Health & Fitness

Παγκόσμιο πρόβλημα υγείας η μοναξιά των ηλικιωμένων

Περισσότεροι από 700.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι στη χώρα μας

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμιο πρόβλημα υγείας η μοναξιά των ηλικιωμένων

Το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Prolepsis Φιλία σε κάθε Ηλικία για την καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη ηλικία

Παγκόσμιο πρόβλημα υγείας θεωρείται πλέον η μοναξιά, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το διάστημα 2021 – 2030 έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων στις οποίες ζουν. Τα επίσημα στοιχεία από υγειονομικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών καταδεικνύουν πως οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν μοναξιά εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας και αναζητούν συχνότερα υπηρεσίες υγείας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, η μοναξιά αυξάνει κατά 17% και η κοινωνική απομόνωση κατά 39% την πιθανότητα προβλημάτων ψυχικής υγείας. Στην Ελλάδα εκτιμάται, ότι περίπου 730.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους.

Το Ινστιτούτο Prolepsis, με το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία, καταπολεμά από το 2019 τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση που βιώνουν τα άτομα Τρίτης Ηλικίας στην Ελλάδα. Αρωγός σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια είναι ο Ιδρυτικός Δωρητής του προγράμματος ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα που ενισχύει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μέσα από το πρόγραμμα, αναδεικνύονται παράλληλα οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

Κινητήριο δύναμη του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία αποτελούν οι εθελοντές. Με τη συνεχή στήριξη του Ινστιτούτου Prolepsis και μέσα από εκπαιδεύσεις και εποπτείες, οι εθελοντές οργανώνονται σε μικρές ομάδες, οι οποίες έρχονται σε επαφή με άτομα Τρίτης Ηλικίας, με σκοπό τη δημιουργία δεσμών φιλίας. Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω της πανδημίας, οι εθελοντές έρχονται σε επαφή με τους ωφελούμενους του προγράμματος μέσω τηλεφώνου. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιούνται επισκέψεις, καθώς και κοινές δράσεις, όπως περίπατοι κλπ. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, τα άτομα Τρίτης Ηλικίας που νιώθουν μόνα, ενεργοποιούνται πνευματικά και συναισθηματικά.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία, λειτουργεί Τηλεφωνική Γραμμή για τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία - 2102101300, στην οποία μπορούν να καλούν ανώνυμα άτομα Τρίτης Ηλικίας που έχουν ανάγκη, καθώς και οι φροντιστές ή συγγενείς τους. Η γραμμή παρέχει ανθρώπινη επαφή, ενημέρωση για τη διασύνδεση με εθελοντές και διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες, όπου απαιτείται.

«Όποιος ηλικιωμένος συνάνθρωπός μας νιώθει ή και ζει και μόνος, ας κάνει ένα απλό τηλεφώνημα για να μιλήσει με έναν εθελοντή μας που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής. Αυτή η απλή επικοινωνία, που τόσο λείπει σήμερα, μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας και τη μέρα μας. Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία είναι μία καινοτόμος δράση που απαντάει σε μία μεγάλη ανάγκη. Πραγματικά αξίζει να ενθαρρύνουμε άτομα Τρίτης Ηλικίας που ζουν μόνα και ίσως όλοι γνωρίζουμε, να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα», δηλώνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

«Ως Ίδρυμα που εστιάζει στην υποστήριξη των ευάλωτων ηλικιωμένων στην Ελλάδα, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που στηρίζουμε το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Prolepsis που με ιδιαίτερη προσοχή, και με τη συνδρομή εθελοντών, προσφέρει ουσιαστική βελτίωση στη ζωή απομονωμένων και μοναχικών ηλικιωμένων», δηλώνει ο Paul Kidner, Advisorτου ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ υλοποιείται σε συνεργασία με Δήμους και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres. Χρυσός Χορηγός του προγράμματος είναι η ΝΝ Hellas.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.