Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών
Πιθανόν λόγω της μικρότερης δόσης
Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στα παιδιά 5-11 ετών από ό,τι στα μεγαλύτερα, μάλλον λόγω της μικρότερης δόσης.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό, όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης στα παιδιά πέντε έως 11 ετών, από ό,τι είναι στους εφήβους και στους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Το εν λόγω εμβόλιο είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τα παιδιά 5-11 ετών. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάζουν οι NYT, το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά αυτής της ηλικίας από σοβαρή Covid-19, αλλά δεν παρέχει σχεδόν καμία προστασία κατά της πιθανότητας λοίμωξης, ακόμη κι ένα μόλις μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.
Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον (Δεκέμβριος 2021 και Ιανουάριος 2022), ανέλυσε δεδομένα από 852.384 πλήρως εμβολιασμένα παιδιά 12-17 ετών και 365.502 ηλικίας 5-11 ετών. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.
Εμβόλιο Pfizer: Στο 48% η αποτελεσματικότητα προστασίας από τη λοίμωξη στα παιδιά 5-11 ετών
Η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας μειώθηκε:
- Aπό 85% στο 73% στους εφήβους, ενώ
- Στα μικρά παιδιά από το 100% στο 48%.
Η αποτελεσματικότητα κατά του κινδύνου λοίμωξης μειώθηκε:
- Στα μεγάλα παιδιά από 66% στο 51% και
- Στα μικρά παιδιά από 68% μόλις στο 12%.
Μεγάλη διαφορά παρατηρήθηκε ανάμεσα στην ηλικία των 12 ετών (αποτελεσματικότητα 67%) έναντι εκείνης στην ηλικία των 11 ετών (μόνο 11%).
Η μεγάλη μείωση στην αποτελεσματικότητα πιθανώς οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές και τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, στο ότι στα μικρά παιδιά χορηγείται μόνο το ένα τρίτο της δόσης των μεγαλυτέρων παιδιών και των ενηλίκων. Είχε προηγηθεί πρόσφατα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων κλινικής δοκιμής που έδειξε επίσης χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε παιδιά δύο έως τεσσάρων ετών, τα οποία είχαν πάρει ακόμη μικρότερη δόση.
«Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ηλικιακές ομάδες είναι εντυπωσιακή», δήλωσε ο κορυφαίος ανοσολόγος δρ Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη. Αυτή η διαφορά πιθανώς εξηγείται, επειδή τα 12χρονα παιδιά πήραν δόση 30 μικρογραμμαρίων του εμβολίου, ενώ τα 11χρονα μόνο 10 μικρογραμμαρίων.
Ειδικοί στις ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα παραπάνω θα κάνουν ακόμη πιο διστακτικούς ορισμένους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του κορωνοϊού. "Είναι απογοητευτικό, αλλά όχι τελείως απρόσμενο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε ως απάντηση σε μια προηγούμενη παραλλαγή. Φαίνεται πάντως πολύ απογοητευτικό να βλέπει κανείς μια τόσο γρήγορη μείωση (της αποτελεσματικότητας) κατά της Όμικρον", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Έλι Ρόζενμπεργκ του Τμήματος Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Πάντως οι ειδικοί συνεχίζουν να συνιστούν το εμβόλιο για τα παιδιά, καθώς δεν παύει να προστατεύει κατά της βαριάς νόσου Covid-19. «Πρέπει να δώσουμε σαφώς έμφαση στο ίδιο το ντόνατ και όχι στην τρύπα του», ανέφερε η ειδική στα παιδικά εμβόλια δρ Κάθριν Έντουαρντς του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με τον δρα Ρόζενμπεργκ, εγείρουν τα ερωτήματα ποιά είναι η σωστή δόση στα μικρά παιδιά, πόσες δόσεις πρέπει να χορηγούνται και πότε. Μέχρι τώρα στις ΗΠΑ μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά 5-11 ετών έχει κάνει δύο δόσεις του εμβολίου Covid-19 (το CDC δεν έχει συστήσει ακόμη τρίτη ενισχυτική δόση γι' αυτή την ηλικιακή ομάδα), ενώ η FDA δεν έχει ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Οι Pfizer και ΒioNTech συνεχίζουν να δοκιμάζουν μια τρίτη δόση τόσο σε παιδιά 5-11 ετών, όσο και κάτω των πέντε ετών, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Μια άλλη πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής λοίμωξης στους εφήβους 12-17 ετών πέφτει μετά από δύο μήνες μόνο στο 23%.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.