- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μία ψύχραιμη παρέμβαση του Γκίκα Μαγιορκίνη
Έχουμε τέτοιες χώρες; Έχουμε τέτοια στοιχεία;
Ο Βασίλης Βενιζέλος σχολιάζει την παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, για όσα δείχνουν τα στοιχεία για την πανδημία στην Ελλάδα.
Ήταν πολύ ενθαρρυντική, ρεαλιστική και αρκούντως ψύχραιμη η παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιουλίου.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε με σαφήνεια και ιδιαίτερη έμφαση ότι, ενώ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα ακόμη και 10.000 – 20.000 καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εν τούτοις δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία, τα οποία θα μας επέτρεπαν να προχωρήσουμε σε μία τέτοια πρόβλεψη.
Πράγματι, τι πρέπει να έχουμε διαθέσιμο, όσον αφορά τα επιδημιολογικά στροιχεία της χώρας μας, αλλά και των υπολοίπων χωρών, προκειμένου να προβούμε σε μία τόσο ακριβή όσο και ανησυχητική πρόβλεψη;
Πρώτον, χρειαζόμαστε, λένε οι επιδημιολόγοι, τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία από άλλες χώρες, οι οποίες, όμως, να έχουν αυτή τη χρονική συγκυρία ανάλογα της χώρας μας ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού τους.
Δεύτερον, με δεδομένο ότι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε τέτοιες χώρες, με ανάλογα της χώρας μας ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού τους, αλλά και των συγκεκριμένων ηλικιακών κατηγοριών, τότε το δεύτερο βήμα μας θα ήταν να εντοπίσουμε εκείνο το υποσύνολο των χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν στο τρέχον χρονικό διάστημα επιδημικά κύματα της πανδημίας, τα οποία είναι σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα, τα οποία αντιμετώπισαν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Έχουμε τέτοιες χώρες; Έχουμε τέτοια στοιχεία; Υπάρχει χώρα, η οποία να αντιμετωπίζει πιο δριμύ τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ εμφανίζει ανάλογα της χώρας μας ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού της, αλλά και των συγκεκριμένων ηλικιακών κατηγοριών.
Ομολογούμε ότι δεν γνωρίζουμε, αλλά εμπιστευόμαστε τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι τέτοια στοιχεία δεν διαθέτουμε.
Ας αφήσουμε στην άκρη, λοιπόν, κάθε δήθεν πρόβλεψη περί δυσθεώρητου αριθμού καταγεγραμμένων ημερησίων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού για το προβλεπτό χρονικό διάστημα και ας συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της χρήσης της μάσκας και της ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Τι έδειξε διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχε και Έλληνας ειδικός
Λύσεις που δεν περιορίζονται μόνο στη ρύθμιση της γλυκόζης
Τα 643 εκατομμύρια θα φτάσουν οι διαβητικοί έως το 2030 και σε 783 εκατομμύρια έως το 2045
Πώς δρα η ουσία που ανακουφίζει από την έντονη επιθυμία για νικοτίνη
Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.