Health & Fitness

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης - Μελέτη: Κορωνοϊός και ψυχικές διαταραχές

Άραγε οι επιζώντες της νόσου COVID-19 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ginaika-maska-koronoios.jpg

Τρεις μήνες μετά το θετικό τεστ για COVID-19, 1 στους 5 επιζώντες διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία.

Tα αποτελέσματα εκτεταμένης μελέτης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι το 20% όσων μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό διαγνώστηκαν στη συνέχεια με ψυχική διαταραχή, ενώ δεν είχαν σχετικό ιστορικό. Το άγχος, η κατάθλιψη και η αϋπνία ήταν συνηθισμένα μεταξύ των ατόμων που ανέρρωσαν από COVID-19 και τα συμπτώματα εκδηλώθηκαν σε διάατημα 90 ημερών μετά την ασθένεια. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν επίσης σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, δήλωσε ο Paul Harrison, καθηγητής ψυχιατρικής στην Οξφόρδη. «Γιατροί και συναφείς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν τις αιτίες και να εντοπίσουν νέες θεραπείες για ψυχικές διαταραχές μετά την COVID-19.»

Η μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσίευσε το περιοδικό The Lancet Psychiatry, ανέλυσε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία 69 εκατομμυρίων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων 62.000 περιπτώσεων COVID-19. Τα ευρήματα είναι πιθανό να ταυτίζονται με εκείνα σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τους τρεις μήνες μετά το θετικό τεστ για COVID-19, 1 στους 5 επιζώντες διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία. Πρόκειται για διπλάσια πιθανότητα από ό,τι για άλλες ομάδες ασθενών την ίδια περίοδο. Παραλλήλως, η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι τα άτομα με προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με COVID-19 από εκείνα που δεν είχαν. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας που δεν εμπλέκονται άμεσα στη μελέτη ανέφεραν ότι τα ευρήματά της προσθέτουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας σειράς ψυχικών ασθενειών.

«Αυτό οφείλεται προφανώς σε συνδυασμό των στρεσογόνων παραγόντων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πανδημία και των σωματικών επιπτώσεων της ασθένειας», δήλωσε ο Michael Bloomfield, ψυχίατρος στο University College του Λονδίνου. Ο Simon Wessely, καθηγητής ψυχιατρικής στο King’s College πρόσθεσε ότι τα σημερινά ευρήματα σχετικά με τις διαταραχές της ψυχικής υγείας συνάδουν με παρόμοιες διαπιστώσεις σε προηγούμενες επιδημίες. «Η νόσος COVID-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να επιδεινώσει τις εγκεφαλικές και νευρολογικές διαταραχές,» είπε ο Wessely. Tέλος, η Marjorie Wallace, διευθύντρια της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ψυχικής υγείας «SANE», δήλωσε ότι η μελέτη απηχεί την πρακτική της εμπειρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «η γραμμή βοήθεια της «SANE» ασχολείται με όλο και περισσότερους αναρρώσαντες που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά προβλήματα ψυχικής υγείας» είπε η Wallace.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.