«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για τον νέο ιό Khosta 2 - Εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στη Ρωσία
Αντιστέκεται στα εμβόλια για τον κορωνοϊό
Khosta-2: Ο ιός στις νυχτερίδες της Ρωσίας και η αντίστασή του στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Η ανησυχία των επιστημόνων
«Καμπανάκι» χτυπούν Αμερικανοί επιστήμονες για τον εντοπισμό του ιού Khosta-2 σε νυχτερίδες στη Ρωσία. Ο ιός φέρεται να είναι το ίδιο ικανός με τον κορωνοϊό στο να μολύνει ανθρώπους, ωστόσο αντιστέκεται στα εμβόλια κατά του covid-19.
Ο ιός της νυχτερίδας, ή αλλιώς Khosta-2, είναι γνωστός ως κορωνοϊός σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Pathogens, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Paul G. Allen στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (WSU) διαπίστωσε ότι ο ιός Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες ακίδας του για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, όπως ακριβώς κάνει ο SARS-CoV-2. «Η έρευνά μας αποδεικνύει περαιτέρω ότι οι κορωνοϊοί που κυκλοφορούν στην άγρια ζωή εκτός της Ασίας ακόμη και σε μέρη όπως η δυτική Ρωσία όπου βρέθηκε ο ιός Khosta-2 αποτελούν επίσης απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις συνεχιζόμενες εκστρατείες εμβολίων κατά του SARS-CoV-2».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ανακάλυψη προβάλλει την ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων που δεν στοχεύουν μόνο γνωστές παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως η Όμικρον, αλλά προστατεύουν από όλους τους ιούς της οικογένειας. Μεταξύ των εκατοντάδων κορωνοϊών που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι έχουν βρεθεί σε ασιατικές νυχτερίδες και δεν είναι ικανοί να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα. Οι ιοί Khosta-1 και Khosta-2 ανακαλύφθηκαν σε νυχτερίδες κοντά στο Εθνικό Πάρκο του Σότσι της Ρωσίας το 2020 και αρχικά φάνηκε ότι δεν αποτελούσαν απειλή για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. «Γενετικά, αυτοί οι περίεργοι ρωσικοί ιοί έμοιαζαν με μερικούς από τους άλλους που είχαν ανακαλυφθεί αλλού σε όλο τον κόσμο, αλλά επειδή δεν έμοιαζαν με τον SARS-CoV-2, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν πραγματικά κάτι για το οποίο θα μπορούσε να ασχοληθεί πολύ», είπε ο Λέτκο και πρόσθεσε: «Όμως όταν τους εξετάσαμε περισσότερο, ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι όταν ανακαλύψαμε ότι θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό αλλάζει λίγο την κατανόησή μας για αυτούς τους ιούς, από πού προέρχονται και ποιες περιοχές αφορούν».
Khosta-2: Τι έδειξαν οι έρευνες για την αντοχή έναντι του εμβολίου
Ο ιός Khosta-1 αποτελούσε χαμηλό κίνδυνο για τους ανθρώπους, αλλά ο Khosta-2 ήταν πιο ανησυχητικός. Συγκεκριμένα, όπως ο SARS-CoV-2, ο Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ακίδας του για να μολύνει κύτταρα προσκολλόμενος σε μια πρωτεΐνη υποδοχέα, που ονομάζεται ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), η οποία βρίσκεται σε όλα τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι επιστήμονες θέλησαν στη συνέχεια να μάθουν εάν ο ιός θα μπορούσε να αποφύγει την ανοσία που προσφέρουν είτε προηγούμενες λοιμώξεις από κορωνοϊό είτε εμβόλια κατά της COVID-19. Χρησιμοποιώντας ορό που προέρχεται από άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, η ομάδα ανακάλυψε ότι ο νέος ιός δεν εξουδετερώθηκε από τα τρέχοντα εμβόλια. Δοκίμασαν επίσης ορό από άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή «Όμικρον», αλλά και εκεί τα αντισώματα ήταν αναποτελεσματικά.
«Όταν βλέπετε ότι το SARS-2 έχει αυτή την ικανότητα να μεταφέρεται από τους ανθρώπους και στην άγρια ζωή, και στη συνέχεια υπάρχουν άλλοι ιοί όπως ο Khosta-2 που περιμένουν σε αυτά τα ζώα με αυτές τις ιδιότητες που πραγματικά δεν θέλουμε να έχουν, υπάρχει το σενάριο όπου συνεχίζεις να ρίχνεις τα ζάρια μέχρι να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν έναν δυνητικά πιο επικίνδυνο ιό», καταλήγει ο επιστήμονας.
Με πληροφορίες από Euronews και Time
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέσα στα χρόνια έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για τα αίτια του χασμουρητού – και μόλις προέκυψε μία νέα
Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων: Πρόγραμμα πρωινής Γυμναστικής και Δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.