όλων όσων επηρεάζονται (λιγότερο ή περισσότερο) από τη νόσο: Παιδιά – φροντιστές, φροντιστές – σύντροφοι, εγγόνια πασχόντων, οικείοι και φίλοι.
Τα βήματα τους ιχνηλατούσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Επικεφαλής η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά μαζί με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον βουλευτή ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Μεταξά και Χαρά Καφαντάρη, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη, τον καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Γιώργο Παξινό και τον καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμο.
Η πορεία μετατράπηκε σε γιορτή, όταν στον κήπο του Ζαππείου Μεγάρου ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο, με τη Σοφία Μανουσάκη στην ερμηνεία, παρουσίασαν σπουδαίες συνθέσεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, ξυπνώντας ευχάριστες αναμνήσεις στο κοινό – και ειδικά στους ασθενείς με άνοια που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Στη σκηνή ανέβηκε και η ηθοποιός, παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα, τιμώντας της ‘θητεία’ της ως φροντίστρια της αγαπημένης της γιαγιάς. Πριν τη συναυλία, στη διάρκεια σύντομων χαιρετισμών, κατέφθαναν χαρμόσυνα νέα για την κοινότητα των πασχόντων: Η επεξεργασία θέσπισης επιδομάτων για τους ακούραστους φροντιστές, η δημιουργία νέων δομών Κέντρων Ημέρας και Οικοτροφείων εντός της επόμενης διετίας με την συμβολή του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής, οι ενέργειες στήριξης από το Δήμο Αθηναίων που έρχονται άμεσα καθώς και η πάγια υπενθύμιση για την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.
Ο προαύλιος χώρος του Ζαππείου κατακλείστηκε από την ομάδα, τα μέλη, τους φίλους και ωφελούμενους των δράσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και εξελίχθηκε σε μια σπουδαία δυνατότητα προβολής ώστε το πρόβλημα της άνοιας, να καταστεί ορατό. Εταιρεία Alzheimer Αθηνών M. Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33, 11636 Αθήνα • Τ: 210 7013271 - F: 210 6012239 kentroalz@otenet.gr • www.alzheimerathens.gr @AlzheimerAthens Να βγει από τα σπίτια της αδιάκοπης φροντίδας και να εκτεθεί στο κοινό βλέμμα.
Άλλωστε, η άνοια και η νόσος Alzheimer μας αφορούν όλους - τώρα ή στο μέλλον. Οι αγώνες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών καθρεφτίστηκαν στα πρόσωπα των εκατοντάδων που περπάτησαν μαζί μας. Στο πρόσωπο της γυναίκας με άνοια πρώιμης έναρξης που χαμογέλασε στο άγγιγμα μιας άγνωστης, στην ανάγκη του ηλικιωμένου φροντιστή να κρατήσει ψηλά ένα πλακάτ «για να το βλέπουν όλοι», στην στιγμιαία χαρά ενός πάσχοντα με προχωρημένη άνοια να κινήσει ρυθμικά τα πόδια του στους ήχους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.
Είναι όλοι εκείνοι που «δεν ξεχνάμε, όταν ξεχνούν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.