- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ν. Τζανάκης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ευλογιά των πιθήκων
«Μεγαλύτερη απειλή ο κορωνοϊός»
Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ευλογιά των πιθήκων εξέφρασε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
Ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) μιλώντας για την ευλογιά των πιθήκων στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε ότι δεν τη θεωρεί απειλή, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό με τον οποίο «δεν τελειώσαμε».
«Κάθε τι καινούργιο, πρέπει να μας προβληματίζει και να προσπαθούμε με το εξηγήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Το καινούργιο με την ευλογιά των πιθήκων είναι ότι ξαφνικά, από το πουθενά, ενώ βλέπαμε 3 έως 5 κρούσματα αυτής της αρρώστιας σε μη ευρωπαϊκές χώρες, με σαφές επιδημιολογικό ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική, τώρα βλέπουμε γύρω στα 100 κρούσματα και ίσως και λιγότερα, ανθρώπων που δεν είχαν τέτοιο επιδημιολογικό ιστορικό. Αυτό δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει, ο ιός έχει διεισδύσει σε κάποια κοινωνικά στρώματα – υπάρχουν πολλές εικασίες επ’ αυτού – με κάποιο τρόπο και έχει προκαλέσει αυτή τη διασπορά», υπογράμμισε.
Όπως είπε, αυτό που προβληματίζει είναι εάν έχει αλλάξει ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και «έχει γίνει πιο εύκολη η μεταδοτικότητά του» ή συμβαίνει κάτι που «πρέπει να ελέγξουμε και το οποίο έχει σχέση με γεωπολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους ή ακόμη και λόγους κλιματικής αλλαγής». «Αυτό είναι που ανησυχεί τους επιστήμονες και πρέπει να δώσουμε εξήγηση. Ο αριθμός τω κρουσμάτων δεν προβληματίζει και δεν πρέπει να προβληματίζει και την κοινωνία», ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δυο παραλλαγές του ιού, ο ιός της Κεντρικής Αφρικής και ο άλλος της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος μάλιστα στην Αφρική έχει 1% θνησιμότητα, ενώ «σε εμάς πιστεύω ότι θα έχει 0% θνησιμότητα». «Η εξάπλωσή του είναι αργή, μέσα σε μια εβδομάδα – 15 ημέρες έχουμε βία 100 περιστατικά. Θα αυξηθούν, είναι σίγουρο. Θα παρατηρήσουμε και εμείς στη χώρα μας κρούσμα, δεν το είχαμε χθες, είναι θέμα χρόνου να έρθει. Το γεγονός ότι το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν τελικά ανεμοβλογιά, μας δίνει και ένα μάθημα πως πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να απομονώνουμε τον άνθρωπο να του κάνουμε εξετάσεις», δήλωσε.
Ερωτηθείς για τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και τα περί προτροπών προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων, αντέτεινε ότι στην ιστοσελίδα του Οργανισμού υπάρχουν κατά καιρούς πολλές ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις για διάφορες ασθένειες. «Ένα γεγονός το οποίο θα πέρναγε απαρατήρητο αν δεν είχαμε την εγρήγορση λόγω του ψυχαναγκασμού που μας έχει προσδώσει η πανδημία, είναι αυτό που λέει ο κόσμος "όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι”. Και υπάρχει τώρα αυτό το αντανακλαστικό», συμπλήρωσε. «Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει εμείς οι υγειονομικοί και κυρίως οι διεθνείς και οι εθνικοί οργανισμοί δημόσιας Υγείας να κρατούν σε εγρήγορση και τα κράτη και κυρίως τους επιστήμονες ώστε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα εν τη γενέσει του και να μην προχωρήσει και μολύνει 5.000, 10.000, 20.000 ανθρώπους δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ιό να κάνει μια καλύτερη προσαρμογή στον οργανισμό μας και να του προσδώσουμε δυνατότητες μεταδοτικότητας. Αυτό έχει σημασία να κάνουμε», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε συνεπώς ως κοινωνία, δεν πρέπει να προβαίνουμε σε σπασμωδικές κινήσεις οικονομικού χαρακτήρα με ανεβοκατέβασμα στα χρηματιστήρια και απώλεια χρημάτων. Ούτε ως κοινωνία να αντιδρούμε με απομονώσεις ταξιδιωτών και απαγορεύσεις, όταν το θέμα είναι τόσο μικρό. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να αφήσουμε τους επιστήμονες να προβληματίζονται και να ανησυχούν για εμάς», διεμήνυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Επιπλέον, ο κ. Τζανάκης διεμήνυσε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό ο οποίος ως απειλή είναι μεγαλύτερη από την ευλογιά των πιθήκων. «Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Το φθινόπωρο θα δούμε σίγουρα κάποια επιδημιολογική έξαρση τουλάχιστον στα κρούσματα, αλλά πιστεύω θα ακολουθήσουμε το μοτίβο της Νότιας Αφρικής η οποία προπορεύεται 6-8 μήνες καθώς οι εποχές εκεί είναι διαφορετικές. Επομένως θα δούμε πιθανώς έξαρση από κάποια παραλλαγή, ίσως την Όμικρον 4 ή την Όμικρον 5, η οποία όμως δεν θα φτάσει να μας δώσει προβληματισμούς αναφορικά με το επιδημιολογικό φόρτο και την πίεση στο ΕΣΥ και δεν θα φτάσει να χρειάζεται να πάρουμε μέτρα απομόνωσης, lockdown», σημείωσε ο ίδιος.
«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας όσοι δεν έχουμε κάνει τρίτη δόση, να περιμένουμε τους εθνικούς και τους διεθνείς οργανισμούς τι θα μας πουν τι να κάνουμε το επόμενο διάστημα, και να κρατάμε αποστάσεις. Δεν τελειώσαμε, το θεωρώ ακόμα απειλή, και δεν θεωρώ καθόλου απειλή την ευλογιά των πιθήκων», πρόσθεσε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.