- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κακή διατροφή για το 48% του παγκόσμιου πληθυσμού
Η Global Nutrition συγκεντρώνει στοιχεία από τους παγκόσμιους οργανισμούς του ΟΗE και οι έρευνές της έχουν τον μάλλον άπιαστο στόχο να επιτευχθεί η επαρκής διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2025
Σύμφωνα με την Global Nutrition Report, το 48% των ανθρώπων στη Γη τρέφονται λάθος ή υποσιτίζονται.
Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν τρέφεται σωστά, επισημαίνει η έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι η κακή διατροφή επιβαρύνει τόσο τα ίδια τα άτομα, όσο και το περιβάλλον και το κλίμα. Η Global Nutrition συγκεντρώνει στοιχεία από τους παγκόσμιους οργανισμούς του ΟΗE (ΠΟΥ, Unicef, Οργάνωση Διατροφής και Γεωργίας) και οι έρευνές της έχουν τον μάλλον άπιαστο στόχο να επιτευχθεί η επαρκής διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2025. Προτεραιότητα είναι η εξάλειψη του υποσιτισμού των παιδιών που προκαλεί ανωμαλίες στην ανάπτυξή τους, καθώς και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια παιδιά λιγότερο από πέντε ετών πάσχουν από καθυστέρηση της ανάπτυξης, ενώ πάνω από 45 εκατομμύρια είναι απισχνασμένα και άλλα 40 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα. Παραλλήλως, πάνω από 40% του παγκόσμιου πληθυσμού των ενηλίκων –2,2 δισεκατομμύρια άτομα– είναι παχύσαρκοι. Οι δύο αυτές ακραίες καταστάσεις οφείλονται σε κακή διατροφή, μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί κατά 15% από το 2010 και η οποία ευθύνεται για το 25% των πρόωρων θανάτων στον κόσμο. Η πρόεδρος των ειδημόνων της GN, Renata Micha, λέει ότι η διατροφή μας δεν βελτιώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια παρότι στην πορεία του 20ού αιώνα βελτιωνόταν με κάποια σταθερότητα.
Ως «κακή διατροφή» ορίζεται η μη πρόσληψη των συστατικών που χρειάζεται ο άνθρωπος –φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία– και η έλλειψη πρόσβασης σε ωμά φρούτα και λαχανικά. Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι μερικές ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τις φτωχές χώρες όπου κυριαρχούν φτηνά βιομηχανοποιημένα προϊόντα και junk food. Σε αμφότερα τα άκρα κυριαρχούν γαλακτοκομικά χαμηλής ποιότητας και αναψυκτικά με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Οι δε συσκευασίες των τυποποιημένων τροφίμων είναι ένα από τα πιο επιβαρυντικά σκουπίδια εφόσον συνήθως δεν βιοδιασπώνται.
Τα ζωικά τρόφιμα που έχουν έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα επικρατούν ακόμα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως κτηνοτροφικές: σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ενδοχώρας των ΗΠΑ, δεν υπάρχει διατροφική κουλτούρα και, όπως είναι γνωστό, το κοινό υποκύπτει στις διαφημίσεις των πιο ανθυγιεινών και παχυντικών τροφών. Στις φτωχές χώρες, η ξηρασία και οι άλλες δυσκολίες που επέφερε η κλιματική αλλαγή προκαλούν κακές σοδειές και ελλείψεις τροφίμων. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση της Global Nutrition, η πανδημία Covid-19 φαίνεται ότι ώθησε περίπου 155 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια με συνέπειες στη διατροφή τους.