- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κορωνοϊός: Πάνω από 210.000 δημοσιεύσεις από 721.000 επιστήμονες
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Στάνφορντ Γιάννη Ιωαννίδη
Περίπου 721.000 συγγραφείς από όλο τον κόσμο έχουν κάνει συνολικά περισσότερες από 210.000 δημοσιεύσεις για την πανδημία του κορωνοϊού.
Μια νέα μελέτη στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας «Royal Society Open Science», με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, δείχνει ότι έως τις αρχές Αυγούστου 2021, καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων Scopus 720.801 συγγραφείς, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε 210.183 δημοσιεύσεις και προδημοσιεύσεις που έχουν γίνει πάνω στην πανδημία (οι οποίες αποτελούν το 3,7% των συνολικά 5,73 εκατομμυρίων επιστημονικών δημοσιεύσεων μεταξύ Ιανουαρίου 2020-Αυγούστου 2021). Από αυτούς, οι 360.005 έχουν κάνει τουλάχιστον πέντε δημοσιεύσεις, ενώ 53 υπερπαραγωγικοί επιστήμονες έχουν κάνει ο καθένας από 60 έως 227 δημοσιεύσεις.
Η αύξηση των σχετικών με τον κορωνοϊό δημοσιεύσεων είναι πολύ πιο γρήγορη και μαζική σε σχέση με τις δημοσιεύσεις για τον ιό της γρίπης Η1Ν1, τον ιούς Ζίκα και Έμπολα, το HIV/AIDS ή τη φυματίωση. Ποτέ μια λοιμώδης και επιδημική νόσος δεν προσέλκυσε τόσο πολύ το ενδιαφέρον για επιστημονικές δημοσιεύσεις, παρόλο που άλλες νόσοι μπορεί να έχουν αποδειχθεί πιο θανατηφόρες (το HIV/AIDS έχει σκοτώσει πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους και η φυματίωση πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε βάθος χρόνου).
Η Κίνα παρήγαγε περισσότερες δημοσιεύσεις για την Covid-19 έως τον Μάιο του 2020, οπότε την ξεπέρασαν οι ΗΠΑ. Ακολουθούν σε παραγωγικότητα ερευνητών-συγγραφέων η Βρετανία, η Ιταλία, η Ινδία και η Ισπανία. Τα πεδία με τις περισσότερες δημοσιεύσεις είναι η δημόσια υγεία και η κλινική ιατρική.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης, «ο αριθμός είναι αστρονομικός, αν συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο λοιμώδες νόσημα, ακόμα και αυτά που έχουν πολλαπλάσιους νεκρούς, π.χ. φυματίωση και AIDS. Η μεγάλη πλειονότητα των δημοσιεύσεων είναι απελπιστικά κακής ποιότητας. Επιστήμονες από όλα τα 174 μείζονα επιστημονικά πεδία έχουν συρρεύσει να δημοσιεύουν για την Covid-19, οι περισσότεροι με εμφανή, κραυγαλέα άγνοια στοιχειώδους επιδημιολογίας».
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πραγματικότητα η βιβλιογραφία για την Covid-19 είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς δεν καταγράφονται όλες οι δημοσιεύσεις στη βάση Scopus. Από την άλλη, ουκ ολίγες δημοσιεύσεις δεν έχουν γίνει από επιστήμονες, αλλά από δημοσιογράφους και υπεύθυνους επιστημονικών περιοδικών, κυρίως ιατρικών.
Το άρθρο περιλαμβάνει και έναν επικαιροποιημένο κατάλογο των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη απήχηση του δημοσιευμένου έργου τους ειδικά για την Covid-19 με βάση έναν συνδυαστικό δείκτη ετεροαναφορών. Τη μεγαλύτερη απήχηση έχουν ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία και την Ιταλία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.