Ανεμβολίαστοι με κορωνοϊό κινδυνεύουν 11 φορές περισσότερο να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα
Τι δείχνει η νέα μεγάλη βρετανική μελέτη
Η μυοκαρδίτιδα απειλεί ανεμβολίαστους που κόλλησαν κορωνοϊό. Τι αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες στην έρευνα.
Ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, μετά από λοίμωξη Covid-19, στους ανεμβολίαστους ανθρώπους είναι τουλάχιστον 11 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό τους, δείχνει μια μεγάλη βρετανική μελέτη.
Γενικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι μεγαλύτερος μετά από λοίμωξη λόγω κορωνοϊού από ό,τι μετά τον εμβολιασμό.
Ο κίνδυνος παραμένει μικρός μετά και από αναμνηστικές δόσεις mRNA εμβολίων, ενώ είναι κάπως αυξημένος μόνο στους νέους άνδρες, ιδίως μετά από δεύτερη δόση εμβολίου Moderna.
Αρκετές προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ενδείξεις για μικρή πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Μαρτίνα Πατόνε του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» της ΑΗΑ, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 43 εκατομμύρια άτομα στην Αγγλία άνω των 13 ετών (περισσότερα από 21 εκατομμύρια είχαν κάνει και αναμνηστική δόση εμβολίου), ενώ σχεδόν 6 εκατομμύρια είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό.
«Σε ένα τόσο μεγάλο δείγμα, ουσιαστικά όλον τον εμβολιασμένο πληθυσμό της Αγγλίας, βρήκαμε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ήταν πολύ μικρός σε σύγκριση με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από λοίμωξη Covid-19» ανέφερε η Πατόνε.
Μυοκαρδίτιδα, κορωνοϊός και εμβολιασμός για Covid - Τα συμπεράσματα της έρευνας
Αναλυτικότερα, βρέθηκαν τα ακόλουθα:
- Συνολικά 2.861 άνθρωποι (ποσοστό 0,007% του συνόλου) νοσηλεύθηκαν ή πέθαναν λόγω μυοκαρδίτιδας στη διάρκεια της μελέτης (Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2021) και, από αυτούς, οι 617 ήσαν περιπτώσεις που είχαν συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα από τον εμβολιασμό τους (οι 514 χρειάστηκαν νοσηλεία).
- Όσοι μολύνθηκαν με κορωνοϊό προτού εμβολιαστούν, είχαν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα μέσα στον επόμενο μήνα από τη διάγνωση τους με τεστ.
- Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας λόγω Covid-19 μειωνόταν στο μισό για όσους μολύνονταν με κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό τους.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας εμφάνιζε ελαφρά αύξηση μετά από mRNA εμβόλιο (ειδικά της Moderna σε άτομα κάτω των 40 ετών), αλλά παρέμενε μικρότερος σε σύγκριση με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από λοίμωξη Covid-19.
Ο καθηγητής καρδιολογίας Νίκολας Μιλς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου τόνισε: «Είναι σημαντικό για το κοινό να καταλάβει ότι η μυοκαρδίτιδα είναι σπάνια και ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της μετά από εμβόλιο Cocid-19 είναι επίσης σπάνιος. Αυτός ο κίνδυνος θα πρέπει να ζυγιστεί σε σχέση με τα οφέλη των εμβολίων Covid-19 να αποτρέπουν τη σοβαρή λοίμωξη Covid-19».
Τι είναι η μυοκαρδίτιδα
Η μυοκαρδίτιδα, που συνήθως προκαλείται μετά από λοίμωξη λόγω ιού, είναι φλεγμονή στο μέσο στρώμα του τοιχώματος του μυ της καρδιάς, του μυοκαρδίου.
Είναι σπάνια και μπορεί να οδηγήσει πρόσκαιρα ή μόνιμα σε εξασθένηση του μυοκαρδίου και του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της τελευταίας.
Στον γενικό πληθυσμό, σε περίοδο μη πανδημίας, εκτιμάται ότι περίπου 10 έως 20 άνθρωποι ανά 100.000 διαγιγνώσκονται με μυοκαρδίτιδα κάθε χρόνο, σύμφωνα με την αμερικανική καρδιολογική ένωση American Heart Association (AHA).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.