- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;
Υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας
Ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στη βελτίωση της υγείας
Σε συνέλευσή του τον Οκτώβριο του 1980, ο ΟΗΕ όρισε τη 16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Στόχος ήταν η ενίσχυση του αγώνα κατά της πείνας και σε παγκόσμιο επίπεδο η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον υποσιτισμό, τη φτώχεια και την ανάπτυξη των τροφίμων και της γεωργίας.
Ερχόμενοι στο σήμερα, στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει ακόμα τεράστιο πρόβλημα με τη φτώχεια των λαών, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται καθημερινά από την πείνα και τις επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής. Αντίθετα, στον δυτικό κόσμο, τα ποσοστά παχυσαρκίας προκαλούν ανησυχία και αποτελούν πλέον απειλή για την υγεία. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες που δημιουργούν την ανάγκη ενασχόλησης του ανθρώπου με την τροφή και τη διατροφή του.
Η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε ενήλικες, έφηβους και παιδιά. Η χαοτική καθημερινότητα, οι οικονομικές δυσκολίες, η έλλειψη προσωπικού χρόνου και χρόνου ενασχόλησης με το φαγητό και η ελλιπής διατροφική εκπαίδευση των παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον και τις σχολικές αίθουσες, έχουν οδηγήσει μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε συνολικά «κακές» διατροφικά επιλογές και υπερβολές, που σε συνάρτηση με την καθιστική ζωή, τη μοναξιά, την πίεση και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις οδηγούν στην παχυσαρκία, εξηγεί ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος του Μetropolitan General.
Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της παχυσαρκίας λοιπόν. Περίπλοκη και σύνθετη η μέθοδος αντιμετώπισης και η προσέγγιση μείωσης και διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους. Πρώτο μέλημα, ο εντοπισμός και η διαχείριση της αιτίας που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Έπειτα, ο σχεδιασμός εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων, κατάλληλων για ισορροπημένη απώλεια.
Επειδή δεν είμαστε μόνο ότι τρώμε, αλλά και ότι σκεφτόμαστε και πράττουμε, είναι αναγκαία η επίτευξη ισορροπίας στο μυαλό, στην ψυχή και στο σώμα, που σκοπό έχει τη διατροφική αυτογνωσία και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Η επιστήμη της διατροφής με την αλληλεπίδραση των μάκρο και μίκρο θρεπτικών συστατικών το πετυχαίνει. Ούτως ή άλλως υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας και η διατροφή είναι ουσιώδης σε κάθε βήμα του ανθρώπου για την επίτευξη της ισορροπίας εν γένει.
Μην υποτιμάτε την επιρροή της διατροφής στην υγεία σας συνολικά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών και την υιοθέτηση υγιούς σωματικού βάρους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλαβε τη διεθνή διαπίστευση ποιότητας & ασφάλειας Joint Commission International
Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τι να κάνετε αν μπει glitter ή κόλλα στο μάτι σας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Αναδείχθηκε «True Leader» από την ICAPCRIF
Δεν είναι όλα τα σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα το ίδιο – κάποια από αυτά απλώς δεν πρέπει ούτε να τα ακουμπήσετε
Πώς τα… μελομακάρονα επηρεάζουν τις ορμόνες!
Έρευνα εξηγεί τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων και της οστικής πυκνότητας
Προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ραγδαία διασπορά λόγω των εορταστικών συναθροίσεων - Τα μέτρα προστασίας
Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου
Το έργο του Σάββα Σαββόπουλου αναδεικνύει τη στενή διαπλοκή τραύματος, μηχανιστικής λειτουργίας και ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης
Γιατί η καθημερινή αλλαγή καλτσών και το σωστό πλύσιμο είναι απαραίτητα για την υγεία των ποδιών
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και πιθανότητα επανεμφάνισης
Τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε
Η αλλαγή που δεν ξεκινά την 1η Ιανουαρίου
Μια απλή υπενθύμιση και μερικές πρακτικές συμβουλές γιατί η ισορροπία αρκεί
Επίσης, όπου κρίνεται απαραίτητο, γίνεται παραπομπή σε υπηρεσίες υγείας
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που επηρεάζουν
Γιατί είναι προτιμότερο να παραμένει μια περιστασιακή απόλαυση και όχι καθημερινή συνήθεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.