- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Κορωνοϊός-Έρευνα: Σπάνιες οι επαναλοιμώξεις
Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις επαναλοίμωξης παγκοσμίως
Σπάνιες οι επαναλοιμώξεις Covid-19, αλλά οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να κολλήσουν ξανά τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δανική έρευνα.
Μία νέα έρευνα από Δανούς επιστήμονες έδειξε πως είναι εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση επαναλοίμωξης από κορωνοϊό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, είναι πιθανότερο να τον κολλήσουν ξανά μετά από μερικούς μήνες, απ΄ ό,τι οι νεότεροι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν», δείχνει ότι οι κάτω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία περίπου 80% για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Όμως, το ποσοστό προστασίας πέφτει στο 47% για τους άνω των 65 ετών, οι οποίοι συνεπώς έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν ξανά από τον κορωνοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Μέχρι στιγμής κάτω από το 1% όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό, εκτιμάται ότι τον κολλάνε ξανά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που πάντως μπορεί σταδιακά να αυξηθεί, κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του SARS-CoV-2.
Τα νέα ευρήματα δείχνουν για μια ακόμη φορά αφενός τη σημασία των μέτρων προστασίας ειδικά για την τρίτη ηλικία στη διάρκεια της πανδημίας και αφετέρου του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των ηλικιωμένων, ακόμη κι αν έχουν περάσει Covid-19 στο παρελθόν. Επίσης δείχνουν ότι η φυσική ανοσία μετά από μια πρώτη λοίμωξη δεν διασφαλίζει στη συνέχεια μια αξιόπιστη προστασία, γι' αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.
«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η επαναλοίμωξη με Covid-19 είναι σπάνια στους νεότερους υγιείς ανθρώπους, όμως οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Στιν Έθελμπεργκ του Ινστιτούτου Statens Serum. «Σίγουρα δεν μπορείς να βασίζεσαι σε μια περασμένη λοίμωξη για να σε προστατεύσει από το να αρρωστήσεις ξανά, ιδίως αν είσαι ηλικιωμένος», πρόσθεσε.
Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις επαναλοίμωξης παγκοσμίως, ενώ άλλες 2.000 βρίσκονται υπό διερεύνηση ως ύποπτες επαναλοιμώξεις, αν και μερικές από αυτές πιθανώς αφορούν ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19, οι οποίοι ποτέ δεν ανάρρωσαν πλήρως από την αρχική λοίμωξη. Έως τώρα οι περισσότερες επιβεβαιωμένες επαναλοιμώξεις είναι πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικές ή ηπιότερες σε συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη λοίμωξη.
Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι αν και μια προστασία 80% από επαναλοίμωξη μπορεί να μην φαίνεται σπουδαία, η προστασία από νόσο με συμπτώματα πιθανώς είναι μεγαλύτερη, καθώς η δανική ανάλυση υπολόγισε την πιθανότητα προστασίας από μια επαναληπτική λοίμωξη είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική.
«Πολλές από τις επαναλοιμώξεις θα είναι ασυμπτωματικές. Μια μείωση 80% του κινδύνου για ασυμπτωματική επαναλοίμωξη είναι σπουδαία», δήλωσε ο ανοσολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν ήδη περάσει Covid-19, χρειάζονται τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν γυμναστική γίνεται παιχνίδι και ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, τότε τα οφέλη της είναι πάρα πολύ γρήγορα και όχι μόνο σωματικά
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.