- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σωματίδια μικροπλαστικών εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο αίμα μας
Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Guardian
Έρευνα: Σωματίδια μικροπλαστικών εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο ανθρώπινο αίμα.
Η ύπαρξη βλαβερών μικροπλαστικών στο ανθρώπινο αίμα διαπιστώθηκε για πρώτη φορά από επιστημονική έρευνα από τον Dutch National Organisation for Health Research and Development and Common Seas, η οποία συμπέρανε ότι το 80% των ατόμων που εξετάσθηκαν έχουν στον οργανισμό τους σωματίδια πλαστικού.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δείχνει ότι τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, καταλήγοντας ακόμα και σε ζωτικά όργανα. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο, είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν για την υγεία, με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουμε σωματίδια πολυμερούς στο αίμα μας – είναι ένα επαναστατικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο καθηγητής Dick Vethaak, οικοτοξικολόγος στο Vrije Universiteit Amsterdam στην Ολλανδία. «Αλλά πρέπει να επεκτείνουμε την έρευνα και να αυξήσουμε τα μεγέθη των δειγμάτων, τον αριθμό των πολυμερών που αξιολογούνται κ.λπ.». Περαιτέρω μελέτες από διάφορες ομάδες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, είπε.
«Είναι σίγουρα λογικό να ανησυχούμε», είπε ο Vethaak στην Guardian. «Τα σωματίδια είναι εκεί και μεταφέρονται σε όλο το σώμα».
Με βάση αυτά, οι ερευνητές έχουν σοβαρό λόγο να ανησυχούν για την πρόκληση ζημιάς στα ανθρώπινα κύτταρα από τα μικροπλαστικά, δεδομένου ότι ήδη έχει διαπιστωθεί η καταστροφική επίδραση των σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρεισφρέουν στον οργανισμό, προκαλώντας εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το χρόνο.
Αν αναλογισθεί κανείς ότι τα απόβλητα πλαστικών και μικροπλαστικών στο φυσικό περιβάλλον είναι τεράστια, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά καταλήγουν στον οργανισμό μας υπό τη μορφή μικροσωματιδίων. Αυτά βρίσκουν το δρόμο τους στον οργανισμό μας μέσω της τροφής και του νερού που καταναλώνουμε, αλλά και μέσω του αέρα, και έχει αποκαλυφθεί ότι εντοπίζονται ακόμη και στα κόπρανα βρεφών και ενηλίκων.
Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν την έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Environment International, εξέτασαν δείγματα αίματος από 22 υγιείς ενήλικες ανώνυμους εθελοντές και εντόπισαν μικροσωματίδια πλαστικού στους 17 από αυτούς. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα μισά δείγματα περιείχαν πλαστικό που εντοπίζεται στα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, ενώ το 1/3 υλικό από πλαστικές συσκευασίες τροφίμων. Ακόμη, ¼ του δείγματος είχε μέσα του το είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σακουλών.
Όλα αυτά έρχονται στην επιφάνεια τη στιγμή που οι εκτιμήσεις μιλούν για διπλασιασμό της παραγωγής πλαστικού μέχρι το 2040, κάτι που θα έχει αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη ζωή εν γένει.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.