- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σε… μηδενικά επίπεδα διεθνώς η διάδοση της «ευλογιάς των πιθήκων»
Τι λένε η Στέλλα Κυριακίδη (Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων), ο Θάνος Πλεύρης (υπουργός Υγείας) και η Andrea Ammon (διευθύντρια του ECDC)
Ευλογιά των πιθήκων: Υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας; Τι δείχνει η έκθεση του ECDC - Τι λένε οι Andrea Ammon, Στέλλα Κυριακίδη και Θάνος Πλεύρης.
Λίγο πάνω από το… μηδέν βρίσκεται η διάδοση της «ευλογιάς των πιθήκων» στις χώρες – μέλη της Ε.Ε., με τα «περισσότερα» καταγεγραμμένα κρούσματα να έχουν καταγραφεί εκτός Ε.Ε., στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή… 78 κρούσματα σε έναν πληθυσμό 67,22 εκατ. κατοίκων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση – αναφορά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), έως τις 25 Μαΐου έχουν αναφερθεί συνολικά 118 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ε.Ε., σε δώδεκα κράτη - μέλη της Ε.Ε. των 28 κρατών και των 474 εκατ. κατοίκων, ήτοι Αυστρία (1), Βέλγιο (4), Τσεχία (1), Δανία (1), Γαλλία (5), Γερμανία(5), Ιταλία (5), Ολλανδία (6), Πορτογαλία (37), Σλοβενία (1), Ισπανία (51) και Σουηδία (1). Επίσης, εκτός Ε.Ε. και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) έχουν καταγραφεί: Αυστραλία (2), Καναδάς (15), Ισραήλ (1), ΗΠΑ (9), Ελβετία (2), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1), Μαρόκο (3 ύποπτα).
Σύμφωνα με το Κέντρο, οι περιπτώσεις ανθρώπινης ευλογιάς που έχουν διαγνωσθεί αυτή τη στιγμή αφορούν κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια στενών σχέσεων. Οφείλουμε να επισημάνουμε, όμως, ότι η ως άνω διαπίστωση εκ μέρους του ECDC δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι η «ευλογιά των πιθήκων» αποτελεί νόσο των ομοφυλοφίλων ούτε ότι η σεξουαλική οδός είναι ο μόνος τρόπος για τη μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το ίδιο το ECDC, η μετάδοση μπορεί να συμβεί «μέσω στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο».
«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα ασθένειας και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC. «Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή».
Η Στέλλα Κυριακίδη, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, πρόσθεσε: «Ανησυχώ για τον αυξημένο αριθμό των αναφερόμενων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ και παγκοσμίως. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και, ενώ αυτή τη στιγμή η πιθανότητα εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό είναι χαμηλή, η κατάσταση εξελίσσεται. Πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής διαγνωστική ικανότητα εντοπισμού επαφών και να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα εμβόλια, αντιικά και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας».
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έβαλε τα πράγματα στην ορθή τους βάση και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας εξαιτίας της «ευλογιάς των πιθήκων».
Εξηγώντας τη σχετική τοποθέτηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η μεταδοτικότητα μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε είναι μια μεταδοτικότητα σχετικά χαμηλή, γιατί κατά βάση θέλει σωματική επαφή και μεταφέρεται και με τα σταγονίδια μόνο όταν πια έχει εκδηλωθεί. Δηλαδή κατά βάση όταν ο άλλος βλέπει ότι έχει τρομακτικά συμπτώματα. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού. Εάν χρειαστεί και η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα. Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό και δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας».