Health & Fitness

Στρ. Παττακός: Πολύ μεγάλο άλμα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς

«Χρειάζεται όμως περίσκεψη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεταμόσχευση καρδιάς
Μεταμόσχευση καρδιάς © EPA Pool

O καρδιοχειρουργός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής του νοσοκομείου «Υγεία», Στρατής Παττακός αναφέρεται στην μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο.

«Πολύ μεγάλο ιατρικό βήμα και άλμα, πολύ μεγάλη επιτυχία», χαρακτήρισε την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο, που έγινε στις ΗΠΑ, ο καρδιοχειρουργός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία», Στρατής Παττακός.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τόνισε ότι χρειάζεται πολύ περίσκεψη και γνωμοδοτήσεις από επιτροπές ειδικών για να προχωρήσει.

Όπως εξήγησε, οι προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων χοίρου σε άνθρωπο ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες, αλλά η μεγάλη σημασία της προσπάθειας που έγινε πριν από 3 ημέρες, είναι ότι η καρδιά η οποία μεταμοσχεύθηκε στη Βαλτιμόρη, είναι γενετικά τροποποιημένη, καθώς «μέχρι τώρα είχαμε πεισθεί ότι είναι εντελώς ασύμβατο να βάλεις μια καρδιά χοίρου σε άνθρωπο και είναι καταδικασμένη μια τέτοια προσπάθεια, γιατί θα το απέρριπτε ο οργανισμός» αφού σε πολλές περιπτώσεις «δεν είναι συμβατή η μεταμόσχευση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Σύμφωνα με τον ίδιον, είναι νωρίς να πει κανείς τη γνώμη του για το μέλλον του ασθενούς καθώς και για το πόσο είναι ηθικό να προχωρήσουν τέτοια εγχειρήματα, καθώς αυτά θα πρέπει να απαντηθούν από συνέδρια, από την εμπειρία και από καθηγητές Βιοηθικής.

«Θεωρώ ότι η επιστήμη πρέπει να προχωράει, σαφώς με περίσκεψη, με βήματα και ελέγχους. Διότι αυτά τα πράγματα μπορούν να επεκταθούν, αύριο μπορεί να σου κανείς “θα σου κάνω επέμβαση σε κύτταρα εγκεφάλου, θα σου αλλάξω την όρεξη ή θα σου αλλάξω τη μνήμη”, αυτά δεν είναι επιπόλαια. Πρέπει να τα αποφασίζουν συμβούλια και επιτροπές που ασχολούνται για χρόνια με τα θέματα αυτά», υπογράμμισε ο κ. Παττακός.

«Πόσο μάλλον τώρα που θα ακουστεί “πω, πω, καρδιά από χοίρο σε άνθρωπο;” Η καρδιά όπως όλοι ξέρουμε είναι μια μυϊκή αντλία, αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου, εφόσον δεν μπούμε στο μέλλον σε πιο βαθιά νερά, όπως είναι ο εγκέφαλος, το συναίσθημα, η μνήμη», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο έγινε με επιτυχία μεταμόσχευση νεφρού, σε άνθρωπο με αυτές τις γενετικές τροποποιήσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Health bites - Αστερία Σταματάκη
Podcast Health bites | Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πώς μπορούμε να το μειώσουμε

Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.