- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σύγκρουση για την «πατρότητα» του εμβολίου της Moderna
Μήλον της Εριδος το ποιος είναι ο «πατέρας» ενός βασικού συστατικού του εμβολίου κατά της COVID-19
Σε πορεία ευθείας σύγκρουσης βρίσκoνται η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και τα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και τα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ (NIH) ερίζουν για το ποιος κατέχει μια «πάτεντα» του βασικού συστατικού του εμβολίου κατά της COVID-19.
To εμβόλιο κατά της COVID-19 αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας συνεργασίας της Moderna και των εθνικών ινστιτούτων υγείας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας βιοϊατρικής έρευνας των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο πως όταν ανακοινώθηκε η παρασκευή του, η αμερικανική κυβέρνηση το ονόμασε «εμβόλιο κατά της COVID-19 των εθνικών ινστιτούτων υγείας / Moderna». Για την προσπάθειά της αυτή, η Moderna εξασφάλισε 955 εκατ. δολ. από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η εταιρεία στα αιτήματα που κατέθεσε για τη χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας δεν αναφέρει πουθενά τη συμβολή των επιστημόνων που βρίσκονταν στο μισθολόγιο των εθνικών ινστιτούτων υγείας. Οι τρεις ερευνητές συνεργάστηκαν στενά με τη Moderna στις αρχές της πανδημίας, προκειμένου να σχεδιαστεί η γενετική αλληλουχία που επιτρέπει στο εμβόλιο να πυροδοτήσει ανοσοποιητική αντίδραση. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας διαφωνεί με την τοποθέτηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας και στο αίτημα που κατέθεσε αναφέρει ότι «οι τρεις επιστήμονες δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι εφευρέτες του εμβολίου». Αντιθέτως, αναφέρει τους δικούς της ερευνητές ως «γονείς» του.
«Νομίζω ότι η Moderna έκανε ένα σοβαρό λάθος εδώ, καθώς δεν παρείχε το είδος της πίστωσης συν-εφευρέσεως σε άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβολίου από το οποίο τώρα βγάζουν αρκετά χρήματα», είπε ο Φράνσις Κόλινς επικεφαλής των NIH σε συνέντευξή του ενόψει του συνεδρίου του Reuters Total Health, το οποίο θα διεξαχθεί ουσιαστικά από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου.
Επί μήνες οι δύο πλευρές αναζήτησαν κοινώς αποδεκτή λύση μέσα από διαπραγματεύσεις και διάλογο, πρακτική που φαίνεται ότι δεν κατέληξε πουθενά.
Η αντιπαράθεση, όμως, δεν αφορά απλώς την αναγνώριση της συμβολής τριών επιστημόνων στην παρασκευή ενός φαρμάκου. Αν είχαν περιληφθεί στο αίτημα διπλώματος ευρεσιτεχνίας –μαζί με τους εργαζομένους στη Moderna οι τρεις ερευνητές των εθνικών ινστιτούτων υγείας– η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είχε περισσότερο λόγο στο ποιες εταιρείες μπορούν να το παρασκευάσουν.
Ό,τι κι αν συμβεί στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι πολύ απίθανο μια πατέντα να παρεμποδίσει την ανάπτυξη ή τη διανομή του εμβολίου. Οι μέτοχοι της Moderna, έχουν ειδοποιηθεί ότι η εταιρεία εμπλέκεται σε διαμάχες επανεξέτασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το mRNA και η ανεπιτυχής ακύρωση αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ζημιές.
Οι φορολογούμενοι, ωστόσο, ενδέχεται να ενδιαφέρονται να γνωρίζουν την κυριότητα των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε ένα εμβόλιο mRNA το οποίο έχει λάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σχεδόν 1 δισ. δολαρίων. Όταν ρωτήθηκε για τις τεχνολογίες αυτές εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, το οποίο στεγάζει την BARDA, δήλωσε ότι η πνευματική ιδιοκτησία αξιολογείται για κάθε εταιρεία που υποβάλλει πρόταση στην BARDA, ως μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης της πρότασης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ