Αναγκαία για τον έλεγχο του καπνίσματος η μείωση της βλάβης
4η επιστημονική συνάντηση
Πραγματοποιήθηκε το 4ο επιστημονικό συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος και τη σημασία της μείωσης της βλάβης
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ειδικών όσον αφορά τις καινοτόμες προσεγγίσεις για τον έλεγχο του καπνίσματος, όπως η μείωση της βλάβης από τον καπνό, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πρόληψης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου ανέδειξε το συνέδριο “4th Scientific Summiton Tobacco Harm Reduction, Novel Products, Researchand Policy”.
Το όραμα του SCHORE είναι να εξαλείψει το κάπνισμα και τις ασθένειες που προκαλεί συνολικά. Εάν αυτό σήμερα δεν είναι δυνατό, ζητούμε από τους διαμορφωτές πολιτικής και τους νομοθέτες να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν λογικές παρεμβάσεις που εστιάζουν στην αποτροπή της νέας χρήσης νικοτίνης, ιδίως μεταξύ των νέων, και να εντάξουν τη μείωση της βλάβης στη συνολική προσέγγιση για τη μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και τον καρκίνο. Στόχος είναι να καθιερωθεί ένας διάλογος με τους εμπειρογνώμονες και τους ρυθμιστικούς φορείς σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για να επιτραπούν τεκμηριωμένες πολιτικές και να εφαρμοστούν ρυθμιστικές προσεγγίσεις υπέρ της μείωσης της βλάβης.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους ενήλικες καπνιστές, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα – οι πολιτικές ελέγχου καπνίσματος δεν θα πρέπει να τους παραμελήσουν. Εκεί όπου η διακοπή αποτυγχάνει συνεχώς, η χρήση λιγότερο επιβλαβών προϊόντων θα επιδράσει θετικά σε πολλούς καπνιστές. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά επί του παρόντος για να υποστηρίξουν ότι υπάρχουν λιγότερα επιβλαβή προϊόντα εναλλακτικά προς το κάπνισμα τσιγάρων. Πιστεύουμε επίσης ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δηλώνουν έντονα ότι η μείωση της βλάβης θα πρέπει να υιοθετηθεί ως συμπληρωματική πολιτική για τον έλεγχο του καπνίσματος.
Προς το παρόν, οι ακαδημαϊκοί, οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο, παρακολουθώντας τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, έχουν την πεποίθηση ότι υπάρχει ευρύ φάσμα κινδύνου μεταξύ των προϊόντων που περιέχουν καπνό και νικοτίνη, με τα τσιγάρα να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο και τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο αυτού του φάσματος. Συνεπώς, η μεγαλύτερη ζημιά που προκαλείται από το τσιγάρο προκύπτει από την καύση του καπνού. Τα προϊόντα που περιέχουν μη καιόμενο καπνό και νικοτίνη είναι χαμηλότερου κινδύνου σε σύγκριση με τα καιόμενα προϊόντα και τοποθετούνται κοντά στο χαμηλότερο σημείο κινδύνου αυτού του φάσματος.
Ολοένα και περισσότερα στοιχεία παρουσιάζουν ότι τα μη καιόμενα προϊόντα είναι λιγότερο τοξικά και λιγότερο επιβλαβή σε σύγκριση με τα τσιγάρα. Πιστεύουμε ότι η επιστημονική κοινότητα καθώς και οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να ενθαρρύνουν την έρευνα για τη μείωση της βλάβης και να παρακολουθούν στενά τη χρήση καινοτόμων προϊόντων.
Στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλώνεται ότι «… το σχέδιο αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και εξελίξεις στον έλεγχο του καρκίνου και αποτελεί πολιτική δέσμευση για ενδελεχή έρευνα στη μάχη κατά του καρκίνου.» Ωστόσο, η μείωση της βλάβης από τον καπνό παραμελείται. Η Ε.Ε. ασχολείται με τον καρκίνο εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις της Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά την πρόληψη, που περιλαμβάνουν ισχυρά μέτρα ελέγχου του καπνίσματος έχουν σώσει και παρατείνει πολλές ζωές. Παρόλα αυτά, το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδονται σε αυτό. Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο και άλλο 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο.
Το SCOHRE που οργάνωσε τη συνάντηση, υποστηρίζει τις ιδέες για την περαιτέρω μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στην Ευρώπη και πιστεύουμε ότι η πιο ισχυρή και πιο σημαντική δυνατότητα της Ε.Ε. όσον αφορά τον καρκίνο αφορά τον κανονισμό για τα προϊόντα καπνού και νικοτίνης. Η διακοπή του καπνίσματος και η πρόληψη παραμένουν οι πιο επιδραστικές και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στην ιατρική και τη δημόσια υγεία.
Οι επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας πρέπει να ενημερώνουν συνεχώς κάθε καπνιστή και το κοινό για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του καπνίσματος, τη μεγαλύτερη αποτρέψιμη αιτία καρκίνου και τον πιο σημαντικό συντελεστή για τις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις. Σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να υποστηριχθούν και να χρηματοδοτηθούν εκστρατείες για την πρόληψη και τη διακοπήμελλοντικά, για τους διαμορφωτές πολιτικής της Ε.Ε. που εργάζονται σε δράσεις αντιμετώπισης του καρκίνου,συμπληρωματικό εργαλείο στις παραδοσιακές πολιτικές για τον έλεγχο του καπνού.
Πιστεύουμε ότι η αύξηση των επιστημονικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της ανεξάρτητης επαλήθευσης των δεδομένων της βιομηχανίας, αύξησε την ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, και η δημοσιοποίηση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων αποτελεί σημαντικό βήμα που βοηθά πραγματικά τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα και να επιτύχουν τους στόχους του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Οι αξίες και οι στόχοι του SCOHRE παρουσιάζονται συνοπτικά στη δήλωση της αποστολής του και στην ιδρυτική του διακήρυξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.