- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ηπατίτιδα C: Ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει πόσοι είναι οι ασθενείς στην Ελλάδα
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ιογενούς Ηπατίτιδας σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου
Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, 28 Ιουλίου: Ποιος είναι ο αριθμός των ασθενών στην Ελλάδα;
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ιογενούς Ηπατίτιδας σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου, και ουδείς στη χώρα μας είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει με επάρκεια και ικανοποιητικά για τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι ζουν με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα, καθώς διαφορετικοί ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και αρμόδιοι οργανισμοί του Δημοσίου καταθέτουν άκρως διαφορετικά σχετικά νούμερα και μετατρέπουν το εν λόγω θέμα σε ένα πολύ δύσκολο αίνιγμα.
Όμως, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι ζουν με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, καθώς η χώρα μας έχει υιοθετήσει τον στρατηγικό στόχο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πλήρη εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030. Το ερώτημα εάν η Ελλάδα βρίσκεται εντός ή εκτός στόχων σήμερα εξαρτάται απολύτως, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, από τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι ζουν με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα και δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπερβαίνουν τους 13.400 οι ασθενείς οι οποίοι έχουν λάβει από το 2014 μέχρι σήμερα την πολύτιμη φαρμακευτική αντι-ιική θεραπεία και έχουν ιαθεί πλήρως.
Έτσι, σε δημοσιευμένη στο διεθνές ιατρικό επιστημονικό περιοδικό “Annals of Gastroenterology” μελέτη, την οποία υπογράφει, μεταξύ άλλων, διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων, ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, αναφέρεται σαφώς ότι οι φορείς της ηπατίτιδας C στη χώρα μας κυμαίνονται στους 74.000 - 134.000.
Σε επιδημιολογική μελέτη, την οποία είχαν διενεργήσει το 2016 ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άγγελος Χατζάκης και η τότε Λέκτορας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κοντζανού, αναφέρεται επίσης σαφώς ότι “ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στον γενικό πληθυσμό είναι 1,9%, δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 0,6% και 7,5%, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή”.
Ακόμη, μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κύπρου, η οποία υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), εκτιμά ότι μεταξύ των ηλικιών 15 – 79 ετών υπάρχουν μόνον 46.250 ασθενείς με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα, ένας επιπολασμός, δηλαδή, της τάξης του 0.55%...
Από τη δική του πλευρά, ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), επικαλούμενος και τα σχετικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε μόλις χθες ότι οι φορείς της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι… 70.000.
Ίσως πρέπει αυτό το θέμα να ξεκαθαρισθεί οριστικά, καθαρά και άμεσα, γιατί, όπως αναφέραμε ήδη, σχετίζεται ευθέως και αμέσως με τον στρατηγικό στόχο του ΠΟΥ και της Ελλάδας για πλήρη εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.