Κορωνοϊός: Κίνδυνος για όσους εργάζονται νυχτερινές βάρδιες
Τι δείχνει νέα βρετανική έρευνα
Πολύ πιθανότερο να μολυνθούν από κορωνοϊό όσοι δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα
Νέα βρετανική έρευνα έβγαλε πόρισμα πως όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες είναι πολύ πιθανότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, συγκριτικά με όσους δουλεύουν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Η έρευνα δείχνει ότι η δουλειά σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, συνεπώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μελλοντικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Ως εργασία σε βάρδιες θεωρείται αυτή που γίνεται σε άλλες ώρες πέρα από τις συνήθεις (π.χ. 8:00-16:00), όπως είναι η νυχτερινή εργασία και η εναλλασσόμενη πρωί-βράδυ.
Η εργασία σε βάρδιες γίνεται ολοένα συχνότερη παγκοσμίως, με το 10% έως 40% των εργαζομένων -ανάλογα με τη χώρα- να δουλεύουν πλέον με αυτόν τον τρόπο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως διαβήτη, καρκίνο, αναπνευστικές παθήσεις και άλλες λοιμώξεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι βάρδιες, ιδίως οι νυχτερινές, οι οποίες συνεπάγονται στέρηση ύπνου, κακή διατροφή και διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό, μεταξύ άλλων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό αυξάνει, επίσης, την πιθανότητα για μόλυνση από κορωνοϊό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Μπλέικλι του Τμήματος Πνευμονολογίας της Σχολής Βιολογίας, Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 280.000 ανθρώπους από 40 έως 69 ετών. Η μελέτη συσχέτισε τα θετικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 με το εάν ένας εργαζόμενος δούλευε συχνά σε βάρδιες ή καθόλου.
Διαπιστώθηκε ότι όποιος εργαζόταν σε ακανόνιστες βάρδιες (εναλλασσόμενα πρωί-βράδυ), είχε υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθεί με κορωνοϊό, σε σχέση με κάποιον που δούλευε μόνο πρωί. Επίσης, όποιος εργαζόταν μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες είχε 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορονοϊό. Μάλιστα, όσοι έκαναν ακανόνιστες βραδινές βάρδιες είχαν τριπλάσια πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τους υγειονομικούς.
Εκτός από την πιθανή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων εργάζονται τα βράδια, ο αυξημένος κίνδυνος για κορωνοϊό πιθανώς οφείλεται στο ότι υπάρχει μειωμένος χρόνος για να καθαρισθούν οι χώροι εργασίας ανάμεσα στις βάρδιες, καθώς επίσης στη μεγαλύτερη κόπωση των εργαζομένων και στη μικρότερη εγρήγορσή τους για τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.