- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
10 εξετάσεις που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει
Τακτικός προληπτικός έλεγχος για καλύτερη ζωή
Εξετάσεις για γυναίκες: Ο κ. Δημήτρης Κουντουράς εξηγεί την αναγκαιότητα του τσεκ απ ως τρόπου ζωής.
Ειδικά οι νεότερες -που είναι κατά κανόνα υπερ-απασχολημένες με δουλειά, παιδιά και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις- συχνά αμελούν τον προληπτικό έλεγχο και απευθύνονται στον γιατρό μόνο όταν έχουν κάποιο σύμπτωμα. Τότε, όμως, μπορεί και να είναι αργά, λέει, ο ιατρός. Ο τακτικός έλεγχος όχι μόνο εξασφαλίζει καλή ποιότητα ζωής, αλλά μπορεί κυριολεκτικά να μας σώσει τη ζωή. Αυτές είναι οι δέκα βασικές εξετάσεις που κάθε ενήλικη γυναίκα πρέπει να κάνει.
1. Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
Η αρτηριακή πίεση πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για τις ενήλικες και μία φορά τον μήνα για τις άνω των σαράντα ετών που έχουν οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης ή παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία. Όσες καταναλώνουν αντιυπερτασικά φάρμακα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση μία φορά την εβδομάδα και για όσο διάστημα βρίσκονται σε προσαρμογή της αγωγής τους ακόμη και δύο φορές την ημέρα.
2. Έλεγχος χοληστερόλης
Η χοληστερόλη είναι ο πιο «κλασικός» δείκτης για την αξιολόγηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 9 και 11 ετών και ξανά μεταξύ 17 και 21 ετών. Οι γυναίκες από 20 ετών θα πρέπει να μετρούν τη χοληστερόλη τους τουλάχιστον μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους κάθε 4 έως 6 χρόνια. Μερικοί άνθρωποι, όπως άτομα που έχουν καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους πιο συχνά. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει και πιο τακτικό έλεγχο, ανάλογα με τη διατροφή, το γενικό τρόπο ζωής και το οικογενειακό ιστορικό κάθε γυναίκας.
3. Τεστ Παπανικολάου
Το Τεστ Παπ είναι η απόλυτη προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και για μια σειρά από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ξεκινώντας από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.
4. Μαστογραφία
Η μαστογραφία είναι η προληπτική εξέταση επιλογής για τον καρκίνο του μαστού, μαζί με τον υπέρηχο μαστών. Στο γενικό γυναικείο πληθυσμό συνίσταται η πρώτη μαστογραφία να γίνεται στα 37 και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μετά τα 40. Οι συστάσεις αυτές αλλάζουν εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή γενετική προδιάθεση για τη νόσο.
5. Έλεγχος οστικής πυκνότητας
Ο έλεγχος οστικής πυκνότητας ξεκινά κατά κανόνα στην εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να χρειαστεί και νωρίτερα εάν ο γιατρός εντοπίσει παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση (χαμηλό σωματικό βάρος, συχνά κατάγματα κ.ά.). Ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου και με τα αποτελέσματα του ελέγχου αποφασίζεται και το πόσο συχνά θα γίνεται.
6. Έλεγχος γλυκόζης αίματος
Γύρω στα 45 οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τεστ γλυκόζης αίματος κάθε τρία χρόνια, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα την ύπαρξη προδιαβήτη ή διαβήτη. Σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού, διαβήτη της κύησης ή παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία, ο έλεγχος πιθανώς θα πρέπει να αρχίζει νωρίτερα και να επαναλαμβάνεται σε πιο τακτική βάση.
7. Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 45 έως 50 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια περίπου, εκτός αν ο γιατρός δώσει διαφορετική σύσταση. Η πιο βασική εξέταση είναι η κολονοσκόπηση, ενώ υπάρχουν και άλλες εξετάσεις που μπορεί να συστηθούν ή να χρειαστούν.
8. Δείκτης Μάζας Σώματος
Ξεκινώντας από τα 18, όλες οι γυναίκες πρέπει να παρακολουθούν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Στις γυναίκες φυσιολογικός ΔΜΣ θεωρείται μεταξύ 18,5 και 23,5. Είναι ο πιο βασικός δείκτης για την παχυσαρκία αλλά και για το ελλιπές σωματικό βάρος, που μπορεί να συνδέεται με ορισμένες παθήσεις ή ψυχικές διαταραχές.
9. Έλεγχος Δέρματος
Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να εξετάζουν το δέρμα τους κάθε μήνα στο σπίτι, αναζητώντας τυχόν νέους σπίλους (ελιές) ή αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους, καθώς και άλλες δερματικές αλλοιώσεις. Οποιαδήποτε αλλαγή και οποιοδήποτε ύποπτο σημάδι στο δέρμα θα πρέπει να μας οδηγήσει στο δερματολόγο.
10. Οδοντιατρικός έλεγχος
Για καλή στοματική υγεία –η οποία συνδέεται και με την καλή σωματική υγεία– ο οδοντιατρικός έλεγχος συνίσταται δύο φορές τον χρόνο, με καθαρισμό και έλεγχο για τυχόν τερηδόνα ή προβλήματα στα ούλα.
Ο γυναικολόγος και ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει για το πώς θα φροντίσετε τον εαυτό σας σε κάθε ηλικία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.