Health & Fitness

Διεθνές Συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής: Η ελληνική παρουσία

Οι πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες που παρουσιάστηκαν

Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σημαντική ήταν η ελληνική παρουσία στο Διεθνές Συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής

Έλληνες ειδικοί από την Αθήνα παρουσίασαν νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών μυωπίας και κερατόκωνου με τη βοήθεια εξελιγμένης ιατρικής τεχνολογίας στο μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής του κόσμου. Η επιστημονική ομάδα του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision παρουσίασε στο συνέδριο δέκα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων δύο που αφορούν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μιας νέας μεθόδου αντιμετώπισης της μυωπίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

«Μέχρι σήμερα, οι επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με laser πραγματοποιούνταν με βάση τις υποκειμενικές μετρήσεις που επέλεγε κάθε υποψήφιος ασθενής. Πλέον όμως υπάρχει δυνατότητα αντικειμενικής μέτρησης, με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στην τεχνολογία RayTracing», δήλωσε ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Η τεχνολογία αυτή είναι ένας αναβαθμισμένος τρόπος γραφικής απεικόνισης του φωτός και των σκιών σε πραγματικό χρόνο».

Το σύστημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τον χειρουργό-οφθαλμίατρο να φτάσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στον βέλτιστο διαθλαστικό στόχο, καθώς εκτελεί αυτόματα τις απεικονίσεις, τις αναγωγές και τους απαιτούμενους υπολογισμούς. Τα αποτελέσματα συσχετίζονται στη συνέχεια με τις υποκειμενικές επιλογές του εκάστοτε υποψηφίου για την επέμβαση με λέιζερ.

Στη βάση του συστήματος βρίσκεται ένα διαγνωστικό μηχάνημα, το οποίο αποτυπώνει τέσσερις διαφορετικές απεικονίσεις κάθε οφθαλμού, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του. Όλες οι μετρήσεις γίνονται στη συνέχεια σε αυτό το λεπτομερές μοντέλο. «Με την εφαρμογή του νέου συστήματος επιτυγχάνεται εξατομικευμένη και πολύ πιο ακριβής διόρθωση της μυωπίας και της οπτικής λειτουργίας, ενώ ταυτοχρόνως περιορίζεται στο ελάχιστο ο πιθανός κίνδυνος ενός ανθρώπινου λάθους κατά τη διόρθωση», υπογράμμισε ο δρ Κανελλόπουλος. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης νεότερα δεδομένα για το «Πρωτόκολλο της Αθήνας», μία τεχνική για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου που ανέπτυξε προ 20ετίας ο δρ Κανελλόπουλος. Ο κερατόκωνος είναι μία σοβαρή οφθαλμοπάθεια, που αποτελεί την συχνότερη ένδειξη για μεταμόσχευση κερατοειδούς στους νέους.

Το «Πρωτόκολλο της Αθήνας» συνδυάζει τη διασύνδεση κερατοειδή με την επιφανειακή (αρχικά τοπογραφικά κατευθυνόμενη) σμίλευσή του με laser, ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί και να σταθεροποιηθεί ο κερατόκωνος. Ταυτοχρόνως μειώνεται η μυωπία και ο αστιγματισμός που έχουν οι πάσχοντες και βελτιώνεται αισθητά η όρασή τους, με ή χωρίς βοηθήματα (διορθωτικά γυαλιά, φακούς επαφής). Η μέθοδος αποτέλεσε για πολλά χρόνια υποσχόμενη ερευνητική τεχνική, αλλά πλέον έχει επικρατήσει παγκοσμίως ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου στους νέους. Οι επιστήμονες του Laser Vision την εξελίσσουν διαρκώς και τη δοκιμάζουν σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις.

Οι ειδικοί παρουσίασαν επίσης τα ευρήματα μελετών για την αντιμετώπιση του πτερυγίου και για την αποτελεσματικότητα ειδικών φαρμακευτικών παρεμβάσεων μετά από την εγχείρηση καταρράκτη και μετά τη φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ASCRS 2022), που διεξήχθη 22-26 Απριλίου 2022 στην Ουάσινγκτον. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν χιλιάδες χειρουργοί-οφθαλμίατροι απ' όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο ASCRS είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια Οφθαλμολογίας. Τα άλλα τρία είναι τα ετήσια συνέδρια της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (EAO) και της αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας στην Όραση & την Οφθαλμολογία (ARVO). Ωστόσο το ASCRS είναι το μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά την Διαθλαστική Χειρουργική και εκείνο στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες εξελίξεις του συγκεκριμένου τομέα.

«Μετά από σχεδόν δύο χρόνια φυσικής απουσίας από τα μεγάλα ιατρικά συνέδρια, λόγω της πανδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, επιστρέψαμε σε αυτά με πολλές πρωτότυπες εργασίες για τεχνικές που μπορούν να δώσουν ακόμα πιο ασφαλή και βελτιωμένα αποτελέσματα στους ασθενείς», πρόσθεσε ο δρ Κανελλόπουλος.