- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που μπορεί να βελτιώσει τις θεραπείες υπογονιμότητας
Βοηθά την ένωση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο
Ανακαλύφθηκε η νέα πρωτεΐνη «ΜΑΙΑ», που βοηθά την ένωση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο και μπορεί να βελτιώσει τις θεραπείες υπογονιμότητας.
Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μια νέα πρωτεΐνη, που πήρε το αρχαιοελληνικό όνομα ΜΑΙΑ και η οποία, ευρισκόμενη στην επιφάνεια του ωαρίου, βοηθά το σπερματοζωάριο να ενωθεί με το ωάριο. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των θεραπειών υπογονιμότητας, σε ανάπτυξη νέου τύπου αντισυλληπτικών, καθώς και νέων τεστ που θα διερευνούν αν τα σπερματοζωάρια ενός άνδρα αδυνατούν να «προσδεθούν» στην εν λόγω πρωτεΐνη ή αν τα ωάρια μιας γυναίκας δεν διαθέτουν την ΜΑΙΑ στην επιφάνεια τους.
Η αδυναμία γονιμοποίησης είναι ανεξήγητη τουλάχιστον στους μισούς ανθρώπους που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο. Η νέα πρωτεΐνη μπορεί να αποδειχθεί ζωτική στο να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την υπογονιμότητα και να αναπτύξουν νέες θεραπείες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Μουρ της Σχολής Βιοεπιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», χρησιμοποίησαν τεχνητά ωάρια για να δοκιμάσουν διαφορετικές πρωτεΐνες (πεπτίδια) που διευκολύνουν τα σπερματοζωάρια να «δεθούν» με τα ωάρια.
Μετά τον εντοπισμό της ΜΑΙΑ, το γονίδιο που αντιστοιχεί σε αυτήν, εισήχθη σε καλλιέργεια ανθρωπίνων κυττάρων και αυτά έγιναν δεκτικά στα σπερματοζωάρια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμβαίνει στη φυσιολογική διαδικασία της γονιμοποίησης. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι η ΜΑΙΑ ευθύνεται για την έλξη του σπερματοζωαρίου προς το ωάριο.
«Αυτά που γνωρίζουμε για τη γονιμότητα στους ανθρώπους, είναι αρκετά περιορισμένα εξαιτίας ηθικών ανησυχιών και της έλλειψης επαρκών ωαρίων για έρευνες. Η νέα καινοτόμα τεχνική τεχνητής γονιμοποίησης μας επέτρεψε να εντοπίσουμε την πρωτεΐνη ΜΑΙΑ, η οποία θα επιτρέψει στους επιστήμονες όχι μόνο να καταλάβουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ανθρώπινης γονιμότητας, αλλά θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για νέους τρόπους θεραπείας της υπογονιμότητας και θα φέρει επανάσταση στον σχεδιασμό μελλοντικών αντισυλληπτικών», δήλωσε ο δρ Μουρ.
Τα ευρήματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν ώστε να επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι μερικά σπερματοζωάρια μπορεί να μην είναι συμβατά με μερικά ωάρια. Ήδη σχεδιάζεται να διερευνηθεί κατά πόσο τα σπερματοζωάρια διαφορετικών ανθρώπων «προσδένονται» διαφορετικά στη ΜΑΙΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Τι έδειξε διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχε και Έλληνας ειδικός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.