7 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων
Τα 6 μηνύματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Εκστρατεία του ΠΟΥ για «ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία»
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας και πρωταρχικό στοιχείο ποιότητας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων (World Food Safety Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου, στοχεύει ακριβώς στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.
Χρόνο με το χρόνο παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός πρωτοβουλιών, δράσεων κι ενδιαφέροντος για την ημέρα αυτή. Το φετινό θέμα της εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) είναι «Ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία» (Safer food, better health) και επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους τα ασφαλή τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο την υγεία και την ευημερία μας αλλά και την ευζωία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ασφάλεια τροφίμων είναι καθοριστική για υγιή και βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Συνεπώς, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στο πώς αυτά μπορούν να βελτιωθούν στο σύνολό τους, έτσι ώστε να παράγουμε, να εμπορευόμαστε και να καταναλώνουμε υγιή και θρεπτικά τρόφιμα.
Μερικά από τα κύρια μηνύματα που θέλει να απευθύνει η εκστρατεία του WHO για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων για το έτος 2022 είναι:
1. Αν δεν είναι ασφαλές, δεν είναι τρόφιμο. Δεν υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια χωρίς ασφάλεια τροφίμων. Μόνο όταν τα τρόφιμα είναι ασφαλή, θα καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες και θα βοηθήσουν τον ενήλικο πληθυσμό να ζήσει μια ενεργή και υγιή ζωή και τα παιδιά να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.
2. Η ασφάλεια των τροφίμων έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία. Τα ασφαλή τρόφιμα επιτρέπουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, προάγουν τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη ανάπτυξη και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τα περισσότερα τροφιμογενή νοσήματα μπορούν να προληφθούν με σωστό χειρισμό των τροφίμων και εκπαίδευση.
3. Όλοι είναι διαχειριστές κινδύνου. Όλοι αξιολογούν τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων ως μέρος των καθημερινών τους επιλογών. Αυτές οι επιλογές γίνονται από άτομα και συλλογικά από οικογένειες, κοινότητες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
4. Η ενίσχυση της συνεργασίας βελτιώνει την ασφάλεια των τροφίμων. Η κοινή ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων απαιτεί τη συνεργασία σε θέματα που μας επηρεάζουν όλους - σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η συνεργασία είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς εντός κοινοτήτων, επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, αλλά και διασυνοριακά, για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ασφαλών τροφίμων σε όλο τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο τώρα και στο μέλλον.
5. Η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται στην επιστήμη. Οι καταναλωτές συνήθως δεν μπορούν να διακρίνουν «διά γυμνού οφθαλμού» ή να μυρίσουν εάν τα τρόφιμά τους είναι ασφαλή, αλλά οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει δοκιμές και εργαλεία για τον εντοπισμό μη ασφαλών τροφίμων.
Επιστήμονες τροφίμων όπως μικροβιολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί, τοξικολόγοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί συμβουλεύουν ποιες πρακτικές παραγωγής, επεξεργασίας, χειρισμού και προετοιμασίας τροφίμων χρειάζονται για να γίνουν τα τρόφιμα ασφαλή. Όταν εφαρμόζονται ασφαλείς πρακτικές σε όλη την τροφική αλυσίδα, τα τρόφιμα γίνονται ασφαλή.
6. Η επένδυση στην ασφάλεια των τροφίμων σήμερα θα προσφέρει μελλοντικά οφέλη. Η ασφαλής παραγωγή τροφίμων βελτιώνει τις οικονομικές ευκαιρίες επιτρέποντας την πρόσβαση των αντίστοιχων επιχειρήσεων στην αγορά και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, τα μη ασφαλή ή επιμολυσμένα τρόφιμα οδηγούν σε απορρίψεις εμπορευόμενων παρτίδων, οικονομική βλάβη και απώλεια και σπατάλη τροφίμων. Ως εκ τούτου, οι καλές πρακτικές κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας βελτιώνουν τη βιωσιμότητα ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλοντας στη διατήρηση περισσότερου γεωργικού προϊόντος.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και την ειδική καμπάνια. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συμμετέχει καθημερινά στην προσπάθεια υλοποίησης και εξασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων με την ενημέρωση και επίβλεψη των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο των τροφίμων επιχειρήσεων και την αντικειμενική, έγκυρη και άμεση πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού στα θέματα αυτά.
Ειδικά, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο Ε.Φ.Ε.Τ. συμμετέχει στην επιτυχημένη επικοινωνιακή εκστρατεία της ΕΕ, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τίτλο «EU Choose Safe Food» που έχει ως στόχο να βοηθηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να κάνουν συνειδητές επιλογές τροφίμων, αφού τους εξηγηθεί η επιστήμη που υπάρχει πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πώς κοιμάσαι μπορεί να βλάψει το σώμα και ίσως ένα απλό «γύρισμα» του κορμιού να βελτιώσει την κατάσταση
Μπορεί να θεωρούνται αξεσουάρ μόδας, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν μια ιατρική συσκευή
Θετικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση φαίνεται να επιδρά η ισορροπημένη διατροφή
Οι ευάλωτες ομάδες και τα περιστατικά θανάτων τουριστών
Μιλήσαμε με τον διακεκριμένο καρδιολόγο, αλλά και μουσικό και συγγραφέα, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Συνομιλίες με πρόσωπα της Υγείας» εκδ. Athens Voice Books
Αυτές που επιδεινώνονται και εκείνες που καλυτερεύουν
Summer camp δίπλα στη θάλασσα σε συνεργασία με το Aqua Life Centre
Περπάτημα, ήπιο τζόκινγκ, ποδηλασία, γιόγκα
Όταν οι αθλητές γίνονται πρότυπα ενάντια στο στίγμα
Η νόσος εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από τη ζέστη μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των φύλων
Ανοιχτά θα μείνουν τα κέντρα ημέρας και τα υπνωτήρια
Τα συχνά δροσερά ντους και η ενυδάτωση του δέρματος βοηθούν στην υποχώρηση του πόνου
Μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως η αυξημένη υγρασία, η ζέστη και τα τρόφιμα
Τα μισά ανεμβολιάστα παιδιά ζουν σε 31 χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις
Ο ασθενής στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης
Τα εξελικτικά βήματα του ιού την τελευταία διετία και ο βαθμός ετοιμότητας
Προσκεκλημένος ο φαρμακοποιός-συγγραφέας Μανόλης Μαυρολέων
Μια συζήτηση με τον Δρ. Νικόλα Βόπη, ψυχολόγο / mind trainer και διδάκτωρ μοντέρνας ψυχολογίας στο Yale University
Ιδανική εποχή το καλοκαίρι για κολύμπι, περπάτημα και ποδήλατο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.