- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τρέξτε Ημιμαραθώνιο (και μείνετε επιτέλους μόνοι)
Αν ψάχνετε ιδιωτικό χώρο και χρόνο, απλώς τρέξτε μεγάλες αποστάσεις
Ημιμαραθώνιος της Αθήνας. Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, μια ωραία ημέρα για να κλείσουν οι δρόμοι της Αθήνας. Καλή επιτυχία στους δρομείς!
Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων (αντοχής), δηλαδή από τα 5 χιλιόμετρα και πάνω, και για να είμαστε πιο ακριβείς οι δρόμοι από τα 10 μέχρι τα 21 χιλιόμετρα, είναι μεν φαινομενικά ό,τι πιο βαρετό έχει σκεφτεί ο άνθρωπος σε σχέση με τον αθλητισμό, αλλά ταυτόχρονα ό,τι πιο εύκολο να κάνει κανείς. Φανταστείτε: σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει ούτε ένας αγώνας ερασιτεχνών για δρόμο 100 μέτρων ή, ας πούμε, για άλμα εις ύψος — αλλά χιλιάδες (κυριολεκτικά) για Μαραθωνίους και Ημιμαραθωνίους, για «πεντάρια» και για «δεκάρια».
Πριν από κάποιον καιρό, με ένα προπονητικό πρόγραμμα Ημιμαραθωνίου 16 εβδομάδων που σχεδίασε ειδικά για εμένα ένα από τα πολλά free δρομικά software που κυκλοφορούν, έτρεξα συνολικά περί τις 45 ώρες, διανύοντας λίγο-λίγο μία απόσταση 400 χιλιομέτρων – και καίγοντας στο διάστημα αυτό περί τις 40.000 θερμίδες. Για να το πω αλλιώς: 40.000 θερμίδες σημαίνει πως «δεν έφαγα τίποτε για είκοσι ημέρες» αυτούς τους περίπου τέσσερις μήνες. Ή, αν θέλετε, περιόρισα κατά περίπου 20% (!) το φαγητό μου – αν και, στην πραγματικότητα, το αύξησα (και μάλιστα με γλυκά και άλλα νόστιμα πράγματα) χωρίς να επηρεάζεται το βάρος μου.
Οπότε, αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο που θα σας κάνει πραγματικά πολύ καλό (στο σώμασας, στην υγεία σας, στη διάθεσή σας, στην αυτοπεποίθησή σας κ.ο.κ.), τρέξτε μεγάλες αποστάσεις, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα στα μέτρα σας – το ίντερνετ είναι γεμάτο: απαιτείται ψάξιμο μίας ώρας το πολύ. Απλώς μην τρέχετε εκεί όπου ενοχλείτε – να τρέχετε σαν να είστε αόρατοι. Και, όταν φτάσετε να μπορείτε να βγάζετε άνετα και «χωρίς να ιδρώσετε» κούρσες 10 χιλιομέτρων σε λιγότερο από 60 λεπτά, ψάξτε κάπως καλύτερα τα τι και τα πώς του αθλήματος, αν μη τι άλλο για να γλιτώσετε τις κράμπες ή καμιά αφυδάτωση.
Θα χρειαστείτε ελάχιστα χρήματα για να ξεκινήσετε: ένα ζευγάρι παπούτσια, καλές κάλτσες και ειδικά ρούχα και αξεσουάρ (κολάν, σορτσάκι, ανακλαστικό αντιανεμικό, σκούφο και γάντια). Τα παπούτσια σας στο τέλος του προγράμματος δεν θα φοριούνται βέβαια και θα τα πετάξετε, αλλά όλα τα άλλα θα είναι σαν καινούργια. Αν φτάσετε στο σημείο να ασχολείστε σοβαρά με το τρέξιμο, καλό είναι να αλλάζετε παπούτσια συχνά. Ένα ειδικό δρομικό ρολόι είναι όμως παραπάνω από απαραίτητο. Αυτό είναι και η μεγαλύτερηεπένδυση που θα κάνετε (κοστίζει περί τα 200-300 ευρώ). Αλλά δεν θα το σκεφτείτε δεύτερη φορά: όταν βγάλετε τον πρώτο σας Ημιμαραθώνιο, θα νιώθετε άλλος άνθρωπος.
Καλή επιτυχία στους δρομείς αύριο! Θα είναι μία ωραία ημέρα για να κλείσουν οι δρόμοι της Αθήνας.
Υ.Γ. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμη εδώ — κάτι πολύ βασικό: για ανθρώπους που δουλεύουν με το μυαλό τους, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων δεν είναι ιδανικό μόνο για τα προφανή (υγεία, ευεξία, καλή φυσική κατάσταση, ενίσχυση του καρδιοαναπνευστικού, πολλές καλά καμένες θερμίδες κ.ο.κ.), αλλά και γιατί τούς δίνει το περιθώριο να δουλέψουν με το μυαλό τους εις βάθος κάτι που τους απασχολεί έντονα. Σκεφτείτε το εξής: πόσες φορές είστε σε θέση να μείνετε δύο-δυόμισι ώρες μόνοι σας; Απάντηση: ποτέ, ούτε μισή. Δεν υπάρχουν distraction-free τομείς μέσα στην ημέρα σας, και όσο περνά ο καιρός τόσο και θα δυσκολεύεστε να επινοείτε τρόπους για να μένετε μόνοι με τον εαυτό σας και να επενδύετε διανοητικά πολύ χρόνο σε κάτι που σας καίει. Ο καλύτερος από αυτούς (κάποιοι άλλοι είναι το σιδέρωμα και το ψάρεμα: άχαροι και οι δύο — ο ένας για εσάς, και ο άλλος για τα ψάρια) είναι το τρέξιμο, και για την ακρίβεια η προπόνηση για Ημιμαραθώνιο (δεν λέμε για Μαραθώνιο, γιατί ο Μαραθώνιος απαιτεί πραγματικά πολλές ώρες προπόνηση, ώρες που δεν μας περισσεύουν).
Τρέχοντας, το μυαλό σου ψάχνει από μόνο του να πιαστεί από κάπου, και μένει κολλημένο επάνω του μόλις το βρει: γαντζώνεται. Αν μάλιστα το εκπαιδεύσετε —και θα το εκπαιδεύσετε μετά από τις πρώτες σας προπονήσεις—, το κάνει πολύ γρήγορα, πολύ εύκολα, και με θεαματικά αποτελέσματα. Προσωπικά έχω βγάλει πέντε ή έξι βιβλία στο μυαλό μου προπονούμενος. Ολοκληρωτικά: από την αρχή μέχρι το τέλος. Ουσιαστικά, το μόνο που σου μένει μετά είναι να κάτσεις και να τα γράψεις — αλλά πόσο χρόνο έχεις κερδίσει σχεδιάζοντας λεπτομερώς, δεν λέγεται. Αν ψάχνετε έναν ιδιωτικό χώρο και χρόνο, απλώς τρέξτε μεγάλες αποστάσεις. Βρείτε μία ώρα την ημέρα, και δύο για το long run του Σαββάτου, και τρέξτε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα του Κλάδου Ψυχιατροδικαστικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως επηρεάζει η στυτική δυσλειτουργία
Η καθοριστική σημασία του ενδοσκοπικού υπέρηχου στη διάγνωση
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.