Health & Fitness

Πρόληψη ΩΡΛ προβλημάτων και οφέλη της άσκησης

«Ασπίδα» προστασίας και στην COVID-19

Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η άσκηση ως «ασπίδα» προστασίας και η πρόληψη ΩΡΛ προβλημάτων, όπως η ρινική αναπνοή

Μια συνεχή αγωνία και ανασφάλεια για το πιο βασικό αγαθό της ζωής, την υγεία, έχει δημιουργήσει η πανδημία της COVID-19. Η αλλαγή στον καθημερινό ρυθμό, που επήλθε λόγω καραντίνας, οδήγησε πολλούς ανθρώπους σε αύξηση βάρους, σε σχεδόν πλήρη διακοπή της σωματικής άσκησης, σε αποδιοργάνωση, με αποτέλεσμα διαταραχές στην ψυχική υγεία.

Όμως, παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι τον ελεύθερο χρόνο που μας δίνεται, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα, προσθέτοντας την άσκηση στη ζωή μας, αφού μας δίνεται η δυνατότητα να αθληθούμε έξω στη φύση.

«Το ανοσοποιητικό μας είναι η “ασπίδα” μας, το σύστημα ενάντια στους ιούς και στα μικρόβια από το εξωτερικό περιβάλλον.  Προκειμένου να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται ισορροπία και αρμονία. Το να ακολουθεί κανείς μια σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση, είναι ο ιδανικός τρόπος να το ενδυναμώσουμε, αφού η άσκηση ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων και ελαττώνει τις στρεσογόνες ορμόνες», λέει η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής -Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ Ανατολή Παταρίδου (pataridou.gr).

Όπως επισημαίνει η ειδικός, η συμβολή της άσκησης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού γίνεται και επειδή ελαττώνει γενικότερα την προδιάθεση για φλεγμονώδη αντίδραση και βοηθάει τον οργανισμό να αντιδρά και να ελέγχει έγκαιρα, όταν προκύπτει οποιαδήποτε φλεγμονή.

Το περπάτημα είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς βοηθά στην καύση του λίπους, γενικού και τοπικού. Επίσης ενισχύει κατά πολύ τον μεταβολισμό. Βοηθά στην ενδυνάμωση των ποδιών, στην τόνωση και στη σύσφιξη των μυών.

Επίσης, ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Αυξάνει τη ροή οξυγόνου στο αίμα και μειώνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό. Ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (ζάχαρο, διαβήτης) και το σώμα αποβάλλει τοξίνες. Ενδυναμώνονται οστά και αρθρώσεις (πρόληψη οστεοπόρωσης). Μειώνει τη δυσκαμψία και τις φλεγμονές στις αρθρώσεις και βελτιώνει την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου.

Το τρέξιμο είναι, επίσης, ένας απλός και ιδιαίτερα ωφέλιμος τρόπος άσκησης, με εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία μας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι δρομείς τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν κάνουν αυτή τη μορφή άσκησης τακτικά. Τρέχοντας περίπου 9,5 χιλιόμετρα την εβδομάδα κερδίζουμε από τρία μέχρι έξι χρόνια ζωής. Το τρέξιμο ή το περπάτημα, ακόμη και για 5 - 10 λεπτά την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς «κουμπώνουν» όλα αυτά με την Ωτορινολαρυγγολογία;

«Έχουμε ξαναπεί ότι πολύ σημαντικό κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι η σωστή ρινική αναπνοή, η οποία πολύ συχνά δεν εκτιμάται, ούτε αξιολογείται έγκαιρα, ενώ, τελικά, επηρεάζει καθοριστικά την σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία», εξηγεί η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου.

Και προσθέτει: «Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη πολλές φορές προκαλεί, πέρα από δυσφορία, πονοκεφάλους και ζαλάδες, με αποτέλεσμα τη μείωση της εργασιακής απόδοσης, αλλά και αλλαγές στην συμπεριφορά του ατόμου. Οι συχνότερες επιπτώσεις είναι έντονο άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη - κυρίως από τη δυσκολία να εντοπίσει κάποιος την πραγματική αιτία αυτών των συμπτωμάτων. Η άσκηση προσφέρει ευεξία και σημαντική βελτίωση στην ρινική λειτουργία. Στον αντίποδα και η δυσχέρεια στην ρινική αναπνοή επηρεάζει πολύ αρνητικά την απόδοση σε οποιασδήποτε μορφή άσκησης».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα ψυχολογικά οφέλη του τρεξίματος, όσο και του περπατήματος είναι εξίσου σημαντικά. Η αύξηση στα επίπεδα των ενδορφινών στον εγκέφαλο δημιουργούν ένα αίσθημα χαράς και ηρεμίας, που λειτουργεί ως αντίδοτο σε αυτή την εποχή, όπου όλοι χάσαμε τις ρουτίνες μας και τον καθημερινό μας ρυθμό.

«Έχουμε ανάγκη από θετικές  σκέψεις και από δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθησή μας και μας τροφοδοτούν με έμπνευση, για να πετύχουμε τους στόχους μας στη ζωή. Τι περιμένετε λοιπόν; Βάλτε τα αθλητικά σας και πάμε», καταλήγει η κ. Παταρίδου.