26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση
Λέξη-κλειδί η διαλειτουργικότητα στις υπηρεσίες
Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της κυβέρνησης με τον Economist
Η διαλειτουργικότητα και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος χαρακτηρίστηκε ως “game changer” από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο. «Η κρίση έφερε ανατροπές στη ζωή των πολιτών, στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις και αυτό απαιτούσε γρήγορες και καινοτόμους λύσεις». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και δημιούργησε το gov.gr, το οποίο προσφέρει 1.400 ενιαίες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ έδωσε έμφαση στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που –όπως είπε– πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Η διαλειτουργικότητα ήταν η λέξη κλειδί (…) Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται με αυτόματο τρόπο, ενώ πέρυσι είχαμε 500 εκατομμύρια διαλειτουργικές συναλλαγές», σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ο γενικός διευθυντής της Roche Hellas Ezat Azem από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και την παροχή λύσεων εξατομικευμένης φροντίδας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των ασθενών για την ιατρική καινοτομία, την πολιτική υγείας και τους ασθενείς.
«Οφείλω να πω ότι τα τελευταία 3 χρόνια η ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν εντυπωσιακά γρήγορη και θα ήθελα να δω την ίδια ανάπτυξη και στον τομέα της υγείας», σημείωσε ο κ. Azem. Παράλληλα, αναφερόμενος στην εξατομικευμένη φροντίδα, ο κ. Azem τόνισε πως «όταν έχεις μεγάλες βάσεις δεδομένων, μπορείς να ανακαλύψεις ακόμη και νέα θεραπευτικά μονοπάτια (...) Αν θέλουμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στην υγεία και να της αποδώσουμε έναν πραγματικά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα πρέπει να προβούμε σε ριζικές αλλαγές όπως η συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων, τόσο για τις κλινικές αποφάσεις όσο και για τις αποφάσεις αποζημίωσης, και να δώσουμε τη δυνατότητα στον ασθενή να λάβει τη θεραπεία ακόμα και στο σπίτι του. Χρειαζόμαστε εξατομίκευση και όχι την ίδια προσέγγιση για όλους, ώστε να βελτιστοποίησουμε τις εκβάσεις των ασθενών αλλά και τη βιωσιμότητα του ίδιου του συστήματος υγείας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Roche Hellas κατά την τοποθέτησή του.
Την ανάγκη δημιουργίας μιας παγκόσμιας συνθήκης υγείας επεσήμανε σε τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως είναι βαρύνουσας σημασίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το πώς θα αντιδρούμε σε περιπτώσεις προβλημάτων. Όπως είπε «χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, ενοποιώντας την παροχή υπηρεσιών υγείας με τον φαρμακευτικό τομέα, την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια υγεία, ενώ θα πρέπει να εμπλακεί ο ανθρώπινος και ο τεχνολογικός παράγοντας στις θεραπείες.
Αναφερόμενος στον «χάρτη» των πολιτικών υγείας που εφαρμόζονται παγκοσμίως, ο κ. Μόσιαλος, τόνισε πως η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργεί ένα mega fund για την αντιμετώπιση πανδημιών, οι G20 προτείνουν ένα Συμβούλιο Οικονομικών και Υγείας για να δημιουργήσει μια ανταπόκριση σε θέματα υγείας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ προτείνουν αλλαγές στα εθνικά συστήματα υγείας. «Δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό οι χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ μπορούν να σκεφτούν ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις μπορούν να παρεμβαίνουν στις εθνικές τους πολιτικές», σημείωσε και υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς το συνθετικό βακτήριο μπορεί να καταλάβει το ανθρώπινο σώμα και γιατί κάποιοι το συγκρίνουν με τον πλοκή του Last Of Us
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Η εταιρεία δραστηριοποιείται περισσότερο από μισό αιώνα στη χώρα μας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Εργαλεία και τεχνικές για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Μια απόδειξη ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων
Η λειτουργία της ούρησης πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλιώς κινδυνεύουμε από μία σειρά δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία μας
Οι επιλογές προϊόντων και οι πρακτικές περιποίησης της επιδερμίδας
Φέρεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION
Προκαλεί έως και 500.000 θανάτους ετησίως
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση
Νέα εφαρμογή στο smartphone για κινητά
Χρήσιμες συμβουλές για άτομα άνω των 50 ετών
Η προειδοποίηση των γιατρών
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.