- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι ΗΠΑ εγκρίνουν φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Το Aducanumab καταπολεμά μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδής, η οποία σχηματίζει μη φυσιολογικές συσσωματώσεις στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ
Ελπίδες για πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ με το φάρμακο Αducanumab που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο».
Ένα καινούργιο φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το Aducanumab, το πρώτο μετά από σχεδόν 20 χρόνια, εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση του στη Βρετανία. Το Aducanumab καταπολεμά περισσότερο την υποκείμενη αιτία της Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης μορφής άνοιας, παρά τα συμπτώματά της.
Αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε. Αν και το Αducanumab μειώνει τις πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, πράγμα που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, οι επιστήμονες είναι διχασμένοι: μερικοί αμφισβητούν τα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν τον Μάρτιο του 2019 με περίπου 3.000 ασθενείς. Το φάρμακο, που χορηγείται με μηνιαία ένση, φαίνεται ότι επιβραδύνει τη μείωση των γνωστικών λειτουργιών μόνο σε πολύ υψηλές δόσεις.
Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι έχουν Αλτσχάιμερ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνω των 65 ετών. Στη Βρετανία οι ασθενείς υπολογίζονται σε περίπου 500.000 άτομα αλλά οι επιλέξιμοι για το Αducanumab θα είναι μεταξύ 60-70 ετών και σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα κοστίζει το Αducanumab κι αν θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας με δεκάδες χιλιάδες λίρες ανά ασθενή κάθε χρόνο. Πάντως, αν εγκριθεί στη Βρετανία η πρόσβαση θα περιορίζεται σε όσους έχουν υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των πλακών οι οποίες προκαλούν απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμό και έλλειψη κατανόησης απλών εννοιών.
Ο καθηγητής Bart De Strooper, διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια, χαρακτήρισε το Αducanumab «εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο» στην αναζήτηση θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ υπενθυμίζοντας την παταγώδη αποτυχία της επιστήμης κατά την τελευταία δεκαετία, όπου περισσότερες από 100 πιθανές θεραπείες αποδείχτηκαν φιάσκο. Ο δε καθηγητής John Hardy, καθηγητής νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι «στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για ένα φάρμακο με οριακό όφελος που θα βοηθήσει μερικούς προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς.» Από την πλευρά του ο Robert Howard, καθηγητής ψυχιατρικής γήρατος στο UCL, χαρακτήρισε το φάρμακο «σοβαρό σφάλμα» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αναζήτηση για ουσιαστικές θεραπείες της άνοιας και κατηγόρησε την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) για συμπαιγνία με την Big Farma.
Παρά τους ενδοιασμούς, η «Εταιρεία Αλτσχάιμερ» θεωρεί το φάρμακο «πολλά υποσχόμενο» και το ίδρυμα Alzheimer Research UK, έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Matt Hancock ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη διαδικασία έγκρισης του φαρμάκου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τουλάχιστον 100.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με ήπια μορφή της νόσου περιμένουν να τους χορηγηθεί αμέσως μόλις εγκριθεί από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.