- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ρομποτική Χειρουργική: Το παρόν και το μέλλον της
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General και Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός εξηγεί
Ρομποτική Χειρουργική: Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General μιλάει για το παρόν και το μέλλον της.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General και Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός μιλάει για το παρόν και το μέλλον της αντιμετώπισης των χειρουργικών παθήσεων.
Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και η ενσωμάτωση στην καθημερινή ιατρική πράξη σύγχρονων χειρουργικών εργαλείων έχει αποτελέσει στόχο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια. Επιστήμονες από τον κλάδο της υγείας, της βιοτεχνολογίας και της μηχανικής έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας τεράστια πρόοδο στον τομέα της διάγνωσης και της ελάχιστα επεμβατικής αντιμετώπισης των χειρουργικών παθήσεων.
Η ενσωμάτωση της ρομποτικής τεχνολογίας στη χειρουργική αποτελεί ένα πραγματικό «θαύμα» της επιστήμης. Οι σύγχρονοι χειρουργοί διαθέτουν δυνατότητες που, πριν από λίγα μόνο χρόνια, θα θεωρούνταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Χειρουργικές παθήσεις που λόγω ανατομικής δυσκολίας είχαν υψηλότατο βαθμό δυσκολίας στη διαχείρισή τους, αντιμετωπίζονται σήμερα αποτελεσματικά σε δυσπρόσιτα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Χειρουργικοί χειρισμοί που δεν μπορούσαν να διενεργηθούν εύκολα με το ανθρώπινο χέρι πραγματοποιούνται σήμερα με μοναδική ευχέρεια. Η αλλαγή αυτή της χειρουργικής πραγματικότητας οφείλεται στην εξέλιξη των εργαλείων υποβοήθησης της χειρουργικής και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας.
Τι είναι όμως η ρομποτική χειρουργική τεχνική; Πώς πραγματοποιείται μια ρομποτική χειρουργική επέμβαση και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη για τον ασθενή;
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος απαντά: «Ο όρος Ρομποτική Χειρουργική πιθανά ακούγεται περίεργα σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που, όπως είναι φυσιολογικό, δεν έχουν καμία επαφή με τη χειρουργική καθημερινότητα και τις εξελίξεις στον τομέα. Όταν μια επέμβαση διενεργείται ρομποτικά και όχι με την ευρέως γνωστή λαπαροσκοπική προσπέλαση, το ρομποτικό σύστημα δεν χειρουργεί αυτόνομα σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, ο Χειρουργός, αντί να διαχειρίζεται τα εργαλεία κρατώντας τα ο ίδιος με τα χέρια του, τα χειρίζεται απομακρυσμένα μέσω μιας σύγχρονης κονσόλας. Τα εργαλεία είναι τοποθετημένα στους 3 από τους 4 βραχίονες ενός ρομποτικού συστήματος, το οποίο εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια τις εντολές του χειρουργού».
Γιατί όμως είναι εξέλιξη ο χειρουργός να πραγματοποιεί την επέμβαση μέσω μίας ρομποτικής κονσόλας;
«Η θέση του Χειρουργού, κατά την εκτέλεση μιας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης, είναι μπροστά από μια οθόνη εξαιρετικής ευκρίνειας που παρέχει τρισδιάστατη, μεγεθυμένη έως 15 φορές και καθαρή εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Συγκεκριμένα, ο ιατρός εκτελεί την επέμβαση απολαμβάνοντας τις ανατομικές λεπτομέρειες που προσφέρει η πρωτοποριακή τεχνολογία χρονισμού διπλής εικόνας (focus - free technology) και τρισδιάστατου φάσματος φακών 3D, έχοντας τη δυνατότητα αναγνώρισης ανατομικών λεπτομερειών στο εσωτερικό του ασθενούς, που είναι αδύνατο να δει με γυμνό μάτι. Επιπλέον, οι βραχίονες του ρομποτικού συστήματος έχουν τη δυνατότητα περιστροφής 360° μέσα στο χειρουργικό πεδίο και προσφέρουν ελευθερία κινήσεων 7 βαθμών. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός έχει τον απόλυτο έλεγχο κινήσεων σε εύρος που δεν μπορεί να επιτευχθεί απευθείας από το ανθρώπινο χέρι και χωρίς το φυσιολογικό τρέμουλο που συνοδεύει τις ανθρώπινες κινήσεις».
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, με μακρόχρονη ενασχόληση στην εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών, επισημαίνει τα μοναδικά οφέλη της ρομποτικής τεχνικής σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χειρουργική μέθοδο. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μετεγχειρητική περίοδο αναφέρει: «Η ταλαιπωρία από μια χειρουργική επέμβαση δεν εντοπίζεται τόσο στη διάρκειά της όσο στη βαρύτητά της και τον βαθμό καταπόνησης των ιστών και οργάνων. Η ρομποτική χειρουργική όχι μόνο ελαχιστοποιεί το χειρουργικό “stress” επί του ανθρωπίνου οργανισμού αλλά εξομαλύνει την περίοδο της μετεγχειρητικής αποκατάστασης που ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Η ρομποτική χειρουργική προσπέλαση προσφέρει το μικρότερο διάστημα ανάρρωσης, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες μεθόδους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο χρόνος επούλωσης του τραύματος, ο πόνος που βιώνει ο ασθενής, καθώς και η περίοδος των περιορισμών στην καθημερινότητά του, μετεγχειρητικά, ελαχιστοποιούνται. Ουσιαστικά, συνοψίζοντας σε μια φράση τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, είναι δεδομένο πως η ρομποτική χειρουργική τεχνική είναι η πιο ασφαλής, εξελιγμένη και φιλική προς τον ασθενή και χειρουργό διαδικασία και αναμφίβολα αποτελεί το μέλλον της χειρουργικής επιστήμης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη «σιωπηλή παραίτηση» μία νέα ηθική στον χώρο της εργασίας δημιουργεί τριγμούς
Όταν γυμναστική γίνεται παιχνίδι και ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, τότε τα οφέλη της είναι πάρα πολύ γρήγορα και όχι μόνο σωματικά
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.