- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο διαβήτης απειλεί παιδιά που νόσησαν - Τι είναι το σύνδρομο MISC
Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου στη live ενημέρωση
Τι είναι το σύνδρομο MISC που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό - Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη σε ανήλικους ασθενείς με Covid-19.
Αναφορά στα παιδιά, το σύνδρομο MISC και τον διαβήτη έκανε η Μαρία Θεοδωρίδου στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους.
Όπως είπε, μελέτες του CDC στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών που νοσούν με κορωνοϊό έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και ένα ακόμη σπάνιο σύνδρομο με την ονομασία MISC.
«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2 - 6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC.
» Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως ανέφερε, μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορά σε παιδιά 5-11 ετών που εμβολιάστηκαν με τη χαμηλή δοσολογία 10 μικρογραμμαρίων αποδεικνύει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ακόμη ότι μελέτη του CDC δείχνει αυξημένο αριθμό διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 ημέρες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι η λοίμωξη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου από διαβήτη και δρομολογεί τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.
Τι είναι το σύνδρομο MIS-C που απειλεί τα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό
Σε άρθρο της στο metropolitan-hospital.gr η παιδίατρος Μαρία Ελένη Βαρανάκη εξηγεί τι είναι το σύνδρομο MIS-C:
«Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την ηλικιακή ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών από τον SARS-CoV-2. Αντιπροσωπεύουν το 1-8% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και λιγότερο από το 1% του συνολικού αριθμού των θανάτων. Τα περισσότερα παιδιά που προσβάλλονται παραμένουν ασυμπτωματικά ή εμφανίζουν ήπιες κλινικές εκδηλώσεις και αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών, ωστόσο, εμφανίζει σοβαρή νόσο, που μπορεί να απαιτήσει εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας.
» Τον Απρίλιο του 2020 περιγράφηκε μια νέα κλινική οντότητα, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) ή παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (PIMS), χρονικά σχετιζόμενο με τον SARS-CoV-2, σε παιδιά με ιστορικό λοίμωξης από τον ιό αυτόν.
» Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή της νόσου, ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Παράλληλα, παρατηρείται χαρακτηριστική αύξηση των δεικτών φλεγμονής, αναιμία, λεμφοπενία και θρομβοπενία. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.
» Από την πρώτη αναφορά στο σχετιζόμενο με τον SARS-CoV-2, παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, τον Απρίλιο του 2020, όλο και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με το σύνδρομο. Μάλιστα, οι παιδίατροι ανά τον κόσμο έρχονται σταδιακά αντιμέτωποι με ένα ευρύτερο φάσμα φλεγμονωδών νόσων που σχετίζονται με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 στα παιδιά...».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις