- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Pfizer: Η ανοσία φθίνει μερικούς μήνες μετά τον εμβολιασμό
Νέα μελέτη με δεδομένα από το Ισραήλ
Εμβόλιο Pfizer: Η ανοσία φθίνει μερικούς μήνες μετά τον εμβολιασμό - Νέα μελέτη με δεδομένα από το Ισραήλ.
Τα δεδομένα από το Ισραήλ δείχουν ότι η ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer φθίνει μετά από μερικούς μήνες. Τον Δεκέμβριο του 2020 το Ισραήλ ξεκίνησε μια μαζική εμβολιαστική εκστρατεία έναντι της COVID-19 με τη χορήγηση του εμβολίου BNT162b2, η οποία ανέκοψε την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ωστόσο, μετά την πάροδο μιας περιόδου χωρίς σχεδόν καθόλου νέα κρούσματα COVID-19, παρατηρήθηκε μια νέα συρροή κρουσμάτων από τα μέσα Ιουνίου 2021.
Μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του επικρατούντος στελέχους Δέλτα και η φθίνουσα ανοσία είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να έχουν συντελέσει σε αυτή την κατάσταση.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης των Yair Goldberg και συνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.
Pfizer: Η ανοσία φθίνει μερικούς μήνες μετά τον εμβολιασμό: Τι έδειξε η νέα μελέτη
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων COVID-19 από τις 11 έως τις 31 Ιουλίου 2021 από την εθνική βάση δεδομένων του Ισραήλ για τη COVID-19 που συμπεριελάμβανε όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους που είχαν λάβει το εμβόλιο πριν τον Ιούνιο 2021. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, ο ρυθμός των λοιμώξεων κατά την περίοδο 11-31 Ιουλίου 2021 ήταν υψηλότερος κατά 1.6 φορές μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο 2021 συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί 2 μήνες αργότερα, δηλαδή τον Μάρτιο 2021.
Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40 με 59, ο ρυθμός των λοιμώξεων ήταν υψηλότερος κατά 1.7 φορές για όσους είχαν εμβολιαστεί το Φεβρουάριο συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί 2 μήνες αργότερα, δηλαδή τον Απρίλιο 2021.
Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 με 39, ο ρυθμός των λοιμώξεων ήταν υψηλότερος κατά 1.6 φορές για όσους είχαν εμβολιαστεί τον Μάρτιο συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί το Μάιο 2021. Επιπρόσθετα, ο ρυθμός των σοβαρών λοιμώξεων COVID-19 μεταξύ των ατόμων 60 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τον Ιανουάριο 2021 ήταν 1.8 φορές υψηλότερος συγκριτικά με όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τον Μάρτιο 2021.
Ο ρυθμός των σοβαρών λοιμώξεων COVID-19 μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40 με 59 έτη που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τον Φεβρουάριο 2021 ήταν 2.2 φορές υψηλότερος συγκριτικά με όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τον Μάρτιο 2021.
Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η προστασία που παρείχε ο εμβολιασμός με το BNT162b2 έναντι της νόσησης από COVID-19 φθίνει μετά από μερικούς μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
Επιπλέον, υποστηρίζουν τη χορήγηση 3ης αναμνηστικής δόσης μετά την παρέλευση μερικών μηνών από την τελευταία δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Τι έδειξε διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχε και Έλληνας ειδικός
Λύσεις που δεν περιορίζονται μόνο στη ρύθμιση της γλυκόζης
Τα 643 εκατομμύρια θα φτάσουν οι διαβητικοί έως το 2030 και σε 783 εκατομμύρια έως το 2045
Πώς δρα η ουσία που ανακουφίζει από την έντονη επιθυμία για νικοτίνη
Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
Από τότε που η κόρη του διαγνώστηκε με διαβήτη 1, αγωνίζεται στους πιο σκληρούς αγώνες του κόσμου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό
Σκοπός η προώθηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη θεραπευτικών αντισωμάτων
Η Ελένη Τσολάκη πρέσβειρα της καμπάνιας για τη συγκέντρωση πόρων
Από τα υψηλότερα επίπεδα στρες δηλώνει η Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.