- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ν. Τζανάκης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ευλογιά των πιθήκων
«Μεγαλύτερη απειλή ο κορωνοϊός»
Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ευλογιά των πιθήκων εξέφρασε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
Ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) μιλώντας για την ευλογιά των πιθήκων στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε ότι δεν τη θεωρεί απειλή, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό με τον οποίο «δεν τελειώσαμε».
«Κάθε τι καινούργιο, πρέπει να μας προβληματίζει και να προσπαθούμε με το εξηγήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Το καινούργιο με την ευλογιά των πιθήκων είναι ότι ξαφνικά, από το πουθενά, ενώ βλέπαμε 3 έως 5 κρούσματα αυτής της αρρώστιας σε μη ευρωπαϊκές χώρες, με σαφές επιδημιολογικό ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική, τώρα βλέπουμε γύρω στα 100 κρούσματα και ίσως και λιγότερα, ανθρώπων που δεν είχαν τέτοιο επιδημιολογικό ιστορικό. Αυτό δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει, ο ιός έχει διεισδύσει σε κάποια κοινωνικά στρώματα – υπάρχουν πολλές εικασίες επ’ αυτού – με κάποιο τρόπο και έχει προκαλέσει αυτή τη διασπορά», υπογράμμισε.
Όπως είπε, αυτό που προβληματίζει είναι εάν έχει αλλάξει ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και «έχει γίνει πιο εύκολη η μεταδοτικότητά του» ή συμβαίνει κάτι που «πρέπει να ελέγξουμε και το οποίο έχει σχέση με γεωπολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους ή ακόμη και λόγους κλιματικής αλλαγής». «Αυτό είναι που ανησυχεί τους επιστήμονες και πρέπει να δώσουμε εξήγηση. Ο αριθμός τω κρουσμάτων δεν προβληματίζει και δεν πρέπει να προβληματίζει και την κοινωνία», ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δυο παραλλαγές του ιού, ο ιός της Κεντρικής Αφρικής και ο άλλος της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος μάλιστα στην Αφρική έχει 1% θνησιμότητα, ενώ «σε εμάς πιστεύω ότι θα έχει 0% θνησιμότητα». «Η εξάπλωσή του είναι αργή, μέσα σε μια εβδομάδα – 15 ημέρες έχουμε βία 100 περιστατικά. Θα αυξηθούν, είναι σίγουρο. Θα παρατηρήσουμε και εμείς στη χώρα μας κρούσμα, δεν το είχαμε χθες, είναι θέμα χρόνου να έρθει. Το γεγονός ότι το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν τελικά ανεμοβλογιά, μας δίνει και ένα μάθημα πως πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να απομονώνουμε τον άνθρωπο να του κάνουμε εξετάσεις», δήλωσε.
Ερωτηθείς για τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και τα περί προτροπών προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων, αντέτεινε ότι στην ιστοσελίδα του Οργανισμού υπάρχουν κατά καιρούς πολλές ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις για διάφορες ασθένειες. «Ένα γεγονός το οποίο θα πέρναγε απαρατήρητο αν δεν είχαμε την εγρήγορση λόγω του ψυχαναγκασμού που μας έχει προσδώσει η πανδημία, είναι αυτό που λέει ο κόσμος "όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι”. Και υπάρχει τώρα αυτό το αντανακλαστικό», συμπλήρωσε. «Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει εμείς οι υγειονομικοί και κυρίως οι διεθνείς και οι εθνικοί οργανισμοί δημόσιας Υγείας να κρατούν σε εγρήγορση και τα κράτη και κυρίως τους επιστήμονες ώστε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα εν τη γενέσει του και να μην προχωρήσει και μολύνει 5.000, 10.000, 20.000 ανθρώπους δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ιό να κάνει μια καλύτερη προσαρμογή στον οργανισμό μας και να του προσδώσουμε δυνατότητες μεταδοτικότητας. Αυτό έχει σημασία να κάνουμε», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε συνεπώς ως κοινωνία, δεν πρέπει να προβαίνουμε σε σπασμωδικές κινήσεις οικονομικού χαρακτήρα με ανεβοκατέβασμα στα χρηματιστήρια και απώλεια χρημάτων. Ούτε ως κοινωνία να αντιδρούμε με απομονώσεις ταξιδιωτών και απαγορεύσεις, όταν το θέμα είναι τόσο μικρό. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να αφήσουμε τους επιστήμονες να προβληματίζονται και να ανησυχούν για εμάς», διεμήνυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Επιπλέον, ο κ. Τζανάκης διεμήνυσε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό ο οποίος ως απειλή είναι μεγαλύτερη από την ευλογιά των πιθήκων. «Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Το φθινόπωρο θα δούμε σίγουρα κάποια επιδημιολογική έξαρση τουλάχιστον στα κρούσματα, αλλά πιστεύω θα ακολουθήσουμε το μοτίβο της Νότιας Αφρικής η οποία προπορεύεται 6-8 μήνες καθώς οι εποχές εκεί είναι διαφορετικές. Επομένως θα δούμε πιθανώς έξαρση από κάποια παραλλαγή, ίσως την Όμικρον 4 ή την Όμικρον 5, η οποία όμως δεν θα φτάσει να μας δώσει προβληματισμούς αναφορικά με το επιδημιολογικό φόρτο και την πίεση στο ΕΣΥ και δεν θα φτάσει να χρειάζεται να πάρουμε μέτρα απομόνωσης, lockdown», σημείωσε ο ίδιος.
«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας όσοι δεν έχουμε κάνει τρίτη δόση, να περιμένουμε τους εθνικούς και τους διεθνείς οργανισμούς τι θα μας πουν τι να κάνουμε το επόμενο διάστημα, και να κρατάμε αποστάσεις. Δεν τελειώσαμε, το θεωρώ ακόμα απειλή, και δεν θεωρώ καθόλου απειλή την ευλογιά των πιθήκων», πρόσθεσε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Τι δείχνουν οι μελέτες ότι συμβάλει στην εμφάνιση ψωρίασης;
Ο τρίτος πιο συχνός μυοσκελετικός πόνος εκτιμάται ότι είναι ο πόνος στον ώμο
Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το ανθρώπινο σώμα
Οι ειδικοί καλούν τους καπνιστές να κόψουν επιτέλους το κάπνισμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.