Health & Fitness

Λεύκη: Η διαταραχή που «ξεβάφει» το δέρμα

Πότε εμφανίζεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 800
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεύκη

Η δερματολόγος δρ. Τάνια Βλαδένη, Διευθύντρια ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» μιλά για μία από τις πιο γνωστές αυτοάνοσες ασθένειες, τη λεύκη.

Η λεύκη είναι μία διαταραχή του χρώματος του δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη), με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές αυτοάνοσες ασθένειες, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα, τα οποία φαίνονται ανίκανα να αντιμετωπίσουν την ανισορροπία των αντιοξειδωτικών και των βλαβερών ελεύθερων ριζών στο σώμα, με αποτέλεσμα την κυτταρική βλάβη και τον θάνατο, μας εξηγεί η δερματολόγος δρ. Τάνια Βλαδένη, Διευθύντρια ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Ο δερματολόγος είναι ο μόνος ειδικός γιατρός για να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

  • Η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα, σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος και των φυλών. Το 50% αυτών εμφανίζουν την ασθένεια πριν τα 20 τους χρόνια.
  • Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.
  • Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
  • Συνίσταται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.
  • Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.
  • Η λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
  • Οι ασθενείς με λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν λεύκη στο συγκεκριμένο σημείο.

Φωτοθεραπεία: Η καλύτερη αντιμετώπιση για τη λεύκη
Μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια στο ιατρείο ή/και στο σπίτι με την ειδική συσκευή χειρός, με αποτελέσματα ανάλογα με αυτά που επιτυγχάνονται στο ιατρείο. Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τμηματικής ή γενικευμένης λεύκης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας. Η συσκευή εστιασμένης φωτοθεραπείας Excimer Light, εγκεκριμένη από τον FDA, αποδεικνύεται η καταλληλότερη για τη θεραπεία εντοπισμένης μορφής της νόσου. Η φωτοθεραπεία με τη συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Στα δερματολογικά κέντρα του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός η φωτοθεραπεία επαναλαμβάνεται 2 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να επιτευχθεί νωρίτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι πετυχαίνει τον στόχο της χωρίς παρενέργειες.
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.