- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πενταπλάσια η πιθανότητα επαναλοίμωξης Covid-19 για τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη.
Οι άνθρωποι που νόσησαν με κορωνοϊο και μετά κάνουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έχουν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα επαναλοίμωξης, ενώ αν μείνουν ανεμβολίαστοι, ο κίνδυνος είναι πενταπλάσιος να αρρωστήσουν ξανά από Covid-19, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόνεν 'Αρμπελ του ιατρικού οργανισμού Clalit Health Services στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 149.032 ανθρώπους, οι οποίοι όλοι είχαν προηγουμένως αναρρώσει από Covid-19, ενώ κανένας δεν είχε εμβολιαστεί.
Στη συνέχεια και έως το τέλος Νοεμβρίου 2021, οι 83.356 (το 56%) εμβολιάστηκαν με Pfizer/BioNTech και από αυτούς οι 354 αρρώστησαν ξανά από κορονοϊό, ενώ μεταξύ των 65.676 ανεμβολίαστων οι επαναλοιμώξεις ήσαν 2.168. Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε 2,5 επαναλοιμώξεις ανά 100.000 άτομα μεταξύ των εμβολιασμένων κάθε μέρα έναντι 10,2 ανά 100.000 ατόμων ημερησίως μεταξύ των ανεμβολίαστων, συνεπώς η πιθανότητα επαναλοίμωξης για τους ανεμβολίαστους ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη.
Η ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 82% έναντι του κινδύνου επαναλοίμωξης στις ηλικίες 16 έως 64 ετών και 60% στους 65 ετών και άνω. Η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου ίδια είτε κάποιος που είχε αρρωστήσει λόγω Covid-19, στη συνέχεια έκανε μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα μελετών ότι για τους ανθρώπους που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19, στη συνέχεια αρκεί μία μόνο δόση για να μειώσει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.
Η νέα έρευνα επίσης δείχνει ότι η φυσική ανοσία δεν συνιστά πανάκεια, καθώς δεν είναι μόνιμη ούτε επαρκής ιδίως στην εποχή της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν εσφαλμένα ότι επειδή αρρώστησαν στο παρελθόν από κορωνοϊό, έχουν πια αντισώματα αρκετά για να μην χρειάζεται να εμβολιαστούν. Κάτι που δεν ισχύει, αν έχουν περάσει μερικοί μήνες από την αρχική λοίμωξη τους (το ακριβές χρονικό διάστημα μάλλον ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και γενικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης, αν παραμείνουν ανεμβολίαστοι. Μια και μόνο δόση εμβολίου στην περίπτωση τους θα αυξήσει σημαντικά το επίπεδο ανοσιακής προστασίας τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Τι αναφέρει η Ματίνα Παγώνη
Τι είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τα...φρικτά συμπτώματα που έχει
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.