- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Εμβόλια: «Φρενάρουν» όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Τι έδειξε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε
Τα εμβόλια Covid-19 φαίνεται να «φρενάρουν» και τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, δείχνει για πρώτη φορά μια διεθνής μελέτη.
Διεθνής μελέτη έδειξε πως τα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού μπορούν να βάλουν «φρένο» τόσο στην ταχεία επέκταση της πανδημίας όσο και στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Αυτό είναι το ενθαρρυντικό συμπέρασμα μιας νέας μικρής επιστημονικής μελέτης, της πρώτης του είδους της, τα ευρήματα της οποίας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν γενετικά δείγματα του κορωνοϊού από 30 ασθενείς με Covid-19 που δεν είχαν εμβολιαστεί και άλλους 23 εμβολιασμένους που, παρόλα αυτά, είχαν μολυνθεί (κάτι που, αν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί). Η μελέτη εστίασε στην αναζήτηση γονιδίων που σχετίζονται με μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί το βασικό στόχο των εμβολίων και των παραγομένων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.
Όσο συχνότερα και πιο εκτεταμένα μεταλλάσσεται η εν λόγω πρωτεΐνη, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται τα αντισώματα των εμβολίων. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, εμφάνιζαν σημαντικά λιγότερες μεταλλάξεις στην ακίδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η μελέτη παρουσιάζει τις πρώτες γνωστές ενδείξεις πως τα εμβόλια Covid-19 περιορίζουν θεμελιωδώς τις εξελικτικές και αντιγονικές οδούς διαφυγής του ιού SARS-CoV-2. Το κοινωνικό όφελος του μαζικού εμβολιασμού συνεπώς είναι πολύ μεγαλύτερο από τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό και της μετάδοσης στην κοινότητα, καθώς περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό της αχαλίνωτης εξέλιξης του ιού».
Όσοι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, κυρίως επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο κορωνοϊός να μεταλλαχθεί, να πολλαπλασιάζεται ευκολότερα μέσα στο σώμα λόγω μικρότερης ανοσολογικής αντίστασης που συναντά, καθώς επίσης να μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω του μεγαλύτερου ιικού φορτίου όσων μη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.