- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ενημέρωση και πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου
Το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους καρκίνου του δέρματος, καθώς είναι δυνατό να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, ακόμη και σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Ωστόσο, είναι πιθανότερη η εμφάνιση και η εκδήλωση της νόσου σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Αποδίδεται σε διάφορους ενδογενείς παράγοντες, εκ των οποίων οι κυριότεροι είναι το ανοιχτόχρωμο δέρμα και η παρουσία πολλαπλών σπίλων («ελιών»), και περιβαλλοντολογικούς, με σημαντικότερο την υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.
Παγκοσμίως, η εμφάνιση του μελανώματος παρουσιάζει αύξηση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες σε πολλούς πληθυσμούς. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 2020 εμφανίστηκαν 1.313 νέες περιπτώσεις δερματικού μελανώματος, με τους άνδρες να υπερτερούν σε σχέση με τις γυναίκες (περίπου 566 γυναίκες και 747 άνδρες) και καταγράφηκαν συνολικά 295 θάνατοι (189 Άνδρες – 106 Γυναίκες).Παρά το γεγονός ότι η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 65 έτη, αξίζει να σημειωθεί ότι το μελάνωμα δεν είναι σπάνιο και σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου που εκδηλώνεται σε νεαρά ενήλικα άτομα – ειδικά στις γυναίκες. Η προστασία όμως έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας που καταστρέφει το DNA των κυττάρων του δέρματος και επηρεάζει τα γονίδια που ελέγχουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Η κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντική η προστασία από τον ήλιο.
Με αφορμή την πολυπλοκότητα της διαδικασίας συλλογής της μαστίχας στη Χίο και την σημασία της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και την υποστήριξη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, και με τη φιλοξενία του Μουσείου Μαστίχας Χίου - Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, πραγματοποίησε σήμερα, 16 Ιουνίου 2021, στις 19.30, ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Ενημέρωση και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα στους Μαστιχοπαραγωγούς της Χίου». Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια της μαστίχας και εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.
Χορηγοί της ενημερωτικής εκδήλωσης είναι οι εταιρείες MSD και La Roche Posay.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.