- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Προσωπικός Γιατρός: Παράταση προθεσμίας για τα πρόστιμα
Η αρχική ημερομηνία ήταν η 1η Οκτωβρίου
Προσωπικός Γιατρός: Δόθηκε επίσημα παράταση μέχρι 1η Δεκεμβρίου για τα τα «πέναλτι» σε όσους πολίτες δεν γράφονται στο σύστημα.
Και επίσημα παράταση δίνεται στην εφαρμογή των αντικινήτρων για τη μη εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της σχετικής ΚΥΑ σε ΦΕΚ.
Συγκεκριμένα, αντί για την 1η Οκτωβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν, τα «πέναλτι» για όσους πολίτες δεν γράφονται στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα που πλέον θα ισχύσουν από 1η Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.
Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λόγω της δυσκολίας των πολιτών να βρουν γιατρό για να γραφτούν.
«Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον Προσωπικό Γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί», είχε σημειώσει ο κ. Πλεύρης.
Τα μεγαλύτερα «κενά» εντοπίζονται στην Αττική, αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι γιατροί και το σύστημα για τις εγγραφές έκλεισε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας, οι εγγραφές πολιτών στον θεσμό του «Προσωπικού Γιατρού» ξεπέρασαν τα 4.000.000.
Ο Θάνος Πλεύρης έχει ήδη υπογράψει την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων, οι συμβάσεις των οποίων θα υπογράφουν τις επόμενες ημέρες και θα προστεθούν περισσότεροι γιατροί στο σύστημα.
Επομένως, στις περιοχές που έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων των προσωπικών γιατρών, όπως στην Αττική, οι πολίτες δύνανται να περιμένουν έως την υπογραφή των νέων συμβάσεων με γιατρούς που θα διασφαλίσει την επάρκεια γιατρών στο σύστημα και την ευκολότερη επιλογή τους από τους πολίτες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο του Σάββα Σαββόπουλου αναδεικνύει τη στενή διαπλοκή τραύματος, μηχανιστικής λειτουργίας και ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης
Γιατί η καθημερινή αλλαγή καλτσών και το σωστό πλύσιμο είναι απαραίτητα για την υγεία των ποδιών
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και πιθανότητα επανεμφάνισης
Τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε
Η αλλαγή που δεν ξεκινά την 1η Ιανουαρίου
Μια απλή υπενθύμιση και μερικές πρακτικές συμβουλές γιατί η ισορροπία αρκεί
Επίσης, όπου κρίνεται απαραίτητο, γίνεται παραπομπή σε υπηρεσίες υγείας
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που επηρεάζουν
Γιατί είναι προτιμότερο να παραμένει μια περιστασιακή απόλαυση και όχι καθημερινή συνήθεια
Πριν πλησιάσουμε… ας δούμε τι φταίει και πώς να το αποφύγουμε
Η ψυχική υγεία και η στάση ζωής αποτελούν επίσης κρίσιμους παράγοντες
Περισσότεροι από 75 εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν στην εθελοντική δράση Together Days 2025
Πολλές φορές δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των ανθρώπων που μας αγαπούν περισσότερο σε αυτή τη ζωή
Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι με βιωμένη εμπειρία είχαν τον χώρο, το βήμα και την υποστήριξη ώστε να ακουστεί η φωνή τους
Τι δείχνουν τα νέα επιστημονικά στοιχεία
Μια νέα εποχή στη μάχη κατά του καρκίνου
Γιατί μια «καλή» εξέταση αίματος δεν είναι αρκετή
Αν έχεις βαρεθεί τα κλασικά post-workout σέικ
Μελέτη συνδέει συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης με μεγαλύτερο ρίσκο
Όλα όσα θα συζητηθούν από τις 17 έως 21 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Divan iCaravel
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.