- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο μεταβολισμός δεν καταρρέει - Η επιβράδυνση είναι σταδιακή
Σύμφωνα με το περιοδικό Science, το αν παχαίνουμε μετά τα 40 ή τα 50 οφείλεται στο ότι γινόμαστε λιγότερο κινητικοί, όχι στο ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός καύσης των θερμίδων.
Ανθρώπινος μεταβολισμός: Τι δείχνει μελέτη για την ηλικία και τον μεταβολικό ρυθμό και ποιες είναι οι 8 συνήθειες που βοηθούν στην ενίσχυσή του.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν βάρος με το πέρασμα του χρόνου, οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δεν δικαιολογούν το πάχος με την επιβράδυνση του μεταβολισμού: ο ρυθμός με τον οποίο καίμε θερμίδες αρχίζει να μειώνεται αφότου συμπληρώσουμε την έκτη δεκαετία ζωής μας – όχι νωρίτερα και σίγουρα όχι εντυπωσιακά.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science μετά από παρατήρηση 6.400 ατόμων σε 29 χώρες, ηλικίας από 8 ημερών έως 95 ετών, έδειξε ότι ο μεταβολικός ρυθμός κορυφώνεται γύρω στην ηλικία ενός έτους –τα μωρά καίνε θερμίδες κατά 50% γρηγορότερα από τους ενήλικες– και επιβραδύνεται με ρυθμό περίπου 3% τον χρόνο μέχρι να φτάσουμε στην ηλικία των 20 ετών. Από τα 20 μένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, δηλαδή μέχρι τα 60 περίπου όταν αρχίζει η λεγόμενη «τρίτη ηλικία». Ο επικεφαλής της μελέτης, Herman Pontzer, αναπληρωτής καθηγητής εξελικτικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας, είπε στο NBC News ότι δεν έχουμε πια καμιά δικαιολογία να παχαίνουμε από τη στιγμή που πατάμε τα 40: «Εξάλλου, ο μεταβολισμός μας δεν καταρρέει ποτέ· δεν πέφτει ξαφνικά από τον γκρεμό καθώς σβήνουμε τα κεράκια στα 60ά μας γενέθλια. Η επιβράδυνση είναι σταδιακή, με ρυθμό μόλις 0,7% ετησίως. Μέχρι να φτάσουμε τα 90, χρειαζόμαστε 26% λιγότερες θερμίδες ημερησίως από κάποιον μεσήλικα. Η μείωση της μυϊκής μάζας που προκαλεί γενική εξασθένηση είναι άλλο ζήτημα και οφείλεται στην επιβράδυνση του πολλαπλασιαμού των κυττάρων».
Υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας με αλλαγή συνηθειών: 1) να τρώμε περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερους υδατάνθρακες 2) να πίνουμε πολύ κρύο νερό 2) να τρέχουμε 3) να σηκώνουμε βάρη (πράγμα που βοηθάει και στη ενδυνάμωση των μυών) 4) να στεκόμαστε όρθιοι 5) να πίνουμε πράσινο τσάι 6) να καταναλώνουμε μικρή αλλά σταθερή ποσότητα πικάντικων φαγητών 7) να κοιμόμαστε 8 ώρες το 24ωρο 8) να αντικαταστήσουμε το μαγειρικό λίπος και το βούτυρο με ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με το περιοδικό Science, το αν παχαίνουμε μετά τα 40 ή τα 50 οφείλεται στο ότι γινόμαστε λιγότερο κινητικοί, όχι στο ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός καύσης των θερμίδων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Τι αναφέρει η Ματίνα Παγώνη
Τι είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τα...φρικτά συμπτώματα που έχει
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.