- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γκάγκα για προληπτικό έλεγχο νεογνών: «33 νοσήματα θα καλύπτει το πρόγραμμα»
Τι απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη.
Στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών του ΕΟΠΥ θα περιλαμβάνονται 33 νοσήματα, όπως προανήγγειλε η Μίνα Γκάγκα στη Βουλή.
Συνολικά 33 νοσήματα θα περιληφθούν στο πρόγραμμα που αφορά τον προληπτικό έλεγχο νεογνών, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απαντώντας νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη.
Εξασφάλιση πλήρους και δωρεάν γονιδιακού ελέγχου για όλες τις παθήσεις που εντοπίζονται με αυτόν τον τρόπο, όπως η νευροϊνωμάτωση, μια σπάνια νόσος που οφείλεται σε γενετική διαταραχή, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης που έφερε το θέμα προς συζήτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
«Στην Ελλάδα, νοσούν περίπου 4.500 παιδιά και ενήλικες από νευροϊνωμάτωση. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα με την υποστέλεχωση και τις ελλείψεις υποδομών του δημόσιου συστήματος υγείας, και οι ασθενείς αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης, που τόνισε ότι το πρόβλημα αναδεικνύει την αναγκαιότητα ολοκληρωμένου προγεννητικού ελέγχου. Ο κ. Λαμπρούλης επεσήμανε ότι υπάρχουν και ζητήματα με την πιστοποίηση της νόσου, τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας, η οποία προϋποθέτει μια σειρά γονιδιακών και μοριακών εξετάσεων. Τόνισε επίσης ότι οι εξετάσεις, είτε αφορούν τη διάγνωση, είτε το κατάλληλο φάρμακο που πρέπει να παρασχεθεί, είναι πανάκριβες και δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
«Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο πλήρης και δωρεάν γονιδιακός έλεγχος για όλες τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο, είτε σε επίπεδο προγεννητικού ελέγχου, είτε σε επίπεδο ύποπτων περιστατικών, για σπάνια πάθηση αλλά και για περιστατικά για τα οποία απαιτείται πιστοποίηση της νόσου» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Προγεννητικός έλεγχος νεογνών στην Ελλάδα - Τα νοσήματα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ο γονιδιακός έλεγχος, στο μέρος που αφορά το έμβρυο, καλύπτεται ήδη από τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, αφού με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών προβλέπεται μια σειρά εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και άνδρες, με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών.
Ανάμεσα σε αυτές τις εξετάσεις είναι η εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για:
- Μεσογειακή αναιμία,
- δρεπανοκυτταρική νόσο ή
- άλλη γνωστή γενετική διαταραχή.
«Άρα, αν οι γονείς έχουν πρόβλημα γνωστό, τότε ο έλεγχος του εμβρύου καλύπτεται. Υπάρχει πρόβλεψη να μπουν και οι γονείς στον προληπτικό έλεγχο, και εφόσον έχει θέμα ο ένας, να ελέγχεται και ο άλλος, αφού θέλουν να αποκτήσουν παιδί και είναι μέσα στα νοσήματα που θα μπουν στον ενιαίο έλεγχο, στο εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών, που από τέσσερα που είναι σήμερα, θα ανιχνεύονται 33 νοσήματα, οπότε είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό» είπε η Ασημίνα Γκάγκα.
Και πρόσθεσε: «Άρα, ο εμβρυικός έλεγχος καλύπτεται ήδη από τον ΕΟΠΥΥ. Για τους γονείς, υπάρχει πρόταση να καλύπτεται και ο δεύτερος γονιός, εφόσον είναι γνωστό ότι και ο πρώτος πάσχει, ενώ μέσα στα νοσήματα που θα μπουν στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών, είναι 33 νοσήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.