Health & Fitness

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού από τους διευθυντές ΜΕΘ Θεσσαλονίκης

Τι λένε οι γιατροί της πρώτης γραμμής

Σοφία Νέτα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπέρ της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των εμβολίων οι διευθυντές ΜΕΘ Θεσσαλονίκης

Δείτε το αφιέρωμα του ΙΣΘ στους γιατρούς της πρώτης γραμμής. Τι λένε οι διευθυντές των μονάδων για περιστατικά που τους συγκλόνισαν από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα. Μέλη της ίδιας οικογένειας διασωληνώθηκαν δίπλα δίπλα σε ΜΕΘ αλλά δεν το ήξεραν ή... δεν το έμαθαν ποτέ! (βλvideo)  

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της ασφάλειας και αξιοπιστίας των εμβολίων δίνουν γιατροί της πρώτης γραμμής, διευθυντές των ΜΕΘ νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ύστερα από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του προέδρου Νίκου Νίτσα στο πλαίσιο του φετινού #εμβολιαΖΩ, της συνεχούς ενημερωτικής εκστρατείας από το 2017 ως σήμερα, υπέρ του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών. Τα μέλη του ΙΣΘ και επικεφαλής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας περιγράφουν στην κάμερα του #εμβολιαΖΩ και του ΙΣΘ όσα πρωτόγνωρα έζησαν κι έμειναν ανεξίτηλα στις ψυχές τους.  

Η διευθύντρια της ΜΕΘ Γ. Γεννηματάς Ελένη Αντωνιάδου επισημαίνει ότι «ο ιός SARS-CoV-2 είναι ένας ιός πολύ μεταδοτικός, πολύ λοιμογόνος, που επίσης έχει τη δυνατότητα μεταλλαγών. Στο δεύτερο κύμα χτυπήθηκε πάρα πολύ άσχημα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά θρηνήσαμε και χάσαμε νέους ανθρώπους. Η ζωή είναι πολύτιμη για οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όταν χάνεται νέος άνθρωπος, μετά από όλον αυτόν τον αγώνα που δίνουμε για όλους, η ψυχική καταπόνηση είναι πολύ μεγάλη, η θλίψη είναι πολύ βαθιά, δύσκολα επανέρχεται το θυμικό μας».

Η διευθύντρια της ΜΕΘ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γλυκερία Βλαχογιάννη τονίζει ότι «ο εμβολιασμός είναι δυστυχώς αυτή τη στιγμή η μοναδική μας λύση να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό. Δεν έχουμε ούτε φάρμακα ούτε κάποιον άλλον τρόπο να τον καταπολεμήσουμε. Δυστυχώς, τα ποσοστά θνητότητας είναι πάρα πολύ ψηλά. Αγγίζουν πάνω από 60% με 70% παγκόσμια, και αυτό είναι λυπηρό διότι δεν αφορούν όπως αρχικά πιστεύαμε ευπαθείς ομάδες ή ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας. Δυστυχώς αφορά και νέους ανθρώπους, ανθρώπους χωρίς άλλα προβλήματα υγείας». 

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αναφοράς του ιού στη βόρεια Ελλάδα, του ΑΧΕΠΑ δίνει στοιχεία για «500 ανθρώπους που έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα, στο τελευταίο δίμηνο υπήρχαν μόνο δύο εμβολιασμένοι, η οποία δεν είχε περάσει ούτε το χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό τους, της ασφάλειας των 2-3 εβδομάδων και οι ασθενείς είχαν βαρύτατα υποκείμενα νοσήματα». 

Η διευθύντρια της ΜΕΘ στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Ελένη Μουλούδη μιλάει για «το ποσοστό των ανεμβολίαστων που χρειάζονται να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο από τους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί. Στη δικιά μας μονάδα, από τα περίπου 250 περιστατικά, μόνο ένα ήταν εμβολιασμένο, το οποίο όμως ήταν σε φοβερή καταστολή, λόγω πολύ μεγάλης χημειοθεραπείας, λόγω καρκίνου. Το οποίο πήγε και πάρα πολύ καλά. Και φυσικά οι ηλικίες έχουν κατέβει, δεν έχουμε πλέον τις ηλικίες που είχαμε στο δεύτερο κύμα, που ήταν άνω των 80 οι περισσότεροι ασθενείς μας. Τώρα μιλάμε για ασθενείς από 25 μέχρι 50 ετών, το οποίο είναι και η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα στη ΜΕΘ». 

Η διευθύντρια της Α΄ΜΕΘ του Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Μηλίτσα Μπιτζάνη μιλάει για αυτό που την έχει συγκλονίσει «νοσηλεύαμε μητέρα με κόρη και συνήλθε πρώτα η μητέρα. Την προχωρήσαμε και το πρώτο πράγμα που μας είπε ήταν ότι "είναι και το παιδί μου άρρωστο, τι κάνει"; Και το παιδί της ήταν… απέναντι αλλά δεν της λέγαμε ότι είναι εκεί διασωληνωμένη! Της λέγαμε ότι πάει καλά, αλλά δεν της λέγαμε ότι ήταν απέναντι γιατί σίγουρα θα αναστατωνόταν όταν θα την έβλεπε. Επίσης με έχει συγκλονίσει είναι ότι πολλές φορές εμείς νοσηλεύαμε το ένα μέλος της οικογένειας και το άλλο μέλος νοσηλευόταν σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή σε κάποιον άλλο χώρο. Και ενώ ο δικός μας πήγαινε καλά, μαθαίναμε ότι ο άλλος συγγενής είχε… καταλήξει». 

Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ "Γ.Παπανικολάου" Νίκος Καπραβέλος επισημαίνει ότι «δουλεύω στη ΜΕΘ σχεδόν 30, 35 χρόνια. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί μια πάθηση τέτοια, λοιμώδη, μεταδοτική, που να προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στους ανθρώπους. Η μονάδα μου είναι γεμάτη από συμπολίτες μου με βαριά νόσο από τον νέοκορωνοϊό, που δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί σαν ανθρωπότητα που τόσο γρήγορα βγήκε ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει κατά 95% με 98% από τη θανατηφόρο επιπλοκή, αυτό δηλαδή που ενδιαφέρει όλους».

Ο διευθυντής του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου μιλάει για το ποσοστό θνησιμότητας στη ΜΕΘ COVID-19 που «αγγίζει περίπου το 45% σε μας. Υψηλό για μας». Όσο για την περίπτωση που τον έχει συγκλονίσει μας είπε ότι «θα σας πω το πιο χαρακτηριστικό, αυτό που μου έχει μείνει . Τριανταεπτάχρονος  ασθενής… αρνητής του εμβολιασμού, γιατί ήταν περίπου στην περίοδο Απριλίου - Μαΐου, ο οποίος διακομίστηκε σε μας από άλλο δημόσιο νοσοκομείο λόγω ελλείψεως κλίνης ΜΕΘ, και ο οποίος μετά από ένα μήνα περίπου νοσηλείας - 37 χρονών - απεβίωσε. Το τραγικό είναι ότι μια μέρα πριν τον θάνατό του γεννήθηκε το πρώτο του παιδί και δεν πρόλαβε να το δει».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Ευάγγελος Πέρτσας δηλώνει κατηγορηματικά ότι «τις μεταλλάξεις τις νικάνε τα εμβόλια. Αν αφήσουμε όμως να κυκλοφορεί ο ιός θα δημιουργηθούν ενδεχομένως νέες μεταλλάξεις που δεν θα πιάνουν τα εμβόλια. Μετά τι γίνεται; Όσο γρηγορότερα κτιστεί αυτή η ανοσία και εξαφανιστεί ο ιός, τόσο καλύτερα είναι. Δεν θα έχουμε τον κίνδυνο μεταλλάξεων ανθεκτικών στα εμβόλια»

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Σουζάνα Ανίσογλου τονίζει ότι «εμείς το βιώσαμε όχι σαν COVID-19 νοσοκομείο, το βιώσαμε σαν post COVID-19, μετά από την αρνητικοποίηση από την COVID-19, αυτούς τους ασθενείς. Και πιστέψτε με ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι ακόμη ταλαιπωρούνται. Ακόμη κι από το πρώτο κύμα. Το 2020 πήραμε 128 περιστατικά, που δεν ήταν μόνο post COVID-19 περιστατικά, ήταν πολυτραυματίες, εν μέσω κορωνοϊού κάναμε και λήψη και δωρεά οργάνων». 

Στο σύντομο βίντεο συμμετέχει και η διευθύντρια του ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου - Λακασά, η οποία από το κέντρο επιχειρήσεων του ΚΕΠΥ (Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας) κάνει λόγο για την πολύ έμπειρη ομάδα συναδέλφων της,  γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι μετατέθηκαν από άλλες υπηρεσίες -σε χρόνο ρεκόρ- για τη στελέχωση του νευραλγικού αυτού πόστου για τον συντονισμό ασφαλών διακομιδών ασθενών (σε ηπειρωτική και νησιωτική χώρα καθώς και αεροδιακομιδές) σε νοσοκομεία υποδοχής 

Το αφιέρωμα προλογίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας  ο οποίος επισημαίνει πως «οι διευθυντές των ΜΕΘ της πόλης με αυταπάρνηση έδωσαν και δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19, με κίνδυνο της ζωής τους, όπως και πολλοί ακόμη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία". Αναφέρεται και στη συνεχή καμπάνια, από το 2017 ως σήμερα, «εμβολιάΖω» για την ασφάλεια και αξιοπιστία των εμβολίων και τονίζει ότι οι γιατροί εμβολιάστηκαν σε ποσοστό πάνω από 95% προτρέποντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους όσοι ακόμη το σκέπτονται. Το αφιέρωμα του ΙΣΘ κλείνει με μήνυμα του προέδρου του ΠΙΣ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου ο οποίος επισημαίνει ότι «η άρνηση του εμβολιασμού αυτή τη χρονική στιγμή συνιστά άρνηση της πραγματικότητας».