Health & Fitness

Κορωνοϊός-Μόσιαλος: Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν;

Τι ισχύει στη Βρετανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - COVID-19 - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Κορωνοϊός - COVID-19 - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντάει στο ερώτημα για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και κατά πόσο είναι απαραίτητος.

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος κάνει νέα ανάρτηση στο Facebook υπό τον τίτλο «Τι ισχύει στη Βρετανία για τους εμβολιασμούς σε όσους νόσησαν με κορωνοϊό;».

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει μεταξύ άλλων ότι  ο εμβολιασμός μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να προφυλαχθούμε από σοβαρή νόσο μετά από λοίμωξη από τον κορωνοϊο και στη συνέχεια παραθέτει απαντήσεις σε σχετικές απορίες ανατρέχοντας στις βρετανικές αρχές.

Κλείνοντας σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στον εμβολιασμό μετά από λοίμωξη απο τον κορωνοϊο. Αντιθέτως μας εξασφαλίζει την ηρεμία πως ακόμα και εάν έχουμε νοσήσει ελαφριά, αποκτούμε ικανή ανοσοπροστασία έναντι της επαναλοίμωξης. Γιατί αυτό κάνουμε τα εμβόλια: μας προετοιμάζουν να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς σοβαρές επιπλοκες».

Αναλυτικά η ανάρτησή του: 

«Ίσως να πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοούμε μαζικός εμβολιασμός: εννοούμε πως συνίσταται να εμβολιαστουν όλοι έναντι της νόσου COVID-19. Οι λόγοι ίσως να μην ειναι προφανείς σε όλους. Ας σκεφτούμε όμως τα εξής. Καταρχάς, κάποιοι έχουν περάσει τη νόσο πολύ ελαφριά. Από τις μελετες που έχουν δημοσιευτεί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα επίπεδα ανοσίας που εχουν αναπτύξει όσοι νόσησαν ελαφριά, ούτε πως θα ανταποκριθούν σε πιθανή επαναλοίμωξη. Επίσης, για προφανείς λόγους, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι γίνεται με τα επίπεδα ανοσίας μετά από κάθε ασυμπτωματική λοίμωξη.

»Ή τι γίνεται εάν για παράδειγμα κάποιος νόσησε ασυμπτωματικα πέρσι τον Απρίλιο; Αν δεν είχε κάνει καν τεστ ώστε να το γνωρίζει, και κάνει τώρα τεστ αντισωμάτων και έχει αρνητικό αποτελεσμα, τελικά τι γνωρίζει για την ανοσία του; Ο εμβολιασμός μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να προφυλαχθούμε από σοβαρή νόσο μετά από λοίμωξη από τον κορωνοϊο. Ας δούμε πως απαντώνται μερικές απορίες που φαίνεται να έχουν αρκετοί, ανατρέχοντας στις βρετανικές αρχές. Μπορεί κάποιος που έχει κολλήσει τον ιό και έχει ενεργή/τρέχουσα νόσο να εμβολιαστεί;

»Θα πρέπει να περιμένει και να εμβολιαστεί, υπολογίζοντας – είτε 28 ημέρες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός (μετά από τεστ), – είτε 28 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τι γίνεται εάν κάποιος έχει λάβει θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ή θεραπεία με πλάσμα αίματος από ασθενείς που είχαν νοσήσει; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένει 90 ημέρες μέχρι να εμβολιαστεί. Τι θέλω να πω εδω: δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στον εμβολιασμό μετά από λοίμωξη απο τον κορωνοϊο. Αντιθέτως μας εξασφαλίζει την ηρεμία πως ακόμα και εάν έχουμε νοσήσει ελαφριά, αποκτούμε ικανή ανοσοπροστασία έναντι της επαναλοίμωξης. Γιατί αυτό κάνουμε τα εμβόλια: μας προετοιμάζουν να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς σοβαρές επιπλοκες.»

 

Τι ισχύει στη Βρετανία για τους εμβολιασμούς σε όσους νόσησαν με κορωνοϊό; Ίσως να πρέπει να διευκρινιστεί τι...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.