Κορωνοϊός: Όσα ξέρουμε για τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα
Σημαντικές πληροφορίες για τα στελέχη
Κορωνοϊός: Όσα γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε για τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα.
Οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και παρουσιάζουν αλλαγές στο γενετικό υλικό τους. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανάδυση νέων στελεχών του ιού. Μερικά στελέχη εξαφανίζονται ενώ άλλα επιμένουν ανάλογα με το πλεονέκτημα επιβίωσης έναντι του υπολοίπων στελεχών του ιού.
Η επιδημιολογική επιτήρηση των νέων στελεχών του SARS-CoV-2 είναι μία διαρκής και επίπονη διαδικασία που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο και απαιτεί διεθνή συνεργασία.
Είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται νέα στελέχη του SARS-CoV-2, όπως αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), οι οποίοι συνοψίζουν τις νεότερες πληροφορίες από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
Η λήψη προληπτικών μέτρων για να μειωθεί η μεταδοτικότητα της λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού έναντι της COVID-19, είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανάσχεση της εμφάνισης νέων στελεχών.
Οι διαγνωστικοί έλεγχοι ρουτίνας δεν προσδιορίζουν το στέλεχος του SARS-CoV-2 παρά μόνο την ύπαρξή του και απαιτείται η εφαρμογή ειδικής τεχνολογίας αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού προκειμένου να ταυτοποιηθεί το συγκεκριμένο στέλεχος.
Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, νοσηλείας και θανάτου από COVID-19, ενώ οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίου συνίστανται για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στα νέα στελέχη όπως το Όμικρον.
Μέχρι σήμερα, όλα τα στελέχη του SARS-CoV-2 προκαλούν ίδια κλινική συμπτωματολογία COVID-19. Ορισμένα στελέχη, όπως το Άλφα και το Δέλτα, μπορεί να προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από COVID-19.
Το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εγείρει προβληματισμό σχετικά με το δυναμικό μετάδοσης και επικράτησης έναντι του στελέχους Δέλτα.
Η χρήση μάσκας προσώπου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της μετάδοσης των στελεχών του SARS-CoV-2 έως σήμερα και τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
Τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2, ενώ η χρήση μάσκας προσώπου είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν ένα άτομο συγκατοικεί με άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι προχωρημένης ηλικίας ή δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα.
Κορωνοϊός: Σημαντικές πληροφορίες για τη μετάλλαξη Όμικρον
- Χώρα πρώτης αναφοράς: Νότια Αφρική
- Μεταδοτικότητα: Μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα.
- Σοβαρή ασθένεια και θάνατος: Λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων έως σήμερα, η σοβαρότητα της ασθένειας και του θανάτου που σχετίζεται με αυτήν την παραλλαγή είναι ασαφής.
- Εμβόλιο: Αναμένονται λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, αλλά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον FDA αναμένεται να είναι αποτελεσματικά αλλά δεν γνωρίζουμε τον βαθμό της προστασίας συγκριτικά με τα παλαιότερα στελέχη του ιού. Η πρόσφατη εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον τονίζει περαιτέρω τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων.
- Θεραπείες: Ορισμένες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές έναντι του στελέχους Όμικρον.
Σημαντικές πληροφορίες για το στέλεχος Δέλτα
- Χώρα πρώτης αναφοράς: Ινδία
- Μεταδοτικότητα: Μεταδίδεται πιο εύκολα από προηγούμενες παραλλαγές του ιού.
- Σοβαρή ασθένεια και θάνατος: Μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσο από άλλα στελέχη.
- Εμβόλιο: Αναμένονται λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, αλλά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον FDA είναι αποτελεσματικά έναντι του στελέχους Δέλτα.
- Θεραπείες: Σχεδόν όλες οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες (πλην της Όμικρον πιθανώς) ανταποκρίνονται στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.