- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Μεγάλος ο κίνδυνος ουλίτιδας
Τι έδειξε νέα επιστημονική έρευνα
Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα - Αναλυτικά το πόρισμα.
Το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν ευνοεί την υγεία των δοντιών και αυξάνει την πιθανότητα ουλίτιδας, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Προηγούμενες μελέτες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να κάνει κακό στα δόντια και η νέα έρευνα βρήκε ότι οι ατμιστές όντως έχουν ένα μοναδικό περιοδοντικό μικροβίωμα - δηλαδή οικοσύστημα βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών - που είναι λιγότερο υγιές σε σχέση με τους μη ατμιστές, αν και πιθανώς πιο υγιές σε σχέση με εκείνο των συμβατικών καπνιστών.
Οι ερευνητές του Κολλεγίου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής παθοβιολογίας Ντίπακ Σαξένα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής mBio, μελέτησαν τη στοματική υγεία 84 ενηλίκων, χωρισμένων σε τρεις ομάδες: καπνιστές, ατμιστές και άνθρωποι που ποτέ δεν κάπνισαν ή άτμισαν. Η υγεία των ούλων αξιολογήθηκε σε δύο οδοντιατρικές εξετάσεις με διαφορά έξι μηνών μεταξύ τους, στη διάρκεια των οποίων ελήφθησαν δείγματα οδοντικής πλάκας και αναλύθηκαν μικροβιολογικά.
Διαπιστώθηκε ότι αρχικά όλοι οι συμμετέχοντες είχαν κάποιο πρόβλημα στα ούλα τους, με τους καπνιστές να έχουν την πιο σοβαρή ουλίτιδα και μετά τους ατμιστές, ενώ οι μη καπνιστές/μη ατμιστές είχαν τα πιο υγιή ούλα. Μετά από ένα εξάμηνο η ουλίτιδα είχε επιδεινωθεί σε αρκετούς καπνιστές και ατμιστές.
«Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε πώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα χημικά που περιέχουν, αλλάζουν το στοματικό μικροβίωμα και διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων», δήλωσε ο Σαξένα.
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επικίνδυνο για τα ούλα το άτμισμα
Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 30 ετών πάσχουν από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή ουλίτιδα. Το κάπνισμα αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τα ούλα και η νέα μελέτη δείχνει ότι ούτε το άτμισμα είναι αθώο, ιδίως αν γίνεται μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι ατμιστές έχουν διαφορετικό μικροβίωμα τόσο από τους καπνιστές όσο και από τους μη καπνιστές/μη ατμιστές.
Μολονότι όλοι έχουν κοινό περίπου το ένα πέμπτο των βακτηρίων, το μικροβίωμα των ατμιστών είναι πιο κοντά σε εκείνο των καπνιστών παρά των μη καπνιστών/μη ατμιστών. Πολλά βακτήρια, όπως Selenomonas, Leptotrichia, Saccharibacteria κ.α., βρέθηκαν να αφθονούν τόσο στους καπνιστές όσο και στους ατμιστές. Μερικά άλλα βακτήρια, όπως Fusobacterium και Bacteroides, που σχετίζονται με την ουλίτιδα, έχουν αισθητή παρουσία στο στόμα των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το άτμισμα συνιστά ξεχωριστή πρόκληση για τη στοματική υγεία».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.