Health & Fitness

Μόσιαλος: Γενναία η απόφαση της κυβέρνησης για τα self test

Όμως δεν είναι πανάκεια ούτε παντοδύναμο «εργαλείο»

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mosialos-self-test.jpg
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι είπε ο Ηλίας Μόσιαλος για self test, πατέντες εμβολίων και το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού.

Ως γενναία χαρακτήρισε ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, Ηλίας Μόσιαλος, την απόφαση της κυβέρνησης για την μαζική εφαρμογή των self test στη χώρα μας, αλλά ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχουν αντικειμενικά όρια στις δυνατότητες αυτών των test.

Συγκεκριμένα και κατά τη διάρκεια webinar, το οποίο διοργάνωσε η εταιρεία Generalli, σε συνεργασία με την εταιρεία Affidea, ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι «θα ήταν καλύτερο το self testing να διενεργείται στοχευμένα, σε συγκεκριμένους πληθυσμούς και όχι από τον  γενικό πληθυσμό συνολικά. Ίσως θα έπρεπε να εφαρμοσθεί στους μαθητές, σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας των επιχειρήσεων κ.λπ. και όχι να μπορεί να το κάνει ο καθένας χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να υποβληθούμε σε self test και όχι επειδή απλώς ανησυχήσαμε από έναν πονοκέφαλο, για παράδειγμα».

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των self test είναι πάρα πολύ χαμηλή για τους ασυμπτωματικούς, τη στιγμή κατά την οποία το 20% των κρουσμάτων αφορούν ασυμπτωματικούς, από τους οποίους προέρχεται το 44% της διασποράς του νέου κοροναϊού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο καθηγητής χαρακτήρισε ως θεμελιώδη την πρόταση, την οποία είχε καταθέσει, μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να αγοράσουν τις πατέντες των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, προκειμένου πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να είχαν ήδη εισέλθει στη διαδικασία της παραγωγής των εν λόγω εμβολίων.

«Δεν μιλώ για κατάσχεση πατεντών, αλλά για αποζημίωσή τους, προκειμένου να ανταμείψουμε τις εταιρείες για την δημιουργία των εμβολίων και να δώσουμε κίνητρα σε άλλες εταιρείες να εισέλθουν ταυτόχρονα στη διαδικασία της παραγωγής των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού. Είδατε, μόλις η Κομισιόν απείλησε τις εταιρείες με κατάσχεση των πατεντών, μεταξύ άλλων μέτρων εναντίον τους, αμέσως κατέπεσαν ως δια μαγείας όλα τα δήθεν αντεπιχειρήματα για το μοίρασμα των πατεντών και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Βλέπετε ότι στις εν λόγω διαδικασίες έχουν εισέλθει ήδη η Sanofi, η Novartis, η Merck, η Bayer, κ.ά.».

Τέλος, ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι είναι ενδεχόμενο να έχουμε ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού, πιθανώς τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το οποίο θα πλήξει, ασφαλώς, τους ανεμβολίαστους κατά του ιού, ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το τέταρτο κύμα να αφορά έναν πιο επιθετικό και πιο θανατηφόρο μεταλλαγμένο ιό», αλλά ο Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση και νόημα ότι «δεν επιθυμώ να τρομοκρατώ τον κόσμο, όπως κάνουν ορισμένοι, οι οποίοι θα ήθελαν να διαρκέσει 2 – 3 ακόμη χρόνια η πανδημία, προκειμένου εκείνοι να έχουν δημοσιότητα μέσω της τηλεόρασης».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.