- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μια υφασμάτινη πάνω από τη χειρουργική μάσκα αυξάνει έως το 80% την προστασία από τα σωματίδια του κορωνοϊού – Ποιος ο σωστός τρόπος χρήσης
Η χρήση διπλής μάσκας -μιας υφασμάτινης πάνω από μια απλή χειρουργική- μπορεί βελτιώσει σημαντικά την προστασία από τη μόλυνση της μύτης ή του στόματος από τον κορωνοϊό, κρατώντας μακριά έως το 80% των δυνητικά μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.
Όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η διπλή μάσκα βοηθά περισσότερο στον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, κάτι που έχει επισημάνει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωξιολογίας, Έμιλι Σίκμπερτ–Μπένετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine“, πειραματίστηκαν σε κλειστό χώρο με εθελοντές που φορούσαν διάφορους συνδυασμούς μασκών, προκειμένου να ελέγξουν -μέσω ειδικού προσαρτημένου μετρητή κάτω από τη μάσκα- ποιος συνδυασμός είναι πιο αποτελεσματικός στο να κρατά μακριά τα αιωρούμενα σωματίδια.
Διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα μιας μάσκας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το πόσο καλά είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπο του, κάτι που εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά του ίδιου, όσο και από την μορφολογία του προσώπου του. Γενικά πάντως, μια απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης από μόνη της φάνηκε να έχει αποτελεσματικότητα περίπου 40% έως 60% στο να κρατά μακριά τα σωματίδια, ενώ από μόνη της μια υφασμάτινη μάσκα έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 40%.
Όταν όμως μια υφασμάτινη μάσκα φορεθεί πάνω από την χειρουργική, τότε η αποτελεσματικότητα βελτιώνεται κατά περίπου 20%. Διαπιστώθηκε ότι οι υφασμάτινες μάσκες από πολυεστέρα είναι ελαφρώς πιο προστατευτικές («φρενάρουν» έως το 81% των σωματιδίων του αέρα) σε σχέση με τις βαμβακερές (77%).
Το βασικό όφελος της διπλής μάσκας είναι ότι η υφασμάτινη μειώνει σημαντικά τα κενά γύρω από τη χειρουργική μάσκα, ώστε από κοινού να εφαρμόζουν καλύτερα στο πρόσωπο. Όταν γίνεται το αντίθετο, δηλαδή η χειρουργική φοριέται πάνω από την υφασμάτινη, τότε πάλι αυξάνεται η προστασία, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Μια χειρουργική μάσκα πάνω από μια μάσκα από βαμβάκι ή πολυεστέρα φιλτράρει συνολικά το 55% έως 60% των σωματιδίων.
Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια στενή επαφή ιδίως σε κλειστό χώρο η καλύτερη δυνατή προστασία προκύπτει όταν και οι δύο άνθρωποι φορούν διπλή μάσκα, την υφασμάτινη πάνω από τη χειρουργική.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Τι αναφέρει η Ματίνα Παγώνη
Τι είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τα...φρικτά συμπτώματα που έχει
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.