Health & Fitness

Πώς η τηλεργασία επηρεάζει ψυχική και σωματική υγεία

Προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τηλεργασία
Τηλεργασία © Pixabay

Η τηλεργασία έχει επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πώς επηρεάζονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι.

H τηλεργασία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει υπέρ και κατά. Στα αρνητικά είναι οι επιπτώσεις που παρατηρούνται στη σωματική υγεία, όπως οι πόνοι στην πλάτη.

 

Κίνδυνοι υπάρχουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και για την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η κοινωνική απομόνωση, το διαρκές στρες και η μοναξιά.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που η τάση θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της πανδημίας κορωνοϊού, χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην «επόμενη» ημέρα, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την τηλεργασία, με παράλληλη μείωση των επιπτώσεων στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

«Οταν είναι σωστά οργανωμένη και υποστηρίζεται, η τηλεργασία μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζόμενου και στην κοινωνική του ζωή. Ωστόσο, όταν η υγεία και οι κίνδυνοι ασφαλείας από την τηλεργασία δεν αποφεύγονται και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν υγιεινές επιλογές ενώ τηλεργάζονται, αυτό το είδος εργασίας μπορεί να επιφέρει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία» αναφέρει ο ΠΟΥ σε μια τεχνική περίληψη για την ασφαλή και υγιή τηλεργασία, η οποία δόθηκε σήμερα Τετάρτη (2/2) στη δημοσιότητα.

Τηλεργασία: Μυοσκελετικοί τραυματισμοί, υπερκόπωση του ματιού και στρες

Στο κείμενό του ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η παρατεταμένη εργασία στον υπολογιστή με απομακρυσμένη σύνδεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μυοσκελετικούς τραυματισμούς και υπερκόπωση του ματιού επηρεάζοντας την ψυχική υγεία των τηλεργαζόμενων, καθώς συνεισφέρει στο στρες.

Ανάμεσα σε άλλους κινδύνους για τη σωματική υγεία, ο ΠΟΥ τονίζει:

  • Τη θερμική δυσανεξία,
  • τον φωτισμό,
  • την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών και
  • την ποιότητα του αέρα στα σπίτια των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία βασίζονται κατά πολύ στις εργασιακές προτιμήσεις των υπαλλήλων και προειδοποιεί για την πιθανότητα κοινωνικής απομόνωσης, μοναξιάς, ανησυχίας και ενοχής.

Τηλεργασία και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις - Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Η μελέτη του Οργανισμού επίσης διαπίστωσε ότι η τηλεργασία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ενδοοικογειακών συγκρούσεων και των συγκρούσεων μεταξύ συναδέλφων.

Ο ΠΟΥ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) κάνουν έκκληση για κρίσιμες αλλαγές με στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων, καθώς θα συνεχίσουν πιθανόν να εργάζονται από το σπίτι και μετά την πανδημία. Και αυτό γιατί τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες έχουν δει κάποια οφέλη από το νέο αυτό εργασιακό καθεστώς.

Ο ΠΟΥ και η ΔΟΕ έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για εργασία από το σπίτι, την παροχή οδηγιών και εκπαίδευσης για τη μείωση των επιπτώσεων στην ψυχική και πνευματική υγεία, την παροχή επαρκών ημερών αδείας για ξεκούραση και το «δικαίωμα να αποσυνδέονται», δηλαδή να μην επιτρέπεται στους εργοδότες να τους ενοχλούν εκτός ωραρίου εργασίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.