Ποια είναι η Νο1 απειλή για την ακοή μας;
Η σύσταση του ΠΟΥ για τις φορητές συσκευές παραγωγής ήχου
Πώς η καθημερινότητα και οι συνήθειές μας μπορούν να επηρεάσουν την ακοή μας
Οι καθημερινοί θόρυβοι της πόλης, όπως αυτοκίνητα, μηχανές, τσακωμοί και εντάσεις στο σπίτι και στη δουλειά, μουσική και έργα στους δρόμους, δημιουργούν ηχορύπανση, η οποία προκαλεί προβλήματα στα αυτιά.
Οι ειδικοί συμφωνούν. Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία των αυτιών. Ειδικότερα, μελέτες καταδεικνύουν ότι η έκθεση σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου μέσα από διάφορα χόμπι, όπως η μουσική ή ακόμη και το κυνήγι και ο θόρυβος στους χώρους εργασίας, συνδέεται άμεσα με μερική απώλεια ακοής. Ο κίνδυνος μεγαλώνει ανάλογα με την ηλικία.
Οι στατιστικές από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι περίπου το 12% των ενηλίκων ηλικίας από 18 έως 39 ετών αναφέρει δυσκολία στην ακοή, μετά από συνομιλία εν μέσω θορύβου. Περίπου το 6% βιώνει «κουδούνισμα» στα αυτιά, γνωστό και ως εμβοές. Αυτά τα ποσοστά αυξάνονται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και, επιπλέον, επηρεάζουν δυσμενώς την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.
Η Ανατολή Παταρίδου (https://www.pataridou.gr/), MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, εξηγεί: «Το ζήτημα είναι ότι η έκθεση στο θόρυβο, παρόλο που δεν είναι κάτι απτό, κάτι χειροπιαστό, έχει πολλές και διαφορετικές επιπτώσεις, άμεσες όσο και μακροχρόνιες στη γενικότερη υγεία. Και, μάλιστα, όχι μόνο στα ηλικιωμένα άτομα, όπως ίσως φαντάζονται κάποιοι. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη σε παιδιά και σε νέους».
Κάποιες ιδιαίτερα προσφιλείς συνήθειες μεταξύ των παιδιών και των νέων, όπως είναι η παρατεταμένη χρήση ακουστικών και τα ηχεία, δημιουργούν πολλά προβλήματα, που επηρεάζουν την οικογένεια, τις σχέσεις, τις σπουδές, την καριέρα και ευθύνονται για το κοινωνικό στίγμα.
«Αξιωματούχοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο νέοι στον κόσμο κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους, εξαιτίας των φορητών συσκευών παραγωγής ήχου – δεν ξεφεύγουν ούτε τα smartphones. Ειδικά για τα ακουστικά, πρέπει να φοριούνται το πολύ 90 λεπτά την ημέρα, ρυθμισμένα στο 80% της έντασης», αναφέρει η κα Παταρίδου.
Διαβήτης, υπέρταση, μολύνσεις στα αυτιά πολύ συχνές μετά το καλοκαίρι, αλλά και η χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων, η γενετική προδιάθεση και η γήρανση ενοχοποιούνται επίσης για προβλήματα στην ακοή.
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: Τα αυτιά, λοιπόν, είναι απροστάτευτα απέναντι σε όλους αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και άρα τρομερά ευάλωτα; Ευτυχώς όχι. Τα αυτιά έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς προστασίας, για να προφυλάσσονται από τους δυνατούς ήχους.
Ο πρώτος μηχανισμός, επισημαίνει η κα Παταρίδου, αφορά στις περιπτώσεις που το ηχητικό ερέθισμα ξεπερνά τα 140db. Όταν δυνατοί ήχοι προκαλούν μεγάλους κραδασμούς του ακουστικού τυμπάνου, οι μύες περιστρέφουν ελαφρά τα ακουστικά οστάρια, τα οποία κινούνται από άκρη σε άκρη, αντί μπρος-πίσω. Με αυτόν τον τρόπο μεταδίδεται λιγότερη δύναμη προς το εσωτερικό του αυτιού, έχοντας ως αποτέλεσμα το καταλάγιασμα του ξαφνικού ήχου.
Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η αντανακλαστική κίνηση του αυτιού να τεντώνει το τύμπανο. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπεται στα οστάρια να μεταφέρουν ενέργεια στον κοχλία και ελαττώνεται αυτόματα η ευαισθησία του αυτιού.
«Οι ωτοασπίδες (π.χ. ειδικές ωτοασπίδες εργασίας), η μείωση της έντασης της τηλεόρασης και της μουσικής, η χρήση ακουστικών παλαιού τύπου και η αποφυγή παραμονής επί μακρόν σε χώρους με δυνατή μουσική, μας βοηθάνε να προστατέψουμε τα αυτιά μας», λέει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ.
Τα διπλά τζάμια, οι αθόρυβες ηλεκτρικές συσκευές και τα πολλά φυτά στα μπαλκόνια μας θωρακίζουν έναντι της απειλητικής ηχορύπανσης. Βέβαια αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται και εκτενής έλεγχος της ακοής μας μία φορά το χρόνο, με ακοόγραμμα και άλλες εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις από τον ειδικό ιατρό, που είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος σε αυτή την περίπτωση. Συχνά αρκεί ο σωστός καθαρισμός των αυτιών, που πρέπει να γίνεται από τον ιατρό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.