- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κορωνοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό
Τι έδειξε η μελέτη που δημοσιεύθηκε
Ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι πολύ μικρότερος μετά τον εμβολιασμό απ' ό,τι με την Covid, σύμφωνα με μελέτη.
Ο κίνδυνος να εμφανιστούν θρομβώσεις είναι πολύ μικρότερος μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 απ' ό,τι αν κολλήσει κάποιος αυτή τη νόσο, έδειξε σήμερα η πιο μεγάλη έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα για τις παρενέργειες που συνδέονται με το εμβόλιο.
Στο πλαίσιο αυτής της βρετανικής μελέτης, η οποία δημοσιεύεται από την επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), συγκρίθηκαν τα ιατρικά δεδομένα 29 εκατ. ανθρώπων, που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech ή εκείνου των Οξφόρδης-AstraZeneca μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, με αυτά σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.
Ο κίνδυνος να παρουσιάσει κάποιος φλεβική θρόμβωση είναι σχεδόν 200 φορές πιο αυξημένος αν κολλήσει την Covid (12.614 επιπλέον κρούσματα στα 10 εκατομμύρια) απ' ό,τι αν εμβολιαστεί με AstraZeneca (66 επιπλέον κρούσματα).
Αναφορικά με τις αρτηριακές θρομβώσεις, δεν διαπιστώθηκε κανένα επιπλέον κρούσμα για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, όμως 5.000 επιπλέον κρούσματα στα 10 εκατομμύρια άτομα παρατηρήθηκαν μεταξύ αυτών που προσβλήθηκαν από την Covid-19.
Έτσι οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό κινδυνεύουν ένδεκα φορές περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο (1.699 επιπλέον κρούσματα σε 10 εκατ. άτομα) απ' ό,τι αυτοί που εμβολιάζονται με Pfizer (143 επιπλέον περιπτώσεις).
«Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών θα είναι απολύτως καλά με αυτά τα εμβόλια», δήλωσε στο BBC η επικεφαλής των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη Τζούλια Χίπσλεϊ-Κοξ, υποστηρίζοντας πως πρέπει «να τεθούν στο πλαίσιό τους» τα «πολύ σπάνια κρούσματα» αιματικών θρόμβων.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Οξφόρδης υπογράμμισε εξάλλου πως αυτός ο αυξημένος κίνδυνος να αναπτυχθούν θρόμβοι επικεντρώνεται σε περιόδους «πιο συγκεκριμένες και σύντομες» με τα εμβόλια («15 ως 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer για τα εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, «8 έως 14 ημέρες για τη θρομβοκυτταροπενία με το AstraZeneca») απ' ό,τι μετά την εμφάνιση της Covid-19, οπότε ο κίνδυνος παρατείνεται «για 28 ημέρες μετά τη μόλυνση».
Η μελέτη αυτή δημοσιοποιήθηκε ενώ πολυάριθμες χώρες --μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο-- αποφάσισαν να περιορίσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ένα πιο ηλικιωμένο πληθυσμό εξαιτίας αυτών των φόβων που συνδέονται με τη δημιουργία θρόμβων.
Η αγγλική υπηρεσία υγείας (PHE) εκτιμά πως τα εμβόλια έχουν επιτρέψει να αποφευχθούν περισσότεροι από 100.000 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 132.000 ανθρώπους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.