- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τσιόδρας για AstraZeneca: «1 στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης»
«Tην ίδια ώρα, οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 φτάνουν έως και το 69%»
Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και το εμβόλιο της AstraZeneca
Με δυο σημαντικά μνήματα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».
Όπως τόνισε αρχικά ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνά μας πώς να τον σκοτώσει». Δεύτερον, «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή».
Προς επιβεβαίωση της δεύτερης αυτής δήλωσης, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί. Μάλιστα «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη» στο Ισραήλ, όπως είπε.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον «θόρυβο» πέριξ του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca λέγοντας πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%.
Συνεχίζεται η έρευνα για την προέλευση και επιδημιολογία του ιού
Συνολικά, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του, τις μεταλλάξεις κ.ο.κ., πρόσθεσε.
Εξάλλου, η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του νέου κορονοϊού, δεν την προσδιόρισε με ακρίβεια, είπε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε για τον μέχρι τώρα γνωστό «κρίκο», τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους, από όπου και ο ιός έφτασε στον άνθρωπο. Ουσιαστικά αγνοείται το ζώο που αποτέλεσε τον ενδιάμεσο ξενιστή, όπου ο ιός εξελίχθηκε ώστε να μπορέσει να προσβάλλει και εμάς.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο καθηγητής έκανε μνεία και στο παράνομο εμπόριο ζώων στην ανατολική Ασία από όπου έχουν έρθει «πολλοί επιδημικοί ιοί» ενώ είπε πως η έρευνα στην πανίδα θα συνεχιστεί.
Περαιτέρω έρευνα απαιτείται και για μία σειρά άλλων ιολογικών δεικτών, όπως το ποσοστό λοιμώξεων σε ασυμπτωματικούς (30%) ή η μεταδοτικότητα από ασυμπτωματικούς, σε σχέση με συμπτωματικούς φορείς (75%), μεγέθη που παρέθεσε επισημάινοντας πως ενέχουν αβεβαιότητα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ