- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νόσησα από κορωνοϊό: Τι πρέπει να κάνω μετά την ανάρρωσή μου
Ο ρόλος της άσκησης, της διατροφής και της ξεκούρασης
Η Αγγελίνα Λαζάρεβα, MD, Παθολόγος, Μέλος Ιατρικού Τμήματος Cross Border Med Care εξηγεί τι πρέπει να κάνει κανείς μετά την ανάρρωση από COVID-19.
Μετά τη νόσηση με COVID-19, οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν επαρκή αντισώματα που τους εμποδίζουν να μολυνθούν ξανά από τον ιό. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο καιρό διαρκεί αυτή η ανοσία. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν νοσήσει ξανά.
1 Άσκηση
Η άσκηση μπορεί να μην είναι ευχάριστη σε περίπτωση που έχετε μόλις αναρρώσει και το σώμα σας είναι ακόμα αδύναμο, ωστόσο, βαθμιαία εντάσσοντάς τη στο καθημερινό σας πρόγραμμα θα βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Ενδεικτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε με περπάτημα 15 λεπτών την ημέρα, το οποίο θα αυξάνετε σταδιακά έως ότου νιώσετε έτοιμοι να επανέλθετε σε τυχόν άλλη δραστηριότητα που ακολουθούσατε πριν νοσήσετε.
2 Θρεπτική διατροφική ρουτίνα
Για να επιταχυνθεί η ανάρρωσή σας είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή με θρεπτικά συστατικά. Η νόσος καθώς και τυχόν φάρμακα που λάβατε μπορεί να έχουν εξασθενήσει το σώμα σας. Μερικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν επιπλέον ανεξήγητη μείωση ή αύξηση βάρους. Έτσι, προσπαθήστε να έχετε ένα καλά οργανωμένο διατροφικό σχήμα και να λαμβάνετε ελαφριά και συχνά γεύματα. Λάβετε υπόψη ότι το σώμα σας προσπαθεί να επανέλθει. Προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή αποφεύγοντας ανθυγιεινές ή βαριές τροφές.
3 Εξασκήστε τη μνήμη σας
Ο ιός είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Για να ανακτήσετε τη συγκέντρωσή σας και τη μνήμη σας, επενδύστε λίγο από το χρόνο σας φτιάχνοντας ένα παζλ, παίζοντας παιχνίδια μνήμης ή λύνοντας σταυρόλεξα. Βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναζωογονήσετε το μυαλό σας. Ξεκινήστε κάποια δραστηριότητα σταδιακά και συνεχίστε να προκαλείτε τον εαυτό σας λίγο περισσότερο κάθε μέρα.
4 Δώστε χρόνο στον εαυτό σας
Είναι συχνό η κόπωση και η έντονη εξάντληση μετά την ανάρρωση να διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Πρώτα απ’ όλα, μη βιαστείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα αμέσως μετά τη νόσηση. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να μεταβείτε σταδιακά στην παλιά σας καθημερινότητα. Λάβετε υπόψη ότι έχετε αντιμετωπίσει πρόσφατα μια ασθένεια που επηρέασε σοβαρά το ανοσοποιητικό σας σύστημα και είναι καλύτερο να επανέλθετε σταδιακά.
5 Μην αγνοήσετε τυχόν ανησυχητικά σημάδια
Είτε πρόκειται για ενοχλητικό πονοκέφαλο είτε για κόπωση ή δύσπνοια, είναι σημαντικό να εστιάσετε σε τυχόν εμφανή σημάδια ότι το σώμα σας δεν έχει επανέλθει πλήρως. Κρατήστε συνεχή επαφή με τον γιατρό σας εάν τυχόν τέτοια προβλήματα εμφανιστούν κατά την περίοδο μετά την ανάρρωσή σας.
6 Ζητήστε βοήθεια από τους οικείους σας
Κατανοήστε ότι χρειάζεστε ξεκούραση. Κατά συνέπεια, ζητήστε βοήθεια από τους οικείους σας ώστε να μην ξοδεύετε παραπάνω ενέργεια από όσο αντέχετε και για να καταπολεμήσετε την εξάντληση. Ο οργανισμός σας χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει πλήρως και να επανέλθει. Έτσι, η λήψη βοήθειας ή η συμμετοχή κάποιου ατόμου στη διαδρομή αποκατάστασης θα είναι ευεργετική για εσάς.
Συνήθως ένας μέσος ασθενής με COVID-19 χρειάζεται ως επί το πλείστον 3 εβδομάδες για να ανακάμψει. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν και είχαν αντίκτυπο στους νεφρούς, τους πνεύμονες και την καρδιά τους πολύ μετά την ανάρρωσή τους.
Άλλες πιθανές μακροχρόνιες επιδράσεις της COVID-19 είναι νευρολογικές ή ψυχικές, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η λοίμωξη μπορεί επίσης να προσβάλει τα εγκεφαλικά κύτταρα και το νευρικό σύστημα. Ακολουθήστε λοιπόν με συνέπεια αυτές τις έξι πρακτικές για να επανέλθετε και μείνετε σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.