- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η τεχνολογία σύμμαχος κατά των διακρίσεων για ασθενείς με διαβήτη
Διαβήτης: Μέτρηση γλυκόζης χωρίς τρύπημα δαχτύλου; Τώρα γίνεται
FreeStyle Libre: Tο σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης που απελευθερώνει από τα τρυπήματα στα δάκτυλα.
Η ίση μεταχείριση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασική προϋπόθεση για την ευημερία των ανθρώπων στην κοινωνία. Καθημερινά όμως πολλά άτομα, λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν, έρχονται αντιμέτωπα με καταστάσεις και συμπεριφορές, στο προσωπικό ή επαγγελματικό περιβάλλον, που τους κάνουν να αισθάνονται μειονεκτικά, ενισχύοντας έτσι το κοινωνικό στίγμα. Ειδικά στο πλαίσιο της υγείας, η αρνητική συσχέτιση ενός ατόμου ή μιας ομάδας με μια συγκεκριμένη ασθένεια, αποτελεί συνηθισμένη μορφή διάκρισης.
Τέτοια φαινόμενα βιώνουν και οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη, καθώς η καθημερινότητα τους μπορεί να γίνει αντικείμενο σχολιασμού ή κριτικής από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Η τακτική μέτρηση με τρύπημα στα δάκτυλα, οι ενέσεις ινσουλίνης και τυχόν περιορισμοί στη διατροφή είναι λόγοι για τους οποίους υφίστανται διακρίσεις, οι οποίες ενισχύουν τα αρνητικά στερεότυπα. Έτσι, τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζονται συχνά ως πολίτες «δεύτερης κατηγορίας». Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια να επιβαρύνεται η ψυχική τους υγεία -καθώς αυξάνεται το άγχος για τη θέση τους στην κοινωνία-, αλλά και να νιώθουν μειονεκτικά απέναντι στην οικογένεια και τους φίλους τους.
Στο εργασιακό περιβάλλον, τα φαινόμενα διακρίσεων σε βάρος ατόμων με διαβήτη είναι εξίσου έντονα. Η άποψη πως όσοι ζουν με το διαβήτη χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε ένα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, καλλιεργεί τις διακρίσεις και μπορεί να στερήσει τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών. Παράλληλα, τα άτομα που ζουν με διαβήτη μπορεί να έρχονται σε δύσκολη θέση, όταν χρειάζεται την ώρα της εργασίας τους να τρυπάνε τα δάκτυλά τους για να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς αυτός ο τρόπος μέτρησης είναι επώδυνος και δεν παρέχει διακριτικότητα. Αυτό μπορεί να εντείνει τυχόν αισθήματα απομόνωσης ή και ενοχής στον εργασιακό χώρο.
Οι νέες τεχνολογίες, εκτός από το να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν με το διαβήτη, συνεισφέρουν και στη μείωση των διακρίσεων εναντίον τους. Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι το σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης FreeStyle Libre, που απαλλάσσει από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα. Ο χρήστης απλά εφαρμόζει έναν αισθητήρα (σε μέγεθος ενός κέρματος των €2), που καταγράφει αυτόματα τη γλυκόζη μέρα-νύχτα, στο πίσω μέρος του άνω βραχίονά του και τον σαρώνει με το κινητό του τηλέφωνο, αναίμακτα και ανώδυνα. Έτσι, η μέτρηση της γλυκόζης γίνεται πολύ διακριτικά!
Ο αισθητήρας FreeStyle Libre έχει γίνει το σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης κοινότητας ανθρώπων, που ναι μεν ζουν με τον διαβήτη, αλλά αισθάνονται ότι δεν περιορίζονται από αυτόν. Μπορούν να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, η γυμναστική ή το τρέξιμο με μεγαλύτερη ελευθερία από ποτέ, γνωρίζοντας ότι το σύστημα FreeStyle Libre τους παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη γλυκόζη τους κάθε στιγμή, παντού, και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη τους. Έτσι, νιώθουν πιο απελευθερωμένοι και ασφαλείς, απολαμβάνοντας περισσότερο τις όμορφες στιγμές της ζωής τους.