- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Έγραψε ιστορία ο αθλοσώστης Παντελής Αβραμίδης - Νίκησε τον καρκίνο και κατέκτησε παγκόσμιο στα 81 του
Ο γηραιότερος Έλληνας αθλοσώστης γύρισε με το χρυσό μετάλλιο από την Ιταλία
«Χρυσός» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής στην Ιταλία ο 81χρονος Παντελής Αβραμίδης, που νίκησε παράλληλα τον καρκίνο.
Έγραψε ιστορία για την Ελλάδα, τη δημόσια υγεία και την αθλητική ναυαγοσωστική ο 81χρονος αθλοσώστης Παντελής Αβραμίδης, ο οποίος όχι μόνο νίκησε τον καρκίνο, αλλά κατόρθωσε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής.
Το International Life Saving Federation διοργάνωσε στο Ριτσόνε της Ιταλίας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής και το Παγκόσμιο Κύπελλο Διάσωσης, όπου αγωνίστηκαν 1.500 αθλοσώστες από 56 χώρες. Για πρώτη φορά στα χρονικά, συμμετείχαν 7 αθλοσώστες – μέλη της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής κατέκτησε και το δικό του χρυσό μετάλλιο ο Παντελής Αβραμίδης, επιτυγχάνοντας διπλή δικαίωση, ως άνθρωπος και αθλητής. Ο αθλητής στερήθηκε στο παρελθόν δύο φορές τη συμμετοχή σε πανευρωπαϊκούς αγώνες. Ο άνθρωπος, γεννημένος στον πόλεμο, έκανε από την ηλικία των 8 ετών 42 διαφορετικά επαγγέλματα για να ζήσει.
Παντελής Αβραμίδης – Έγινε αθλητής για να νικήσει τον καρκίνο
Η περίπτωση του Παντελή Αβραμίδη, όσο και το παρασκήνιο της συμμετοχής του, προκαλούν συγκίνηση. Πριν λίγα χρόνια, ξεκίνησε ο αγώνας του με τον καρκίνο, μια αναμέτρηση στην οποία δεν υπήρχαν περιθώρια για τη δεύτερη θέση.
Έκοψε κατά δήλωσή του «μαχαίρι» το κάπνισμα. Την επόμενη του χειρουργείου, σηκώθηκε από το κρεβάτι με την πιζάμα και τους ορούς και περπάτησε δύο χιλιόμετρα στους διαδρόμους του νοσοκομείου, «για να μη χάσει προπόνηση».
Οι οδυνηρές χημειοθεραπείες που ακολούθησαν του άφησαν το μόνιμο πρόβλημα της απώλειας αίσθησης των κάτω άκρων. Υπάρχουν φορές που όταν περπατάει παραπατάει γιατί δεν έχει αίσθηση της κίνησης. Παρόλα αυτά, άρχισε να προπονείται σε Ανατολική Αττική και Πειραιά και να αγωνίζεται με τις ομάδες Κέκροπας, Τελμησσός και την Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου. Σήμερα είναι ο γηραιότερος Έλληνας αθλοσώστης, 6 φορές Πανελληνιονίκης ναυαγοσωστικής, μαραθωνοδρόμος και 7 φορές Βαλκανιονίκης στίβου.
To 2021, μετά τον εγκλεισμό της covid-19, του δόθηκε ευκαιρία για συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής, η οποία χάθηκε. Το 2022, έτος παγκοσμίων αγώνων, εξασφάλισε συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής Βετεράνων με το Leuvense Reddings Club.
20 Σεπτεμβρίου. Στην γιορτή του Αγίου Ευσταθίου, το ταξίδι συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν δώρο για τους Έλληνες αθλοσώστες, αφού γινόταν πραγματικότητα το όνειρο δεκαετιών.
Οι 10 Έλληνες συμμετέχοντες ταξίδεψαν με δύο πτήσεις. Αθλοσώστες ήταν οι Εφραίμ Χαλκιάς, Εργά Χριστίνα, Βασίλειος – Ισίδωρος Γλυνάτσης, Μάμμας Ζωγραφάκης, Ιωάννης Κενενούνης, Στάθης Αβραμίδης και Παντελής Αβραμίδης.
Οι πέντε πρώτοι θα αγωνίζονταν με τον Πρωτέα Καλύμνου και οι δύο τελευταίοι με το Leuvense Reddingsclub. Η αποστολή ενισχύθηκε από τον Τμηματάρχη Εκπαίδευσης ΕΑΝΕ, Γιάννη Δημακόπουλο και την συνοδό του Πρωτέα Κατερίνα Μαστροβασίλη.
Την απονομή έκανε ο Γ. Γραμματέας και «πατέρας» της ILS, Harald Vervaecke. Αθλοσώστες και εκπρόσωποι ομάδων από Μπαγκλαντές, Ινδία, Γερμανία και Βέλγιο σήκωσαν τον Παντελή στα χέρια τους ζητωκραυγάζοντας «Hellas, Hellas!» Συγχαρητήρια έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Graham Ford και ο σκηνοθέτης του Baywatch, Greg Bonann, που χαρακτήρισε την επιτυχία «φανταστική». Η ΕΑΝΕ, το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές, έφερε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιους αγώνες ναυαγοσωστικής.
Μετά την απονομή ο Παντελής δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μικρή, αλλά με τις πράξεις μας την κάνουμε μεγάλη! Πολλά χρόνια προετοιμαζόμουν για το θαύμα. Και ήρθε! Με δυνάμωσαν οι φίλοι και οι δυσκολίες. Ο ενθουσιασμός των ξένων για την επιτυχία μου, συνοψίζεται στη φράση Tutti Fratelli! Όλοι είμαστε αδέλφια! Αγάπησα το τρέξιμο μετά την νίκη της Βούλας Πατουλίδου. Ο καρκίνος με σταμάτησε αλλά αργότερα ξανάρχισα. Ευχαριστώ τα παιδιά μου που γέννησαν και ανέστησαν την αθλητική ναυαγοσωστική. Χάρη σε αυτούς μπορώ να την χαρώ με τους υπόλοιπους Έλληνες. Την γυναίκα μου Ιωσηφίνα που με έσωσε στο χειρουργείο. Τον πατέρα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Χάραλντ Βερβάκι για την βοήθεια του. Την ομάδα LERC, την ΕΑΝΕ και τον Πρωτέα Καλύμνου. Το μήνυμα ενός καρκινοπαθή που τρέχει με μουδιασμένα πόδια, είναι ότι ο αθλητισμός βελτιώνει ζωές και η αθλητική ναυαγοσωστική σώζει ζωές!».
Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος δήλωσε με τη σειρά της: «Σήμερα είναι ημέρα οικογενειακής δικαίωσης και εθνικής υπερηφάνειας. Δικαίωσης γιατί με θυσία γεννήσαμε, αναστήσαμε και εξαπλώσαμε την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Υπερηφάνειας γιατί επιστρέψαμε με πανελλήνια ρεκόρ και ένα παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο! Εργαστήκαμε με την υπομονή της σταγόνας που πέφτει στο ίδιο σημείο. Η παρουσία μας εκτιμήθηκε από την παγκόσμια αθλητική οικογένεια. Γιάννη Δημακόπουλε, Εφραίμ Χαλκιά, Μιχάλη Γλυνάτση, Βασίλη Γλυνατση, Μάμα Ζωγραφάκη, Γιάννη Κενενούνη, Χριστίνα Εργά και Παντελή σας ευχαριστώ που βάλατε την Ελλάδα στον χάρτη σε παγκόσμιους αγώνες. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Όχι επειδή υπηρετούμε την Ελληνική αθλητική ναυαγοσωστική ως μιμητές αλλά ως οι δημιουργοί της!».
Η Ελλάδα είχε να γευθεί την χαρά του βάθρου από το 1990 στο Μαρόκο, όταν η Δρ. Ρένα Αναγνώστου (επίσης μέλος της ΕΑΝΕ ως Επιστημονική Σύμβουλος Ντόπινγκ), είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Αγώνων Καλής Θελήσεως.
Ο γηραιότερος αθλοσώστης τίμησε τους Έλληνες και τους συμπολίτες του στους Δήμους Σαρωνικού και Πειραιά. Παράλληλα, μας προσκαλεί στο 3ο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, το οποίο διεξάγεται στο Κολυμβητήριο ΑΝΟΓ της Γλυφάδας στις 9 Οκτωβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.